Solengo 2021
Perioada optimă de consum: 2024 - 2040
Producător: Argiano - Montalcino, Toscana
Soi: 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Petit Verdot, 5% Sangiovese
Culoare: roșu intens, profund
Miros: extractiv, nas complex cu arome de fructe de pădure, ciocolată, note picante și o influență bine integrată a lemnului
Gust: gem de mure și crème de cassis, scorțișoară, cuișoare
Recomandări gastronomice: preparate pe bază de carne roșie, cum ar fi fripturi de vită sau miel, brânzeturi maturate, mâncăruri cu sosuri bogate, preparate din bucătăria italiană, cum ar fi lasagna sau tagliatelle cu ragu de vită
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 50.000
Fermentație separată pentru fiecare soi, cu macerație de aproximativ 20 de zile. Fermentația malolactică are loc în rezervoare de ciment.Maturat 18 luni în baricuri franțuzești, dintre care 60% sunt noi și 40% de a doua utilizare.
93 Puncte Parker:" Acest cupaj roșu, realizat cu 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Petit Verdot și 5% Sangiovese, este întotdeauna o surpriză, mai ales atunci când este degustat în contextul acestui raport axat aproape exclusiv pe vinuri pe bază de Sangiovese. În acest cadru, Argiano 2021 Solengo pare extrem de extractiv, dominat de influența stejarului și exagerat din toate punctele de vedere. Totul este prea mult, într-un mod opulent. Tonurile condimentate de stejar, precum scorțișoara prăjită și cuișoarele, se împletesc direct cu arome de gem de mure și crème de cassis. Aromele fructate sunt concentrate și siropoase. Acest vin te catapultează direct în afara sferei de influență a Sangiovese-ului, iar tocmai acest lucru îl face atât de captivant. S-au produs aproximativ 50.000 de sticle.”
Producător
Povestea domeniului devenit în 2019 prima podgorie ”plastic free” din Montalcino începe în 1580, când aici se producea doar vin pentru consumul casei. Vila principală, celebră în Italia, a fost construită în 1581 de familia Pecci, una dintre marile familii nobiliare ale Sienei, pe culmea unui deal frumos, cum numai în Toscana găseşti. Dar legenda spune că în vechimea mult mai îndepărtată înţelepţii credeau că aici se află renumitul altar al zeului Janus, cel cu două feţe. De-a lungul timpului, domeniul situat la sud-vest de Montalcino a schimbat mai mulţi proprietari – contele Pieri, marchizul Ballanti Marli sau ducesa Caetani, pentru ca în 1992 să fie cumpărat de contesa Noemi Marone Cinzano, descendentă a familiei care produce celebrul vermut cu acelaşi nume. Stabilită de multă vreme în Brazilia, ea a decis la începutul anului 2013 să se despartă de Argiano. Printr-o tranzacţie estimată la 40-50 milioane Euro, domeniul de 100 ha a trecut în proprietatea unor prieteni brazilieni care au anunţat că vor investi alte 2,5 - 3 milioane Euro pentru modernizare şi extinderea viilor. În 2014, conducerea domeniului a fost preluată de Bernardino Sani, fostul director de vânzări. Diplomat în oenologie al Universității din Florența, în 2015 el devine și oenolog al domeniului. Colaborarea cu Franceso Monari, excepționalul viticultor-șef, este garanția faptului că vinurile de la Argiano vor continua să urce în elita vinului internaţional. Cu o producţie de peste 120,000 de sticle de Brunello di Montalcino, Tenuta di Argiano se situează între primii zece producători de Brunello. Principalele pieţe de export sunt Marea Britanie, SUA, Danemarca, Japonia şi Brazilia. Vinurile Argiano sunt produse numai din struguri proprii. Soiul preponderent este Sangiovese. Viile se extind pe 50 ha de sol calcaros, cu câteva zone argiloase. Cândva, apele mării acopereau întreaga zonă. În urma lor a rămas o mare cantitate de minerale cruciale pentru dezvoltarea optimă a viţelor. Clima este, şi ea, generoasă cu domeniul: datorită expunerii sudice, viile se bucură tot anul de soarele de amiază. Calitatea extraordinară a strugurilor se datorează în mare măsură geologiei şi climei. Restul aparţine priceperii oamenilor – strugurii se culeg manual, în coşuri mici, iar randamentul este mult redus pentru a obţine o concentraţie maximă în pieliţe, de unde rezultă o cantitate mare de antociani şi tanini nobili. Pivniţele de sub vilă, recent renovate, sunt bijuteria cea mai de preţ a domeniului. Începând din secolul al XVI-lea, vinurile găsesc aici temperatura şi umiditatea optime, în linişte şi întuneric. Maturarea se face în butoaie de stejar mici şi mijlocii, dar şi în baricuri franţuzeşti care asigură o extracţie mai subtilă şi mai echilibrată a taninilor. La Argiano se depune un efort constant pentru alegerea lemnului, deoarece ea este vitală pentru evoluţia vinului. Domeniul produce cinci vinuri, o grappa şi ulei de măsline. Respectabilul Brunello este urmat îndeaproape de Suolo şi de două Super Tuscane: Non Confonditur şi capodopera domeniului, Solengo, primul Super Tuscan creat de renumitul Giacomo Tachis. Deloc ultimul este celebrul Rosso, despre care se spune că „bei Rosso, dar ţi se pare că-i Brunello”. Nenumăratele medalii, punctaje şi trofee internaţionale primite începând din 1934 consfinţesc calitatea vinurilor şi le garantează reputaţia internaţională. Ea a fost întărită din nou printr-o decizie din 15 mai 2013 a Tribunalului din Siena, prin care Tenuta Argiano a fost achitată de toate acuzaţiile aduse în scandalul de contrafacere a Brunello-ului din 2007-2009. „Achitarea obţinută după un proces îndelungat ne umple de satisfacţie şi de entuziasmul necesar pentru a continua să ridicăm nivelul acestei podgorii istorice şi unice.”, a declarat administratorul de atunci al domeniului. Vinurile ne îndreptăţesc să-i dăm crezare. Nu în ultimul rând, Argiano este o destinație agrituristică de o frumusețe unică, pentru toți cei care visează la o vacanță de neuitat.