Luigi Righetti Amarone della Valpolicella 2019
Perioada optimă de consum: 2023-2027
Producător: Luigi Righetti, Valpolicella
Soi: 60% Corvina, 30% Rondinella, 10% Molinara (cultură organică)
Culoare: roşu-purpuriu închis
Miros: elegant și fin, cu arome intense de fructe negre de pădure, cireșe, prune, coacăze, fum, ciocolată și pământ umed
Gust: corpolent, puternic și echilibrat, cu aciditate foarte bună, tanini fermi, mătăsoși și caracter tipic de Amarone, învăluie palatinul cu un amestec încântător de cireșe, mure și ciocolată neagră, iar sfârşitul e lung și catifelat
Recomandări gastronomice: vită, vânat, biftec, miel, viţel, iepure, mistreţ, căprioară, fazan, struţ, piept de raţă, foie gras, paste cu sos de roşii sau trufe
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 18-20°C
Producător
Situată în Valgatara, în inima apelațiunii Valpolicella Classico, Luigi Righetti este o cramă mică, dar renumită. Ea aparține familiei Righetti de cinci generații. Începând din 1909, când Angelo Righetti a dobândit reputația de oenolog remarcabil, fiecare generație a continuat tradiția de a produce vinuri de calitate, la un RPC rar întâlnit când e vorba de Amarone. Crama poartă numele lui Luigi, cel care a preluat domeniul în 1947 și a decis să crească producția destinată până atunci doar consumului local. Oenolog și om de afaceri înnăscut, el a fost activ până aproape de sfârșitul vieții, în decembrie 2020. El a lucrat în cramă alături de fiul său, Gian Maria (Gianni), care i-a moștenit talentul, pasiunea și dedicarea. Chiar dacă vinurile lui sunt foarte bine cotate, Gianni are o abordare rară pentru zilele noastre – nu investește în marketing, ci face un efort personal remarcabil prezentându-și singur vinul la evenimente de pe întreg mapamondul, convins fiind că vinul trebuie lăsat să vorbească singur.