Vallepicciola Chianti Classico 2018
Perioada optimă de consum: 2021-2025
Producător: Vallepicciola - Chianti Classico DOCG (Pievasciata, Castelnuovo Berardenga)
Soi: 100% Sangiovese
Culoare: roșu-rubiniu deschis
Miros: parfum de fructe negre, cireșe coapte și note de vanilie
Gust: suculent și fructat, puțin reținut dar concentrat, proaspăt și gustos, cu corp mediu, arome de fructe negre și adieri de pământ ud, tanini moi și catifelați, sfârșit persistent
Recomandări gastronomice: friptură înăbușită de miel sau vită, paste cu sos roșu, iepure, brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 18-20°
Fermentație alcoolică în cuve mici de inox, macerare în inox. Fermentație malolactică în baricuri franțuzești. Maturat 12 luni în butoaie mari de stejar și 3-5 luni la sticlă.
92 Puncte James Suckling: ”Un vin suculent și fructat, puțin reținut dar concentrat, proaspăt și gustos. Corp mediu, cu arome de fructe negre și adieri de pământ ud.”
Producător
Din 2021, vinurile de la Vallepicciola sunt făcute de Alessandro Cellai. Noul General Manager și oenolog al cramei vă este deja cunoscut de la Castellare di Castellina și Rocca di Frassinello, unde a rămas, în continuare, consultant.
Istoria impresionantului domeniu de 205 ha începe în 1999, atunci când omul de afaceri Bruno Bolfo și sora lui, Giuseppina, de loc din Liguria, s-au hotărât să renoveze o veche mănăstire de maici ce fusese abandonată cu zeci de ani în urmă. Situată în apropierea casei de vacanță a proprietarilor, în Pievasciata, un mic sat de lângă Castelnuovo Berardenga, la 10 kilometri de Siena, ea a devenit un superb hotel de 5 stele, Le Fontanelle, care atrage turiști din toate colțurile lumii. Vallepicciola s-a născut în jurul hotelului și, de pe cele 105 hectare de vie, produce 15 etichete folosind numai struguri proprii.
Viile de Sangiovese, Pinot Nero, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot și Chardonnay, cuibărite în dealurile unduite din Chianti Classico, au fost plantate în zonele cele mai potrivite pentru fiecare soi. Viilor li se alătură 4000 de măslini, un mic lac, mai multe păduri și câmpii. Această diversitate a ecosistemelor atrage o serie de insecte și câteva specii de răpitoare extrem de utile viticulturii sustenabile. Astfel, vinurile de la Vallepicciola înglobează toate aromele Toscanei. Lor le este dedicată o cramă impresionantă care se întinde pe 6000 metri pătrați și care adăpostește, de asemenea, birourile, un magazin și o bibliotecă de vinuri. Ea îmbină respectul pentru tradiții, natură și istorie cu experimentarea, creativitatea și tehnologia, fiind un exemplu strălucit de arhitectură organică născută din dorința de a găsi echilibrul perfect cu uimitorul peisaj toscan. Situată 80% în subteran, impunătoarea construcție proiectată de Margherita Gozzi folosește energia gravitațională și a fost terminată în 2020.