Castellare di Castellina Poggio ai Merli 2019
Perioada oprimă de consum: 2021 - 2034
Producător: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana
Soi: 100% Merlot
Culoare: roșu-rubiniu închis, cu reflexii purpurii
Miros: bogat, intens și ușor balsamic, cu note de fructe de pădure, condimente negre și humus
Gust: intens, cald și catifelat, cu arome minerale, de fructe de pădure, lemn dulce, tutun și sfârșit lung, fructat
Recomandări gastronomice: vânat, tocănițe, fripturi, brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 18°C
Număr de sticle produse: 4000
Fermentat în inox și maturat în baricuri noi din stejar franțuzesc.
Vă recomandăm să-l aerisiți o oră înainte de a-l bea sau să-l treceți prin aeratorul Vinturi.
95 Puncte Luca Maroni
94 Puncte James Suckling: ”Un vin roșu frumos, cu arome de afine, prune, tămâie și frunze de ceai. Corpolent și structurat, cu textură frumoasă și tanini puternici, dar moi și fini. Sfârșit vibrant și persistent.”
94 Puncte Wine Spectator: ”Un vin care debordează de arome de cireșe negre, coacăze negre, gudron, rozmarin sălbatic și cedru. Frumos stratificat, opulent și proaspăt, cu postgust fructat persistent și tanini rafinați.”
Ediția 2018 - 93 Puncte Parker
Ediția 2017 - 91 Puncte Parker
Ediția 2016 - 97+ Puncte Parker: ”Poggio ai Merli 2016 este o splendoare. Atât și nimic mai mult. În 2016, Merlot-ul are una dintre cele mai frumoase expresii atinse în Toscana. Vinul este nespus de moale și mătăsos, dar textura sa compactă susține un profil aromatic generos care merge de la cireșe negre la condimente, tutun și pământ proaspăt pentru ghivece. Pe palatin, vinul este bogat și amplu, dar nu rămâi cu impresia de greutate excesivă. Castellare di Castellina a creat o adevărată frumusețe de vin (cu doar 4000 de sticle produse).”
Ediția 2014 - 93 Puncte Wine Spectator: ”O versiune solidă, densă, care exhibă arome sclipitoare de cireșe negre, mure, condimente și pământ. Chiar dacă acum e un pic crocant la sfîrșit, vinul este mai degrabă rasat și rămâne ferm și concis în postgustul persistent. Merlot.”
- 91 Puncte Parker: ”O expresie îndrăzneață și picantă a Merlot-ului. Poggio ai Merli 2014 este un vin dens și ușor nervos dintr-un an rece. Soiul de altfel delicat are aici arome de fructe roșii și cireșe, cu note de condimente, tutun și ciocolată albă. Vinul a fost fermentat în inox și maturat în baricuri noi din stejar franțuzesc. Au fost produse numai 3000 de sticle. Poggio ai Merli se comportă foarte bine în anii mai reci (2013 este o dovadă elocventă). Dar ediția 2014 are o structură puțin mai slabă și o persistență moderată.”
Ediția 2013 - 96 Puncte Parker: ”Poggio ai Merli este un vin frumos din toate punctele de vedere. Expresie pură a Merlot-ului, vinul este generos și rotund, cu straturi suculente care se succed asemenea unor valuri blânde. Compoziție perfectă, cu arome de cireșe coapte, mure, condimente, migdale prăjite și ierburi mediteraneene arse. Una dintre cele mai bune ediții pe care le-am gustat. Intensitate uluitoare și catifelare impecabilă. Texturat, structurat și frumos. O sticlă care își merită locul în orice pivniță.”
Producător
Castellare di Castellina este una dintre cele mai renumite podgorii din Toscana, născută din pasiunea pentru vin a lui Paolo Pannerai, mogul de presă și Vicepreședinte al clubului de fotbal Fiorentina. Înființată în anii 1970, în timpul așa-numitei ”Renașteri” a vinului italian, ea beneficiază de contribuția extraordinară a lui Alessandro Cellai, discipolul preferat al legendarului Giacomo Tachis. Director și oenolog, Alessandro este unul dintre cei mai mari oenologi contemporani - în 2010, Wine Spectator l-a inclus în Top 3 al celor mai buni oenologi sub 40 de ani. În calitate de oenolog-șef al celor patru podgorii ale grupului Castellare – Castellare di Castellina (Chianti), Rocca di Frassinello (Toscana Maremma), Feudi del Pisciotto (Sicilia) și Gurra di Mare (Sicilia),el face unele dintre cele mai titrate vinuri italiene. Castellare, prima investiție a lui Paolo Pannerai, s-a născut din unirea a patru ferme (Castellare, Caselle, San Niccolò și Le Case), cu scopul de a produce vin de cea mai înaltă calitate, combinând tradiția și inovația. Domeniul are 80 ha, dintre care 33 ha cu viță de vie și 20 ha cu măslini. Vițele au între 10 și 35 ani și cresc într-un amfiteatru natural, cu o excelentă expunere sud-estică. Drenarea bună a apei și solurile mixte de calcar, marlă, galestro (sol local pietros, tipic) și un pic de argilă, împreună cu randamentul scăzut fac ca vinurile să fie intense și foarte bine structurate, ceea ce le recomandă pentru o îmbătrânire lungă la sticlă. Renumitele etichete ale vinurilor de la Castellare di Castellina reprezintă în fiecare an diferite păsări rare care trăiesc pe domeniu și simbolizează faptul că aici nu se folosesc produse chimice. Respectul pentru vechile tradiții este oglindit în grija deosebită pentru vii și solurile împărțite în ”campi” (cele mai ușor de lucrat) și ”sodi” (parcele greu de lucrat, dar, totodată, cele mai bune pentru cultivarea viței de vie). De asemenea, Castellare respectă reglementările legale pentru Chianti Classico și folosește numai viță de vie toscană autohtonă pentru a produce unele dintre cele mai mari vinuri roșii din lume. În ceea ce privește inovația, Castellare a înființat împreună cu Universitatea din Milano, reprezentată de profesorul Attilio Scienza, și cu Universitatea din Florența prima podgorie experimentală din Chianti pentru a implementa prima selecționare științifică a clonelor de Sangiovese (numite local ”Sangioveto”). De asemenea, în urma unor studii minuțioase și a sfaturilor legendarului oenolog francez Émile Peynaud, Castellare a trecut la folosirea baricurilor și acordă o grijă deosebită tuturor operațiunilor din cramă. Echilibrul dintre tradiție și inovație, munca asiduă și strădania constantă de a atinge calitatea maximă au dat roadele așteptate, Castellare fiind astăzi una dintre podgoriile de frunte ale Toscanei. Toate vinurile domeniului se dinsting prin calitate, eleganță și legătura strânsă cu pământul locului. Nu în ultimul rând, Castellare este și o destinație turistică unică – vilele vechi, reconstruite de criticul de artă Cesare Brandi, situate în mijlocul viilor, într-o liniște întreruptă doar de păsări, le oferă turiștilor tot comfortul unui stil de viață modern, într-un loc de o frumusețe rară.