Marchesi Antinori Solaia 2021
Perioada optimă de consum: 2027-2051
Producător: Marchesi Antinori - Toscana
Soi: 77% Cabernet Sauvignon, 14% Sangiovese, 9% Cabernet Franc - struguri dezciorchinați și meticulos triați
Culoare: roșu intens, profund, cu reflexii purpurii
Miros: arome complexe de coacăze negre și zmeură, cu subtile note de lavandă, violete și accente de grafit, lemnul nou se simte discret, oferind o notă elegantă
Gust: corpolent, cu taninuri fine și catifelatei, fin pe palat, cu final lung, echilibrat, textură catifelată
Recomandări gastronomice: ideal alături de preparate rafinate, precum cotlete de miel în crustă de ierburi, vită maturată la grătar sau brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16 - 18°C
Un Supertuscan iconic care se produce numai în anii excepționali. Fermentat în tancuri tronconice de 60 Hl. Fermentație malolactică în butoaie de stejar de 225 l. Maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc dintre care trei luni în butoaie folosite o singură dată, în timpul fermentației malolactice, și apoi 15 luni în butoaie 100% noi pentru restul perioadei de maturare. Vă recomandăm să decantați vinul cu 2-4 ore înainte de a-l servi.
100 Puncte Vinous: “Solaia 2021 de la Antinori este un alt vin care surprinde întregul potențial pe care l-am simțit când l-am degustat acum câteva luni. Mai presus de orice, 2021 este un exemplu remarcabil al stilului pe care Antinori îl favorizează în prezent, o abordare ce pune accentul pe finețe mai degrabă decât pe opulență. Arome de prună neagră, mocha, lemn dulce, ciocolată, condimente, lavandă și mentol se dezvoltă cu ușurință în pahar. Stejarul și taninurile sunt impecabil echilibrate. Vinul a petrecut 18 luni în lemn, dintre care trei luni în butoaie folosite o singură dată, în timpul fermentației malolactice, și apoi 15 luni în butoaie 100% noi pentru restul perioadei de maturare. Perioada optimă de consum este între 2027 și 2051.”
98 Puncte Wine Spectator: “Un roșu intens și dens, plin de arome de mure, rodie, prune și condimente dulci. Note de fier, tutun și ierburi sălbatice ies la suprafață pe final, sub influența puternică a taninurilor. Arată un echilibru și o lungime remarcabile chiar și acum, dar va deveni și mai bun după câțiva ani petrecuți în sticlă. Superb. Cabernet Sauvignon, Sangiovese și Cabernet Franc. Cel mai bine de consumat între 2027 și 2047.”
97 Puncte Robert Parker: "Toate lucrurile luate în considerare, Marchesi Antinori Solaia 2021 este un monument al vinificării perfecte. Acest „supermodel” desăvârșit nu lasă nicio imperfecțiune la vedere. Cu toate acestea, nu are același „sex-appeal” ca Tignanello. În conversațiile mele cu managerul domeniului, Renzo Cotarella, pe parcursul acestei degustări, a fost exprimat astfel: „Tignanello este neașteptat. Solaia este așteptat.” Dacă Tignanello este un vin cu verticalitate și energie, Solaia este un vin al puterii de durată. Vinul oferă o profunzime generoasă și straturi complexe, cu taninuri catifelate și o notă picantă de piper roz care provine din cei 9% Cabernet Franc (alături de 77% Cabernet Sauvignon și 14% Sangiovese). Finalul este extrem de mătăsos și fin, însă am observat că aromele devin mai dulci și mai coapte cu cât vinul rămâne mai mult în pahar. Această nouă ediție va fi lansată pe piață în luna septembrie.”
97 Puncte James Suckiling: „Acesta este un Solaia frumos cizelat, cu arome de coacăze negre și zmeură, plus note subtile de lavandă și violete. Accentele de grafit completează ansamblul. Se simte ușor și influența lemnului nou. Este corpolent, cu taninuri fine și catifelate care străbat întregul vin, mângâind palatul. Mai acordați-i trei sau patru ani pentru a se rotunji. Cel mai bun după 2027.”
97 Puncte Decanter: “’Pentru mine, 2021 este una dintre cele mai bune recolte din toate timpurile’, spune Renzo Cotarella, CEO-ul și vinificatorul principal al Antinori, referindu-se la această recoltă extrem de apreciată din Toscana. El explică faptul că aceasta împărtășește caracteristici cu anii 1997 și 2007, având un început răcoros și înghețat care a încetinit creșterea vegetativă și a contribuit la prelungirea sezonului de maturare, susținut de temperaturile mai blânde de la sfârșitul verii. Aceste condiții au permis strugurilor să dezvolte o concentrare remarcabilă, păstrând totodată prospețimea. Recoltele recente de Solaia au beneficiat de o utilizare mai mare a Cabernet Franc, care reprezintă 9% în 2021. Programat să fie lansat în toamnă, Solaia 2021 este încă la început, dar potențialul său este imediat evident. Este intens și concentrat, cu o amprentă distinctivă de ciocolată neagră barrique pe nas. Vinul combină salinitatea cu fructe abundente și pline de savoare, oferind arome de cireșe negre și roșii bine coapte, fructe de pădure întunecate, alături de o prospețime erbacee și taninuri fin texturate.
După ceva timp în pahar, apar note subtile de fier, carne și pământ, care echilibrează dulceața inerentă a fructului. Musculos, dar extrem de bine echilibrat, acest vin își va dezvălui toate complexitățile doar după o perioadă semnificativă de maturare. Perioada optimă de consum: 2025-2050.”
Ediția 2020 - 98 Puncte James Suckling: "Subtil și elegant la nas, cu arome de coacăze, flori și un ușor iz de salvie, care se regăsesc și în gust, alături de un corp plin, taninuri extrem de fine și un final lung și savuros. Extrem de rafinat și bine echilibrat. De o clasă aparte. Cel mai bine de savurat după 2028."
Ediția 2019 - 98 Puncte James Suckling: ”Buchet complex de mure, cireșe negre, cacao, ierburi aromate uscate, ardezie, tutun, măsline și coajă de copac arsă. De asemenea, un pic de trandafiri uscați și iod. Corp mediu spre plin, cu tanini fermi dar rafinați. Puternic, într-o manieră subtilă. Lung. Încercați-l în 2025.”
Producător
Antinori este, probabil, cel mai cunoscut nume din lumea vinului italian. În ultimii 25 de ani, Piero Antinori a influențat-o covârșitor, dar, în 1996, când a preluat afacerea de la tatăl său, vinul toscan avea mari probleme, iar Chianti-ul era considerat ieftin și comun. Chiar dacă respectă tradiția, a hotărât că viitorul merită o schimbare. Împreună cu celălalt nume mare al vinului italian, oenologul Giacomo Tachis, și-au întors privirea către Franța și l-au luat drept consultant pe nu mai puțin celebrul oenolog bordelez Émile Peynaud. În 1970 au scos pe piață Tignanello, primul vin supertoscan și, totodată, primul vin care a demonstrat că Italia poate da vinuri cu adevărat mari. A urmat Solaia, un asamblaj pe bază de Cabernet - concurență pentru vinurile din Bordeaux și Napa Valley. Și apoi, a venit recunoașterea internațională: în 2000, Wine Spectator desemna Solaia 1997 drept Vinul anului. Era primul vin italian căruia i se făcea această onoare. După ce Tignanello și Solaia au dovedit că Toscana poate da vinuri de prima mână - atât din Sangiovese cât și din soiuri internaționale - la prețuri pe măsură, nu puțini producători italieni au înțeles că merită să le calce pe urme.