Bibi Graetz Testamatta 2019
Perioada optimă de consum: 2025 - 2045
Producător: Bibi Graetz - Toscana
Soi: 100% Sangiovese - vițe vechi de 35-50 ani, struguri culeși manual și triați de două ori
Culoare: roșu-rubiniu
Miros: buchet frumos și elegant de fructe negre, condimente, gudron, lemn dulce și condimente prăjite
Gust: puternic, cu mult nerv și structură solidă; corpolent și dens, cu o tonă de arome de mure, tutun și prune
Recomandări gastronomice: bistecca alla fiorentina, vițel, vânat, miel, porc, prosciutto, salam toscan, paste cu sos de carne, pizza cu legume, legume la grătar, brânzeturi
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
Fiecare vie a fost culeasă de până la opt ori, astfel încât toți strugurii să aibă maturitatea optimă. O primă triere a avut loc în vie, iar a doua, în cramă, înainte de desciorchinare. Strugurii de pe fiecare parcelă au fost vinificați separat. Fermentație naturală cu drojdii indigene și fără temperatură controlată în baricuri deschise pentru strugurii de pe parcelele mici și în butoaie de lemn sau în inox pentru cei de parcelele mai mari. Vinul de pe fiecare parcelă a fost maturat separat timp de 30 luni înainte de a se decide asamblajul final.
Descrierea lui Bibi Graetz: ”Eleganță este cuvântul care descrie Testamatta 2019. Vinul celei de-a 20-a aniversări a Testamatta este un adevărat reper - calitatea maximă pe care o caut încă de la prima ediție din 2000. Testamatta 2019 este un vin perfect echilibrat, cu straturi profunde, de o complexitate incredibilă.”
97 Puncte James Suckling: ”O combinație foarte atrăgătoare de fructe uscate și condimente, cu cireșe negre și prune. De asemenea, arome de flori și lemn de santal. Corpolent și foarte rafinat, dar intens, cu tanini catifelați care sunt foarte bine integrați și se împletesc frumos cu fructul. Opulent. Închis la sfârșit, ceea ce sugerează că are nevoie de o învechire serioasă la sticlă. Foarte structurat. Încercați-l după 2025.”
Ediția 2016 - Descrierea lui Bibi Graetz: ”După recolta superbă din 2015, nu mi-a venit să cred că, în 2016, calitatea a fost și mai bună! Trecând prin vii în timpul culesului, am avut impresia că sunt înconjurat de sute de sculpturi de bronz, căci strugurii păreau a fi opere de artă perfecte. Nu mă surprinde deloc vinul rezultat - puternic, cu mult nerv și structură solidă. Corpolent și dens, are o tonă de arome de mure, tutun și prune.”
- 98 Puncte James Suckling: ”Un Testamatta foarte frumos și bine făcut, cu arome de de pământ, teracotă, ceai negru și lavandă. Corpolent, foarte stratificat și extrem de polisat, cu tanini superbi, catifelați. Savuros și foarte lung. Musculos și foarte, foarte echilibrat. Arome și profunzime superbe.”
- 96 Puncte Parker: ”Vinul a fost pus pe piață în martie 2019. Testamatta 2016 este un asamblaj de struguri din vii vechi deținute de Bibi Graetz în provinciile toscane Siena și Florența. Multe dintre vițe au 80 de ani sau mai mult și fiecare plai reprezintă un patrimoniu cultural și enologic special ales pentru unicitatea sa și caracterul său individual. Există o metaforă intrinsecă în multele culori primare care se întrepătrund pentru a forma o opera de artă reprezentată pe eticheta acestei sticle frumoase. La fel, Testamatta atinge o armonie impecabilă. Am gustat vinul în trei ocazii diferite și am fost luat de pe picioare de fiecare dată. Există la acest vin o latură sălbatică seducătoare care iese în față cu o intensitate cizelată. Buchet frumos și elegant de fructe negre, condimente, gudron, lemn dulce și condimente prăjite. În gură, corp mediu, cu tanini rafinați și textură închisă care ar trebui să se relaxeze și să crească în volum pe măsurtă ce vinul evoluyează în sticlă. Au fost produse 60.000 de sticle.”
Ediția 2015 - Descrierea oenologului: ”Coajă de portocală rasă, prune, cedru și petale de trandafir. Corpolent, rafinat, cu tanini mătăsoși și sfârșit lung. Persistent și intens. Subton sărat în final.”
- 99 Puncte James Suckling: ”Un vin senzațional. Cel mai bun Testamatta făcut vreodată. Arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă. Corp plin, tanini mătăsoși și sfârșit suculent. Îmi plac dinamismul și textura acestui vin roșu mare. E minunat dacă îl degustați acum, dar va fi mai bun în 2021.”