Tommaso Bussola Amarone della Valpolicella Classico Riserva ”TB” 2011
Perioada optimă de consum: 2023 - 2036
Producător: Azienda Agricola Tommaso Bussola - Negrar, Veneto
Oenolog: Tommaso Bussola
Soi: 45% Corvina și Corvinone, 30% Rondinella, 5% alte soiuri
Culoare: roșu-rubiniu foarte închis cu reflexii granat
Miros: parfum intens de cireșe negre și citrice amărui; în timp, fructul evoluează mai mult spre zmeură acrișoară cu condimente de Crăciun, zahăr brun și tămâie
Gust: complex, cu textură grea, de catifea, arome de fructe negre coapte, note de ciocolată și violete, plus aluzii de migdale prăjite care rămân îndelung în postgust; taninii rotunzi persistă fără a deranja în acest vin profund seducător și perfect echilibrat
Recomandări gastronomice: carne roșie - în special, vită, vânat - și brânzeturi maturate
Alcool: 17%
Temperatura de servire: 18-20°C
Fermentat 50 de zile cu drojdii indigene și maturat 42 de luni în butoaie de 500 l și în baric.
95 Puncte Vinous: ”Amarone della Valpolicella Classico Riserva TB 2011 are nevoie de timp pentru a se deschide în pahar și emană un parfum intens de cireșe negre și citrice amărui. În timp, fructul evoluează mai mult spre zmeură acrișoară cu condimente de Crăciun, zahăr brun și tămâie. Textură grea, de catifea, arome de fructe negre coapte, note de ciocolată și violete, cu aluzii de migdale prăjite care rămân îndelung în postgust. Taninii rotunzi persistă fără a deranja în acest vin profund seducător și perfect echilibrat. Câțiva ani la pivniță vor face loc altor profunzimi aromatice care-l vor face și mai plăcut, dar, deja, oferă o plăcere pură.”
94 Puncte Falstaff: ”Roșu-granat închis, intens. Nas compact de prune uscate, cu note ușoare de ciuperci porcini, suprapuse cu note de lemn de santal. Gust puternic, aproape baroc, plin de fructe uscate și condimente.”
Ediția 2009 - 96 Puncte Vinous - Ian D'Agata: ”Roșu strălucitor. Arome precise de cireșe roșii zdrobite, scorțișoară, prune și cuișoare. Suav și pur pe palatul multistratificat, cu elemente florale și picante care domină aromele bogate și coapte de cireșe și fructe de pădure. Sfârșit impecabil, pur și simplu exploziv, cu o lungime, energie și precizie uluitoare. De obicei, când văd pe etichetă 17,5% alcool, mă speriu, dar acest vin este atât de moale și armonios (de fapt, este mai rafinat chiar și decât năucitorul Amarone Classico 2011), încât nici nu-l bagi de seamă. Atunci când e vorba de vinuri Amarone excepționale, Bussola e în vârful piramidei, împreună cu Quintarelli și Dal Forno.”
- 94 Puncte Wine Spectator: ”Un vin roșu catifelat, în care taninii se împletesc perfect cu aromele concentrate de cireșe negre, ganache de zmeură și bergamote care exhibă accente intense de praf de copt și cimbru uscat. Sfârșitul lung și persistent are o structură mușchiuloasă, dar rămâne suplu, savuros și mineral. Beți-l până în 2029. Au fost produse 500 de baxuri.”
Ediția 2008: 92 Puncte Parker
Producător
Atunci când legendarul Giuseppe Quintarelli a fost întrebat care este viitorul superstar al vinurilor din Veneto, el a răspuns fără ezitare: Tommaso Bussola. Prezicerea lui s-a adeverit în 1999, când au ieșit pe piață vinurile din 1995. Criticii le-au primit cu punctaje foarte măgulitoare, iar Gambero Rosso a acordat superbului Recioto TB primele Tre Bichieri din multele care aveau să urmeze. La fel de bine au fost primite și Amarone-urile, care se apropie de excelență.
Tommaso Bussola este un autodidact obsedat de calitate și de spargerea tiparelor. A muncit pentru unchiul lui, Giuseppe Bussola, până în 1985, când i-a moștenit domeniul. La început, a urmat stilul tradițional și vechea practică a maturării vinurilor în butoaie refolosite la nesfârșit. Vinurile făcute în acest stil au eticheta inscripționată cu GB, inițialele unchiului său. Apoi, în 1983, a început să experimenteze cu un stil mai modern care a devenit o provocare pentru toți producătorii din Veneto. A început o muncă de alchimist bazată pe calitatea strugurilor, a căror sortare a supravegheat-o personal. Nu s-a culcat pe laurii primelor succese, așa că în 1992-1993 a construit o nouă cramă și a început să fermenteze vinurile în baricuri. Vinurile produse în acest stil modern, inovativ, poartă pe etichetă inițialele sale, TM. De atunci, încearcă să facă în fiecare an cele mai bune vinuri GB sau normales, cum le spune el. În mulți ani reușește să producă și cantități limitate din gama de elită TB, pentru care folosește cei mai buni struguri din anii respectivi. Totodată, continuă să experimenteze: folosește butoaie de diferite dimensiuni și esențe (stejar, cireș, castan, salcâm), iar perioada de maturare diferă de la un vin la altul. Datorită perfecționismului său - trierea incredibil de meticuloasă a strugurilor din cele mai bune loturi și dorința încrâncenată de a obține o concentrație greu de imaginat - vinurile lui Tommaso Bussola variază dramatic de la un an la altul. Ce-și pot dori mai mult pasionații de vin?