Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolò 2018
Perioada optimă de consum: 2023-2046
Producător: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana
Enolog: Alessandro Cellai, discipolul preferat al lui Giacomo Tachis, celebrul enolog care a inițiat revoluția Super Tuscanelor
Soi: 85% Sangioveto, 15% Malvasia Nera - struguri 100% organici
Culoare: roșu-rubiniu cu tente granat
Miros: cireșe coapte, fructe negre de pădure, tutun dulce și lemn dulce, cu note de vanilie, piele și cedru
Gust: la fel de sofisticat ca buchetul, bogat și elegant, cu corp plin, structură extraordinară, tanini fermi dar fini; ca la toate vinurile mari, aromele individuale se disting cu claritate
Recomandări gastronomice: salamuri și cărnuri picante, purcel de lapte, Boeuf Bourguignon, brânzeturi aromatizate - în special, Pecorino toscano și Parmigiano
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 20°C
Număr de sticle produse: 27.733
Cea de-a 40-a ediție a acestui vin prestigios! Fermentat în cuve de inox și maturat timp de 15-30 luni în butoaie de stejar franțuzesc de 225 l, 50% noi, 50% la a doua folosire. Învechit la sticlă 12 luni. Nefiltrat!
97 Points, Antonio Galloni, Vinous: "The 2018 I Sodi di San Niccolò is the most elegant Sodi I have ever tasted, and I have tasted them all. Sodi can be quite the bruiser in its youth, as the tannins are often imposing, but the 2018 is impressive because there is more than enough fruit to balance things out. Dark cherry, plum, lavender, spice and gravel build in a Sodi endowed with mind-blowing purity and exceptional finesse. Superb!"
Ediția 2017 - 96 Puncte Wine Spectator: ”Aromele de stejar prăjit sunt urmate de cireșe proaspete, mure și violete în acest vin elegant, vibrant căruia notele minerale, de ierburi sălbatice și tutun îi sporesc complexitatea. Suplu, dar cu tanini fermi, rafinați și sfârșit definit de o aciditate vioaie și finețe. Sangioveto și Malvasia Nera. Va fi cel mai bun între 2024-2045.”
Ediția 2016 - 98 Puncte Vinous
- 96+ Puncte Parker
Ediția 2015 - 95 Puncte Parker
I Sodi di S. Niccolò, capodopera domeniului Castellare, este primul vin italian inclus vreodată în Top 100 al Wine Spectator. Acest lucru se întâmpla în 1988, iar vinul era cel din 1985. Performanța a fost reeditată în 1989, cu ediția 1986. Răsplătit de 10 ori consecutiv cu Tre Bicchieri, calificativul maxim al Gamberro Rosso, cea mai importantă publicație italiană de specialitate, este la fel de apreciat de cei mai influenți critici internaționali, I Sodi fiind unul dintre extrem de rarele Super Tuscane făcute din soiurile locale Sangioveto și Malvasia Nera, demonstrându-le splendoarea.
Pentru a arăta că este făcut cu multă trudă și respect față de istoria străveche a locului, și-a luat numele de la pământul pietros din care se naște - ”sodi” însemnând ”pământ greu de lucrat” - și de la vechea biserică a domeniului, ce poartă hramul ”San Niccolò". Eticheta reprezintă în fiecare an o pasăre care face parte din bogata faună a domeniului.
Viile de Sangioveto de la Castellare sunt rodul colaborării universităților din Milano și Florența cu Institutul San Michele all’Adige, soldată cu obținerea celor mai bune clone de Sangiovese.
Vinul este făcut în cuve mici și maturat în baricuri de stejar franțuzesc din Masivul Central care se folosesc la maturarea tuturor marilor vinuri ale lumii. Făcut din struguri organici și îmbuteliat fără a fi filtrat, este un vin cu adevărat mare, echilibrat și dens, cu fantastice arome de cireșe negre, tutun și condimente. El este produs numai în anii buni, într-o cantitate de cca 20.000 sticle. Nu e de mirare că alocațiile sunt mici, iar stocurile se termină rapid!
Super Tuscanele sunt o categorie de vinuri din Toscana apărută în anii 1970, când câțiva producători au început să experimenteze cu soiuri franţuzeşti şi metode noi de vinificare. Părintele Super Tuscanelor este eminentul enolog Giacomo Tachis, cel care a început cu Argiano Solengo, pentru a continua cu Tignanello, Sassicaia și Solaia, create împreună cu Marchizul Pietro Antinori.
Super Tuscanele sunt produse în afara reglementărilor DOC şi DOCG, dar sunt vinuri de mare calitate, cu potenţial mare de învechire şi preţuri mari. Între timp, multe din aceste vinuri s-au calificat drept DOC sau DOCG, dar mulţi producători preferă catalogarea neclasificată sau clasificarea IGT (Indicazione Geografica Tipica), introdusă în 1992.
Producător
Castellare di Castellina este una dintre cele mai renumite podgorii din Toscana, născută din pasiunea pentru vin a lui Paolo Pannerai, mogul de presă și Vicepreședinte al clubului de fotbal Fiorentina. Înființată în anii 1970, în timpul așa-numitei ”Renașteri” a vinului italian, ea beneficiază de contribuția extraordinară a lui Alessandro Cellai, discipolul preferat al legendarului Giacomo Tachis. Director și oenolog, Alessandro este unul dintre cei mai mari oenologi contemporani - în 2010, Wine Spectator l-a inclus în Top 3 al celor mai buni oenologi sub 40 de ani. În calitate de oenolog-șef al celor patru podgorii ale grupului Castellare – Castellare di Castellina (Chianti), Rocca di Frassinello (Toscana Maremma), Feudi del Pisciotto (Sicilia) și Gurra di Mare (Sicilia),el face unele dintre cele mai titrate vinuri italiene. Castellare, prima investiție a lui Paolo Pannerai, s-a născut din unirea a patru ferme (Castellare, Caselle, San Niccolò și Le Case), cu scopul de a produce vin de cea mai înaltă calitate, combinând tradiția și inovația. Domeniul are 80 ha, dintre care 33 ha cu viță de vie și 20 ha cu măslini. Vițele au între 10 și 35 ani și cresc într-un amfiteatru natural, cu o excelentă expunere sud-estică. Drenarea bună a apei și solurile mixte de calcar, marlă, galestro (sol local pietros, tipic) și un pic de argilă, împreună cu randamentul scăzut fac ca vinurile să fie intense și foarte bine structurate, ceea ce le recomandă pentru o îmbătrânire lungă la sticlă. Renumitele etichete ale vinurilor de la Castellare di Castellina reprezintă în fiecare an diferite păsări rare care trăiesc pe domeniu și simbolizează faptul că aici nu se folosesc produse chimice. Respectul pentru vechile tradiții este oglindit în grija deosebită pentru vii și solurile împărțite în ”campi” (cele mai ușor de lucrat) și ”sodi” (parcele greu de lucrat, dar, totodată, cele mai bune pentru cultivarea viței de vie). De asemenea, Castellare respectă reglementările legale pentru Chianti Classico și folosește numai viță de vie toscană autohtonă pentru a produce unele dintre cele mai mari vinuri roșii din lume. În ceea ce privește inovația, Castellare a înființat împreună cu Universitatea din Milano, reprezentată de profesorul Attilio Scienza, și cu Universitatea din Florența prima podgorie experimentală din Chianti pentru a implementa prima selecționare științifică a clonelor de Sangiovese (numite local ”Sangioveto”). De asemenea, în urma unor studii minuțioase și a sfaturilor legendarului oenolog francez Émile Peynaud, Castellare a trecut la folosirea baricurilor și acordă o grijă deosebită tuturor operațiunilor din cramă. Echilibrul dintre tradiție și inovație, munca asiduă și strădania constantă de a atinge calitatea maximă au dat roadele așteptate, Castellare fiind astăzi una dintre podgoriile de frunte ale Toscanei. Toate vinurile domeniului se dinsting prin calitate, eleganță și legătura strânsă cu pământul locului. Nu în ultimul rând, Castellare este și o destinație turistică unică – vilele vechi, reconstruite de criticul de artă Cesare Brandi, situate în mijlocul viilor, într-o liniște întreruptă doar de păsări, le oferă turiștilor tot comfortul unui stil de viață modern, într-un loc de o frumusețe rară.