Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2020
Perioada optimă de consum: 2023-2032
Producător: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana
Soi: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo Nero
Culoare: roșu-rubiniu care tinde să devină granat pe măsură ce vinul îmbătrânește
Miros: parfum intens de cireșe, lavandă, mentă, tutun și condimente
Gust: sec, complex și armonios, cu arome de fructe negre, flori, mentă și piele
Recomandări gastronomice: ideal cu fripturi, carne albă și roșie, brânzeturi maturate
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 15.000
Fermentat în inox și maturat 15 luni în baric și alte 15 luni la sticlă.
Ediția 2019 - 92 Puncte Wine Spectator: ”Buchet distinct de grafit și eucalipt urmat de arome de cireșe negre coapte și suculente, coacăze negre, gudron și tutun. Dens dar echilibrat de o manieră tinerească, exuberantă, cu sfârșit persistent pe note de fruct și balsamice.”
Ediția 2018 - 94 Puncte Luca Maroni
- 93 Puncte Vinous: ”Chianti Classico Riserva 2018 se deschide cu un buchet de cireșe negre, prune, cafea mocca, vânat, piele și tutun. Un vin închis la culoare și misterios înzestrat cu o profunzime fantastică și un pedigree care îl recomandă pentru a fi bâut cu plăcere mulți ani de acum încolo. Cu certitudine, un vin cu caracter foarte puternic.”
- 92 Puncte Wine Spectator
- 92 Puncte James Suckling
- 92 Puncte Falstaff
Producător
Castellare di Castellina este una dintre cele mai renumite podgorii din Toscana, născută din pasiunea pentru vin a lui Paolo Pannerai, mogul de presă și Vicepreședinte al clubului de fotbal Fiorentina. Înființată în anii 1970, în timpul așa-numitei ”Renașteri” a vinului italian, ea beneficiază de contribuția extraordinară a lui Alessandro Cellai, discipolul preferat al legendarului Giacomo Tachis. Director și oenolog, Alessandro este unul dintre cei mai mari oenologi contemporani - în 2010, Wine Spectator l-a inclus în Top 3 al celor mai buni oenologi sub 40 de ani. În calitate de oenolog-șef al celor patru podgorii ale grupului Castellare – Castellare di Castellina (Chianti), Rocca di Frassinello (Toscana Maremma), Feudi del Pisciotto (Sicilia) și Gurra di Mare (Sicilia),el face unele dintre cele mai titrate vinuri italiene. Castellare, prima investiție a lui Paolo Pannerai, s-a născut din unirea a patru ferme (Castellare, Caselle, San Niccolò și Le Case), cu scopul de a produce vin de cea mai înaltă calitate, combinând tradiția și inovația. Domeniul are 80 ha, dintre care 33 ha cu viță de vie și 20 ha cu măslini. Vițele au între 10 și 35 ani și cresc într-un amfiteatru natural, cu o excelentă expunere sud-estică. Drenarea bună a apei și solurile mixte de calcar, marlă, galestro (sol local pietros, tipic) și un pic de argilă, împreună cu randamentul scăzut fac ca vinurile să fie intense și foarte bine structurate, ceea ce le recomandă pentru o îmbătrânire lungă la sticlă. Renumitele etichete ale vinurilor de la Castellare di Castellina reprezintă în fiecare an diferite păsări rare care trăiesc pe domeniu și simbolizează faptul că aici nu se folosesc produse chimice. Respectul pentru vechile tradiții este oglindit în grija deosebită pentru vii și solurile împărțite în ”campi” (cele mai ușor de lucrat) și ”sodi” (parcele greu de lucrat, dar, totodată, cele mai bune pentru cultivarea viței de vie). De asemenea, Castellare respectă reglementările legale pentru Chianti Classico și folosește numai viță de vie toscană autohtonă pentru a produce unele dintre cele mai mari vinuri roșii din lume. În ceea ce privește inovația, Castellare a înființat împreună cu Universitatea din Milano, reprezentată de profesorul Attilio Scienza, și cu Universitatea din Florența prima podgorie experimentală din Chianti pentru a implementa prima selecționare științifică a clonelor de Sangiovese (numite local ”Sangioveto”). De asemenea, în urma unor studii minuțioase și a sfaturilor legendarului oenolog francez Émile Peynaud, Castellare a trecut la folosirea baricurilor și acordă o grijă deosebită tuturor operațiunilor din cramă. Echilibrul dintre tradiție și inovație, munca asiduă și strădania constantă de a atinge calitatea maximă au dat roadele așteptate, Castellare fiind astăzi una dintre podgoriile de frunte ale Toscanei. Toate vinurile domeniului se dinsting prin calitate, eleganță și legătura strânsă cu pământul locului. Nu în ultimul rând, Castellare este și o destinație turistică unică – vilele vechi, reconstruite de criticul de artă Cesare Brandi, situate în mijlocul viilor, într-o liniște întreruptă doar de păsări, le oferă turiștilor tot comfortul unui stil de viață modern, într-un loc de o frumusețe rară.