Poderi Aldo Conterno Barbera d'Alba ”Conca Tre Pile” 2018
Perioada optimă de consum: 2021 - 2026
Producător: Poderi Aldo Conterno - Barbera d'Alba DOC, via Conca Tre Pile
Soi: 100% Barbera- viticultură organică, vițe vechi de 45 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu închis
Miros: proaspăt, de cireșe coapte, fructe de pădure, lemn dulce, pământ și ierburi aromatice
Gust: elegant, echilibrat și catifelat, cu corp mediu spre plin, tanini fini, un filon mineral foarte plăcut și sfârșit lung, fructat
Recomandări gastronomice: supe, mezeluri (șuncă, salam), tocănițe și grătar din carne roșie, preparate din legume, pasta Bolognese, preparate vegetariene
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Fermentat 20-30 zile în contact cu pielițele, în cuve de inox. Maturat 12 luni în butoaie noi de stejar.
Ediția 2017 - 93 Puncte Parker: ”Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2017 debordează de fructe negre, tanini moi și un strop de aciditate proaspătă care contracarează aromele abundente de fruct. Anul canicular i-a prins bine soiului Barbera, accentuându-i volumul, bogăția și generozitatea. În buchet, fructe negre, prune uscate, condimente, pământ cu trufe și alune prăjite. Au fost produse aproximativ 20.000 sticle.”
Producător
Se spune că, prin moartea lui Aldo Conterno, în 2012, lumea vinului a pierdut un pionier și un vizionar, dar și un om extraordinar. Din fericire, cei trei fii ai săi i-au moștenit pasiunea și îi duc mai departe moștenirea.
În crama situată în Monforte d'Alba, în renumitul plai Bussia Soprano din inima zonei Serralunga, familia Conterno produce vin de mai bine de cinci generații. După ce, în secolul al XIX-lea, strămoșii lui Aldo Conterno au emigrat în Argentina, pentru a reveni după câțiva ani, Giovanni Conterno și-a adus familia la mica vinărie din Monforte d'Alba a tatălui său, Giuseppe. El a crescut producția și a început să-și vândă vinul vrac atât în Italia cât și în America. Datorită cererii crescute, cei doi Conterno au decis să producă un Barolo superior, făcut numai în anii cei mai buni, maturat o perioadă mai lungă și cu potențial mare de învechire. Primele sticle de Barolo Riserva au fost îmbuteliate în 1920.
La sfârșitul anilor 1930, Giovanni i-a predat ștafeta fiului său, Giacomo care a crescut prestigiul Barolo-ului Conterno și l-a făcut cunoscut pe mai multe piețe. Cu timpul, i s-au alăturat și fiii săi, Giovanni și Aldo. Apoi, în anii 1950, Aldo a luat drumul Americii, cu gândul de a face vin cu ajutorul unui unchi care locuia în California. Cei cinci ani petrecuți în SUA s-au dovedit a fi foarte benefici pentru Aldo. Cu toate acestea, el s-a întors în Italia și, împreună cu fratele său, a preluat, în 1961, afacerea devenită prosperă. Dar experiența dobândită în SUA l-a făcut să-și dorească să aibă propria cramă. Așa se face că în 1969 a hotărât să-și urmeze visul: a cumpărat domeniul Favot și a înființat Poderi Aldo Conterno. În scurt timp, a ajuns să fie considerat cel mai talentat enolog din Piemonte – obsesia sa pentru echilibru a făcut ca vinurile lui să se situeze constant în eșalonul fruntaș al regiunii.
Astăzi, afacerea este administrată de cei trei fii ai lui Aldo: Franco, Stefano și Giacomo, iar vinurile lor, l-ar fi făcut, cu siguranță, mândru pe celebrul lor tată.