Comenzi telefonice: 0731 309 300 (L-V 09:00-16:00)
 
Am actualizat platforma.
Avem rugămintea să resetați parola contului Dvs.

Contul meu

Creează cont

Château de Saint Cosme
”Le Claux” - Gigondas 2022

97 Puncte James Suckling:”Robust, floral și intens. 100% Grenache vechi, au arome de fructe sălbatice, cireșe dulci, coajă de portocală, flori uscate, ierburi aromatice arse și tone de condimente. Corpolent, cu tanini fini și fermi. Suculent și foarte nervos. Vibrant și focusat, cu sfârșit puternic. Proaspăt și agil. Făcut din struguri organici certificați Ecocert. Încercați-l după 2026.”

În stoc

485.00 lei

Cantitate:

Trimite unui prieten
  

Château de Saint Cosme ”Le Claux” Gigondas 2022

Perioada optimă de consum: 2025-2045

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - vițe foarte vechi din via Le Claux, struguri organici certificați Ecocert și nedesciorchinați

Culoare: roșu-violet strălucitor

Miros: buchet impresionant de căpșuni sălbatice, violete, turbă, condimente orientale și camfor

Gust: proaspăt, agil și corpolent, cu tanini fini și fermi; suculent și foarte nervos; vibrant și focusat, cu sfârșit puternic

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amaruie, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Țin foarte mult la Le Claux, cea mai veche vie a noastră, care produce vinul nostru cel mai apropiat de vinurile din Burgundia. Extrem de rafinat și proaspăt, cu un buchet impresionant. La fel ca celelalte vinuri ale noastre din 2022, această versiune a Le Claux va intra în istoria domeniului datorită calității excelente și a potențialului mare de învechire.
Căpșuni sălbatice, violete, turbă, condimente orientale și camfor. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”
97 Puncte James Suckling: ”Robust, floral și intens. 100% Grenache vechi, au arome de fructe sălbatice, cireșe dulci, coajă de portocală, flori uscate, ierburi aromatice arse și tone de condimente. Corpolent, cu tanini fini și fermi. Suculent și foarte nervos. Vibrant și focusat, cu sfârșit puternic. Proaspăt și agil. Făcut din struguri organici certificați Ecocert. Încercați-l după 2026.”
 

Le Claux

“Claux” provine din latinescul “clausum”, care înseamnă “loc închis”. Via de 1,8 hectare este menţionată pentru prima oară în 1902. Ar fi trebuit să fie scoasă în 1914, fiind foarte bătrână, căci fusese plantată după filoxeră, între anii 1870-1880. Dar, în 1914, toţi bărbaţii au plecat la război, iar via a scăpat. În 1918, după război, şi bărbaţii şi banii au fost prea puţini, aşa că au decis să păstreze Le Claux. Ea există şi azi. E o vie a şansei, cu o încărcătură emoţională specială. Aici se produce cel mai “burgund” Gigondas, care se distinge prin fineţe şi aromele puternice de cireşe sălbatice.

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

Specificații

Țara Franţa
Punctaje/Medalii 97 Puncte James Suckling
Culoare Roşu
An 2022
Vinificare Sec
Alcool 14.5%

Reviewuri

Produsul nu are niciun review. Pentru a scrie un review, te rog sa te autentifici.

”Le Claux” - Gigondas 2022
”Le Claux” - Gigondas 2022
485.00 lei

Cantitate:

De la același producător
Châteauneuf-du-Pape 2019
Château de Saint Cosme Châteauneuf-du-Pape 2019
235.00 lei
Buchet superb de ghimbir, tufăriș, ...

Citește mai mult
”Le Poste” Côtes du Rhône Blanc 2020
Château de Saint Cosme ”Le Poste” Côtes du Rhône Blanc 2020
198.00 lei
93 Puncte Jeb Dunnuck:"La un alt nivel, Côtes Du ...

Citește mai mult
Massetino 2022
Masseto Massetino 2022
97 Puncte James Suckling:"This is refined and fresh with ...

Citește mai mult
Siepi 2020
Mazzei Siepi 2020
98 Puncte James Suckling:"Buchet de grafit și creion, alături ...

Citește mai mult
Echo de Lynch-Bages Pauillac 2020
Château Lynch Bages Echo de Lynch-Bages Pauillac 2020
95-96 Puncte James Suckling:"Intense graphite and violet ...

Citește mai mult
Petrács 2018
Petrács 2018
”Un călduros bun-venit lui Petrács, ...
325.00 lei
276.25 lei

Citește mai mult
toate promoțiile

© 2024 Copyright WinePoint