Nativ ”Blu Onice” Aglianico 2019
Perioada optimă de consum: 2022-2026
Producător: Azienda Nativ - Irpinia Campi Taurasini DOC, Campania
Soi: Aglianico
Culoare: roșu-violet foarte închis, aproape negru
Miros: impresionant și complex, cu parfumul dulce al fructelor negre (mure dulci, prune albastre) și condimentelor mediteraneene - din care nu lipsește menta, împletite cu tente de lichior de coacăze, vanilie, mocha și cedru
Gust: luxuriant, concentrat, robust și cremos, cu arome impresionante de lichior de cireșe negre, coacăze, lemn ars și cedru, tanini mătăsoși, de o calitate uluitoare, o extraordinară complexitate a fructului și mineralității, care persistă în postgustul nesfârșit
Recomandări gastronomice: friptură de miel, grătar, confit de rață, ossobuco, tocană de carne cu mazăre, tocană de căprioară, preparate din carne de vită, cerb și brânzeturi maturate sau dulci
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Vă sfătuim să decantați vinul cu o oră înainte de a-l bea sau să-l treceți prin aeratorul Vinturi.
98 Puncte Luca Maroni
Ediția 2017 - 94 Puncte James Suckling: ”La început, nu simți somptuoasele note de mure și soc, căci se ascund după o abundență de ierburi aromate și condimente ușor afumate. Pe palatin, este corpolent și mai reținut decât te-ai aștepta, din cauza taninilor astringenți și acidității sinuoase. Chiar și așa, acest vin este puternic și impresionant. Beți-l începând din 2023.”
Producător
Nativ este una dintre cele mai prestigioase podgorii din Italia care aparține proprietarului nu mai puțin cunoscutei Montemajor. Soiul în care excelează Nativ este Aglianico. Din strugurii crescuți în regiunea vulcanică a Campaniei, la poalele vulcanului Vezuviu, Mario Ercolino produce niște vinuri puternice și bogate, cu potențial mare de păstrare, câteva dintre ele fiind adevărate vinuri de colecție. Printre ele, la loc de frunte, Bicento, care își ia numele de la vârsta vițelor și nu ar trebui să lipsească din pivnița niciunui iubitor de vin. Cutia elegantă, din lemn, îl recomandă pentru un cadou rafinat.