Poderi Aldo Conterno "Bussia" Barolo 2017
Perioada optimă de consum: 2024 - 2040
Producător: Poderi Aldo Conterno - Barolo DOCG, Bussia
Soi: 100% Nebbiolo - viticultură organică, vițe vechi de peste 20 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Miros: buchet intens de cireșe, fructe de pădure, alune și condimente indiene
Gust: elegant, proaspăt și corpolent, cu tanini splendizi, catifelați și sfârșit extrem de lung și sofisticat
Recomandări gastronomice: vânat cu pene, friptură de gâscă, preparate din vițel și vită, ficat și rinichi de vițel, preparate cu trufe, risotto cu ciuperci, brânză de capră, oaie, grana padano
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Fermentat 20-30 zile în contact cu pielițele, în cuve de inox. Maturat 28 luni în butoaie mari de stejar.
96 Puncte James Suckling: ”Extraordinar de aromat și frumos cu buchet și arome de cireșe, fructe de pădure, alune și condimente indiene. Corpolent, cu tanini splendizi, catifelați. Extrem de lung și sofisticat. Sfârșit un pic închis. Încercați-l după 2024.”
Producător
Se spune că, prin moartea lui Aldo Conterno, în 2012, lumea vinului a pierdut un pionier și un vizionar, dar și un om extraordinar. Din fericire, cei trei fii ai săi i-au moștenit pasiunea și îi duc mai departe moștenirea.
În crama situată în Monforte d'Alba, în renumitul plai Bussia Soprano din inima zonei Serralunga, familia Conterno produce vin de mai bine de cinci generații. După ce, în secolul al XIX-lea, strămoșii lui Aldo Conterno au emigrat în Argentina, pentru a reveni după câțiva ani, Giovanni Conterno și-a adus familia la mica vinărie din Monforte d'Alba a tatălui său, Giuseppe. El a crescut producția și a început să-și vândă vinul vrac atât în Italia cât și în America. Datorită cererii crescute, cei doi Conterno au decis să producă un Barolo superior, făcut numai în anii cei mai buni, maturat o perioadă mai lungă și cu potențial mare de învechire. Primele sticle de Barolo Riserva au fost îmbuteliate în 1920.
La sfârșitul anilor 1930, Giovanni i-a predat ștafeta fiului său, Giacomo care a crescut prestigiul Barolo-ului Conterno și l-a făcut cunoscut pe mai multe piețe. Cu timpul, i s-au alăturat și fiii săi, Giovanni și Aldo. Apoi, în anii 1950, Aldo a luat drumul Americii, cu gândul de a face vin cu ajutorul unui unchi care locuia în California. Cei cinci ani petrecuți în SUA s-au dovedit a fi foarte benefici pentru Aldo. Cu toate acestea, el s-a întors în Italia și, împreună cu fratele său, a preluat, în 1961, afacerea devenită prosperă. Dar experiența dobândită în SUA l-a făcut să-și dorească să aibă propria cramă. Așa se face că în 1969 a hotărât să-și urmeze visul: a cumpărat domeniul Favot și a înființat Poderi Aldo Conterno. În scurt timp, a ajuns să fie considerat cel mai talentat enolog din Piemonte – obsesia sa pentru echilibru a făcut ca vinurile lui să se situeze constant în eșalonul fruntaș al regiunii.
Astăzi, afacerea este administrată de cei trei fii ai lui Aldo: Franco, Stefano și Giacomo, iar vinurile lor, l-ar fi făcut, cu siguranță, mândru pe celebrul lor tată.