Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2022
Perioada optimă de consum: 2025-2045
Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud
Proprietar-oenolog: Louis Barruol
Soi: Grenache - vițe foarte vechi din via Le Poste, ciorchini întregi
Culoare: roșu-purpuriu cu tente violet
Miros: iod, violete, piper și cenușă
Gust: corpolent, foarte concentrat, cu textură catifelată și sfârșit uluitor, aproape interminabil
Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso
Alcool: 15,5 %
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Afecțiunea mea pentru Le Claux este depășită numai de dragostea pentru Le Poste. Din acest loc oarecum magic culegea mama cimbru sălbatic, fenicul, rozmarin, mure, smochine, cireșe și migdale. Fructele de soc și mătura verde cresc aici fără efort și facem chiar și miere din doi stupi (60.000 de albine) - am numit-o „mierea Le Poste”. Pe această coastă de deal, totul este intens și rafinat.
Le Poste mi-a furat inima și pentru că ea a fost replantată în 1963 de tatăl meu. Avea 35 de ani, iar pozele de atunci arată un bărbat energic, capabil să mute munții din loc. Dedic părinților mei acest Le Poste magnific.”
96-98 Puncte Parker: ”Pentru mine (Joe Czerwinski), Le Poste are întotdeauna o nuanță de lemn dulce sărat și asta îmi spune și Le Poste 2022. Murele sunt infuzate cu o complexitate sărată și ”savory” neegalată de celelalte vinuri de la Saint Cosme, vinul fiind, în același timp, corpolent, foarte concentrat, cu textură catifelată și sfârșit uluitor, aproape interminabil.”
Le Poste
Le Poste este via care înconjoară capela domeniului şi are trei terase, dintre care una este cultivată cu soiul Clairette, iar celelalte două, cu Grenache. Via a fost replantată de Henri Barruol în 1963. Fascinanta ei istorie începe cu Jean IV de Chalon-Arlay (1443-1502), prinţ de Orange, senior de Arlay, Nozeroy şi Montfort, unul dintre strămoşii familiei Orange-Nassau, din care face parte Regina Beatrix a Olandei. I se spunea “Jean de Chalon, Prinţ de Orange”. În 1467, s-a căsătorit cu Jeanne de Bourbon, strănepoata ducelui de Burgundia. A murit în 1502, la 49 de ani. Pe atunci, Gigondas făcea parte din regatul Orange, care avea să devină parte a Franţei de abia în 1703.
În 1480, Jean de Chalon, prinţ de Orange, vindea un ”pământ pentru vii pe dealul Saint Cosme.”
Acum 518 ani, când prinţul de Orange de atunci vindea via, Le Poste este menţionat ca fiind un terroir extraordinar. Esprit Vaton, strămoşul lui Louis Barruol, o cumpără zece ani mai târziu, în 1490, împreună cu tot domeniul.
Între 1930-1940, bunicul lui Louis, Henri Rolland, a produs aici un vin celebru - ”vinul alb de Le Poste”.
Producător
Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.