Torre dei Beati ”Montepulciano d’Abruzzo” 2021
Perioada optimă de consum: 2024-2027
Producător: Torre dei Beati - Abruzzo, Montepulciano
Soi: 100% Montepulciano - vițe plantate în 1972 și 1995
Culoare: roșu-rubiniu profund cu reflexii violet
Miros: tipic și elegant cu buchet curat, complex de fruct și aluzii picante
Gust: corpul cărnos îi conferă o catifelare frumos echilibrată de taninii fini care, în combinație cumineralitatea naturală și aciditatea bine dozată, contribuie la sfârșitul lung, elegant
Recomandări gastronomice: friptură de miel, alte preparate de porc sau miel, frigărui
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 18-20°C
Fermentat în cuve de inox. Maturat 15-18 luni în butoaie de stejar, majoritatea din stejar franțuzesc.
Descrierea producătorului: ”Primul vin produs de crama noastră. O interpretare elegantă și personală a terroir-ului nostru din Montepulciano, este obținut prin recoltări repetate, urmate de trierea ulterioară la masa de sortare. Utilizarea lemnului în faza de maturare are scopul de a ne ajuta să obținem o stabilitate naturală prin păstrarea purității fructului și amplificarea ei cu ajutorul unei complexități picante ușoară și echilibrată.”
Ediția 2020 - 91 Puncte Vinous
Producător
Torre dei Beati este un producător de referință nu doar pentru Abruzzo, ci și pentru vinul italian.
Numele proprietății din Loreto Aprutino vine de la un detaliu al unei fresce de mari dimensiuni din biserica Santa Maria din Piano și datează din secolul al XIV-lea. În reprezentarea Judecății de Apoi, Torre dei Beati (Turnul celor Binecuvântați) este cel la care aspiră sufletele celor morți și la care ajung după multe încercări dificile. Această parabolă reflectă dorința proprietarilor de a obține, după selecții extrem de atente, cei mai buni struguri cu putință. ”La recoltare, culegem doar câțiva ciorchini de pe fiecare vie, iar pe restul îi lăsăm să se mai coacă. Apoi, revenim de 5 - 6 ori, pentru a optimiza procesul de coacere. Încerc să fac tot ce trebuie chiar de la început, dar natura este maestrul...” spune Fausto Albanesi, cel care, împreună cu soția sa, Adrianna Galasso, a moștenit domeniul de 20 ha de la socrul său, Rocco. Acesta din urmă a plantat primele vițe în 1972, iar strugurii îi vindea.
În 1999, Fausto, de profesie arhitect, și Adrianna au decis să se ocupe de via moștenită. Fiind convinși că vinul de calitate nu poate exista dacă nu i se respectă caracterul natural, ei au trecut imediat la convertirea la viticultura organică, iar primul lor vin a ieșit pe piață în 2000. Apoi, au trecut la extinderea și modernizarea cramei, căreia i-au adăugat și o pivniță pentru maturarea vinurilor. În același timp, au lucrat la diversificarea gamei de produse prin plantarea a noi vițe de Pecorino și Trebbiano, soiurile emblematice ale zonei Montepulciano.
La Torre dei Beati, vinurile se produc numai din struguri proprii.