Marchesi Antinori Solaia 2020
Perioada optimă de consum: 2024-2045
Producător: Marchesi Antinori - Toscana
Soi: majoritar Cabernet Sauvignon cu puțin Sangiovese și Cabernet Franc - struguri dezciorchinați și meticulos triați
Culoare: roșu-rubiniu
Miros: excepțional de intens și complex, cu note de fructe sălbatice, în special afine, zmeură și coacăze împletite cu aluzii dulci de prune, cireșe negre, impresii de mentă, mirt, lemn dulce și nuanțe florale de lavandă; de asemenea, note dulci și bine integrate de pudră de cacao și fructe uscate urmate de aluzii picante de cuișoare și piper roz
Gust: atac opulent, elegant și moale, cu tanini catifelați care susțin sfârșitul lung, persistent; postgustul evocă note de mentă, lemn dulce și ciocolată
Recomandări gastronomice: preparate asiatice, vită, porc
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 18-20°C
Număr de sticle produse: 74.000
Un Supertuscan iconic care se produce numai în anii excepționali. Fermentat în tancuri tronconice de 60 Hl. Fermentație malolactică în butoaie de stejar de 225 l. Maturat 18 luni în butoaie noi de stejar franțuzesc. Diferitele loturi au fost maturate separat și reintroduse în butoaie pentru a termina procesul de maturare.
Vă recomandăm să decantați vinul cu 2-4 ore înainte de a-l servi.
98 Puncte James Suckling:
Ediția 2019 - 98 Puncte James Suckling: ”Buchet complex de mure, cireșe negre, cacao, ierburi aromate uscate, ardezie, tutun, măsline și coajă de copac arsă. De asemenea, un pic de trandafiri uscați și iod. Corp mediu spre plin, cu tanini fermi dar rafinați. Puternic, într-o manieră subtilă. Lung. Încercați-l în 2025.”
Producător
Antinori este, probabil, cel mai cunoscut nume din lumea vinului italian. În ultimii 25 de ani, Piero Antinori a influențat-o covârșitor, dar, în 1996, când a preluat afacerea de la tatăl său, vinul toscan avea mari probleme, iar Chianti-ul era considerat ieftin și comun. Chiar dacă respectă tradiția, a hotărât că viitorul merită o schimbare. Împreună cu celălalt nume mare al vinului italian, oenologul Giacomo Tachis, și-au întors privirea către Franța și l-au luat drept consultant pe nu mai puțin celebrul oenolog bordelez Émile Peynaud. În 1970 au scos pe piață Tignanello, primul vin supertoscan și, totodată, primul vin care a demonstrat că Italia poate da vinuri cu adevărat mari. A urmat Solaia, un asamblaj pe bază de Cabernet - concurență pentru vinurile din Bordeaux și Napa Valley. Și apoi, a venit recunoașterea internațională: în 2000, Wine Spectator desemna Solaia 1997 drept Vinul anului. Era primul vin italian căruia i se făcea această onoare. După ce Tignanello și Solaia au dovedit că Toscana poate da vinuri de prima mână - atât din Sangiovese cât și din soiuri internaționale - la prețuri pe măsură, nu puțini producători italieni au înțeles că merită să le calce pe urme.