Livio Sassetti Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2015
Perioada optimă de consum: 2024 - 2043
Producător: Azienda Sassetti Livio Pertimali - Brunello di Montalcino DOCG
Soi: 100% Sangiovese Grosso (Brunello) - viticultură biodinamică, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: parfum intens de prune, cireșe negre, piele, trufe, violete, vânat și condimente savory
Gust: foarte proaspăt, complex, dens, echilibrat și puternic, cu alură rustică, structură fermă, tanini catifelați și sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: preparate sățioase din toate tipurile de carne roșie - inclusiv fripturi, bânzeturi semi-maturate
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Fermentat în cuve de inox la tremperatură controlată de 28-29°C. Maturat 48 luni în butoaie de stejar sloven de 33 hl și 12 luni la sticlă.
96 Puncte James Suckling: ”Buchet foarte frumos de fructe de pădure dulci, cireșe și flori proaspete. De asemenea, coajă de portocală. Corp mediu spre plin cu tanini foarte frumoși, polisați și savuroși care se topesc în vin. Puritate și finețe extraordinare.”
95 Puncte Wine Spectator
95 Puncte Vinous
Producător
”...Dacă, dintre toate Brunello-urile ar trebui să aleg unul singur, acela ar fi Pertimali. Acest producător face vinuri spectaculoase încă din 1982...” - Robert Parker Jr.
De mai bine de un secol, familia Sassetti lucrează unele dintre cele mai bune vii din Montalcino - Podere Pertimali, cu cele 16 ha de vie de pe dealul Montosoli, la nord de Montalcino, reprezintă unul dintre cele mai bune terroir-uri pentru Sangiovese.
Astăzi, domeniul care îi datorează lui Livio Sassetti mult mai mult decât un nume, este administrat de fiul lui, Lorenzo, un enolog extrem de talentat și de soția acestuia, Sabina. La fel ca Livio, care, din respect pentru tradiția familiei, a ascultat de sfaturile înaintașilor și a păstrat moștenirea genetică plantând numai clone ale vițelor originale în viile nou cumpărate, Lorenzo continuă pasiunea generațiilor anterioare pentru calitate combinând tehnicile moderne de vinificare cu cele tradiționale. Potrivit tradiției, toate activitățile din vie și din cramă se fac în armonie cu fazele lunii. Vinurile lui Lorenzo, create într-un stil unic, distinctiv, sunt pline de caracter, echilibrate și elegante, fiind căutate în lumea întreagă pentru raportul calitate-preț incredibil.
Numele domeniului vine de la o căsuță numită Pertimali, din apropierea unei case cumpărate de Livio în 1960, situată pe panta abruptă a dealului Montosoli și unde se produc toate vinurile ce fac mândria familiei. Tot lui Livio, membru fondator al Consorzio del Brunello di Montalcino, i se datorează și o frumoasă tradiție: în 1968, el a construit în cramă un perete de teracotă care adăpostește sticle din toate edițiile produse vreodată la Pertimali. Astăzi, colecția are peste 1000 de sticle, dintre care cea mai veche, numită ”stră-străbunica”, vine din 1915.
În 1999, familia Sassetti și-a extins proprietățile în Maremma cumpărând La Querciolina, un domeniu din DOC Montecucco, unde viile abandonate de mulți ani au fost transformate în vii capabile să producă struguri Sangiovese și Ciliegiolo de o calitate uluitoare.