Marchesi Antinori Solaia 2012
Perioada optimă de consum: 2016 - 2030
Producător: Marchesi Antinori - Toscana
Soi: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 5% Cabernet Franc (Supertoscan)
Culoare: roșu-rubiniu intens cu reflexii purpurii
Miros: foarte proaspăt, intens și elegant, cu caracter de violete, coacăze și fructe de pădure
Gust: arome armonioase, echilibru frumos între aciditate și tanini, o fructuozitate care persistă de la atac până în postgustul lung, deosebit de complex și vibrant
Recomandări gastronomice: preparate asiatice, vită, porc
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 18-20°C
Maturat 18 luni în butoaie franțuzești noi. Vinurile de pe fiecare parcelă au fost maturate separat, fiind asamblate cu câteva luni înainte de îmbuteliere.
Vă recomandăm să-l decantați 2-4 ore sau să-l treceți prin aeratorul Vinturi.
97 Puncte James Suckling: ”Extrem de parfumat, cu caracter de violete, coacăze și fructe de pădure. Aluzii de lemn de santal. Corpolent, cu tanini fermi, mătăsoși și sfârșit vioi și proaspăt. Subtonuri minerale și de piatră. Realmente excelent.”
95 Puncte Parker: ”Solaia 2012 este, prin excelență, vinul care te face să te simți bine. El este un monument frumos, dedicat potențialului vinului italian. Nasul debordează de fructe negre de pădure, minerale zdrobite, prune, condimente și o tușă de piper alb. Vinul este integrat și impecabil, dar vorbește cu o voce puternică și clară.”
Producător
Antinori este, probabil, cel mai cunoscut nume din lumea vinului italian. În ultimii 25 de ani, Piero Antinori a influențat-o covârșitor, dar, în 1996, când a preluat afacerea de la tatăl său, vinul toscan avea mari probleme, iar Chianti-ul era considerat ieftin și comun. Chiar dacă respectă tradiția, a hotărât că viitorul merită o schimbare. Împreună cu celălalt nume mare al vinului italian, oenologul Giacomo Tachis, și-au întors privirea către Franța și l-au luat drept consultant pe nu mai puțin celebrul oenolog bordelez Émile Peynaud. În 1970 au scos pe piață Tignanello, primul vin supertoscan și, totodată, primul vin care a demonstrat că Italia poate da vinuri cu adevărat mari. A urmat Solaia, un asamblaj pe bază de Cabernet - concurență pentru vinurile din Bordeaux și Napa Valley. Și apoi, a venit recunoașterea internațională: în 2000, Wine Spectator desemna Solaia 1997 drept Vinul anului. Era primul vin italian căruia i se făcea această onoare. După ce Tignanello și Solaia au dovedit că Toscana poate da vinuri de prima mână - atât din Sangiovese cât și din soiuri internaționale - la prețuri pe măsură, nu puțini producători italieni au înțeles că merită să le calce pe urme.