Tommaso Bussola Amarone Classico 2015
Perioada optimă de consum: 2021-2032
Producător: Azienda Agricola Tommaso Bussola - Negrar, Veneto
Oenolog: Tommaso Bussola
Soi: 70% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara
Culoare: roșu-rubiniu foarte închis cu reflexii granat
Miros: amplu, cu note de portocală, ciocolată, prune uscate, cireșe coapte, tutun, chimion, condimente
Gust: somptuos și elegant, ușor dulce, cald, robust, armonios și catifelat, cu o ușoară tentă amăruie; o paletă aromatică surprinzător de amplă (cireșe, ciocolată, smochine, pamânt, merișoare, prune) care persistă și în postgust
Recomandări gastronomice: carne roșie - în special, vită, vânat - și brânzeturi maturate
Alcool: 17%
Temperatura de servire: 18-20°C
Fermentat 50 de zile cu drojdii indigene și maturat 42 de luni în butoaie de 500 l și în baric.
Descrierea lui Tommaso Bussola: ”Este vinul ideal pentru a acompania preparatele din vânat și nu are egal când e vorba de brânzeturi maturate. Cu toate acestea, rolul lui caracteristic este acela de vin servit după masă, pe care să-l savurezi în intimitate, dar și pentru a anima o discuție cu prietenii. Trebuie deschis cu cel puțin două ore înainte de consum. E vinul clasic al prieteniei.”
91 Puncte Vinous (Ian D'agata): ”Amarone della Valpolicella Classico 2015 nu se abține de la nimic. Exprimă condimente dulci și produse de cofetărie și cireșe învelite în ciocolată, zahăr vanilat și sos de prune. Textura este catifelată, inundând palatinul cu arome de fructe roșii ultra-coapte; și totuși, în ciuda decadenței, echilibrul este menținut prin aciditatea suculentă. În final, se face simțită un pic de căldură, iar vinul se subțiază, pe note de ciocolată și adieri de lavandă și violete.”
Producător
Atunci când legendarul Giuseppe Quintarelli a fost întrebat care este viitorul superstar al vinurilor din Veneto, el a răspuns fără ezitare: Tommaso Bussola. Prezicerea lui s-a adeverit în 1999, când au ieșit pe piață vinurile din 1995. Criticii le-au primit cu punctaje foarte măgulitoare, iar Gambero Rosso a acordat superbului Recioto TB primele Tre Bichieri din multele care aveau să urmeze. La fel de bine au fost primite și Amarone-urile, care se apropie de excelență.
Tommaso Bussola este un autodidact obsedat de calitate și de spargerea tiparelor. A muncit pentru unchiul lui, Giuseppe Bussola, până în 1985, când i-a moștenit domeniul. La început, a urmat stilul tradițional și vechea practică a maturării vinurilor în butoaie refolosite la nesfârșit. Vinurile făcute în acest stil au eticheta inscripționată cu GB, inițialele unchiului său. Apoi, în 1983, a început să experimenteze cu un stil mai modern care a devenit o provocare pentru toți producătorii din Veneto. A început o muncă de alchimist bazată pe calitatea strugurilor, a căror sortare a supravegheat-o personal. Nu s-a culcat pe laurii primelor succese, așa că în 1992-1993 a construit o nouă cramă și a început să fermenteze vinurile în baricuri. Vinurile produse în acest stil modern, inovativ, poartă pe etichetă inițialele sale, TM. De atunci, încearcă să facă în fiecare an cele mai bune vinuri GB sau normales, cum le spune el. În mulți ani reușește să producă și cantități limitate din gama de elită TB, pentru care folosește cei mai buni struguri din anii respectivi. Totodată, continuă să experimenteze: folosește butoaie de diferite dimensiuni și esențe (stejar, cireș, castan, salcâm), iar perioada de maturare diferă de la un vin la altul. Datorită perfecționismului său - trierea incredibil de meticuloasă a strugurilor din cele mai bune loturi și dorința încrâncenată de a obține o concentrație greu de imaginat - vinurile lui Tommaso Bussola variază dramatic de la un an la altul. Ce-și pot dori mai mult pasionații de vin?