Tommaso Bussola Amarone della Valpolicella Classico Vigneto Alto "TB” 2009
Perioada optimă de consum: 2019 - 2040
Producător: Azienda Agricola Tommaso Bussola - Negrar, Veneto
Oenolog: Tommaso Bussola
Soi: 75% Corvina și Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina - struguri atent selecționați dintr-o vie mică, de 70 ani, numită “Vigneto Alto” și care dă struguri de o calitate rară
Culoare: roșu-rubiniu foarte închis, cu reflexii granat
Miros: parfum uluitor, foarte elegant, cu note de cireșată, mix de condimente, lemn de cedru, eucalipt și vanilie, împletite cu accente de roșcovă, cutie de trabucuri, pudră de cacao
Gust: superb și perfect echilibrat; structură puternică și catifelată, perfect susținută de o aciditate excelentă și tanini fini; sfârșit incredibil
Recomandări gastronomice: carne roșie - în special, vită, vânat - și brânzeturi maturate
Alcool: 16,5%
Zahăr rezidual: 12,9 g/l
Temperatura de servire: 18-20°C
Număr de sticle produse: 7.000
Maturat 36-40 luni în baricurile lor cele mai bune, dintre care se aleg cele mai bune 11 și se asamblează într-un butoi de 25 hl, unde continuă maturarea timp de alte 36 luni. Apoi, vinul este maturat la sticlă timp de 18-24 luni.
95 Puncte Parker: ”Un vin absolut monumental. Amarone della Valpolicella Classico Vigneto Alto TB 2009 rivalizează cu câteva dintre edițiile cele mai puternice și mai extractive din portofoliul lui Romano dal Forno. Totuși, aici, stilul este foarte diferit - mai multe condimente exotice, dulceață și tutun - dar greutatea și forța sunt la fel de mari. Asamblaj de 75% Corvina și Corvinone, 20% Rondinella și 5% Croatina. Strugurii sunt lăsați să se stafidească 120 zile. Rezultă un zahăr rezidual de 12,98 g/l. Struguri recoltați dintr-o vie veche de 70 ani. Au fost produse numai 7.000 sticle.”
95+ Puncte Vinous: ”Roșu-rubiniu foarte saturat, aproape ca cerneala. Arome superbe de zmeură, vișine, violete, lemn dulce și condimente dulci. În gură, are o dulceață și o energie minunate, cu arome superbe de fructe roșii și negre, flori și minerale. Acest vin puternic etalează un echilibru impresionant între dulceață și aciditate, iar taninii nobili asigură coloana vertebrală pentru fructul cărnos, copt din postgustul plin de violete. Mai concentrat și mai profund decât memorabilul Amarone TB 2009.”
Ediția 2003 - 94 Puncte Wine Spectator: ”Bogat și concentrat, acest vin roșu mătăsos are un echilibru și o integrare impresionante, cu arome ușor astringente de cireșe și cafea mocca, ierburi de Provence, curmale și pâine cu smochine. Un filon de mineralitate gudronată subliniază paleta aromatică și se păstrează în postgust. Beți-l până în 2028. Au fost produse 1350 de sticle.”
- 94 Puncte Vinous - Antonio Galloni: ”Am gustat Amarone della Valpolicella Classico ”TB” Vigneto Alto 2003 din butoi și fermenta foarte încet. Astăzi, a ieșit din starea aceea ciudată și a devenit un Amarone foarte frumos. Note de cireșe negre uscate se împletesc cu cele de cuișoare, tutun de pipă și piele veche într-un Amarone frumos conturat, de o mare complexitate. Aromele sunt un pic evoluate, ceea ce face ca vinul să poată fi băut acum sau timp de zece ani și mai bine. 2003 nu a fost un an prea bun, dar Amarone-ul lui Bussola se apropie de nivelul celui din anii cei mai buni.”
- 93 Puncte Parker: ”Amarone della Valpolicella Classico ”TB” Vigneto Alto 2003 este un vin exploziv, cu o tipicitate de terroir și de soi impresionante. Există o ușoară volatilitate care e proprie strugurilor care trec prin procesul de uscare ”appassimento”. Oricât ai vrea, nu poți descrie vinul ca fiind o expresie tradițională a Amarone-ului, dar nu e nici o versiune modernă. Extractivitatea mare, stratificarea aromatică profundă și intensitatea îl plasează undeva la mijlocul acestei scale. Palatul e învăluit în arome dense de prune dulci, tutun și praf de copt. Foarte bogat și cald, cu 17% alcool. Oricum ar fi, e făcut să dureze.”
Producător
Atunci când legendarul Giuseppe Quintarelli a fost întrebat care este viitorul superstar al vinurilor din Veneto, el a răspuns fără ezitare: Tommaso Bussola. Prezicerea lui s-a adeverit în 1999, când au ieșit pe piață vinurile din 1995. Criticii le-au primit cu punctaje foarte măgulitoare, iar Gambero Rosso a acordat superbului Recioto TB primele Tre Bichieri din multele care aveau să urmeze. La fel de bine au fost primite și Amarone-urile, care se apropie de excelență.
Tommaso Bussola este un autodidact obsedat de calitate și de spargerea tiparelor. A muncit pentru unchiul lui, Giuseppe Bussola, până în 1985, când i-a moștenit domeniul. La început, a urmat stilul tradițional și vechea practică a maturării vinurilor în butoaie refolosite la nesfârșit. Vinurile făcute în acest stil au eticheta inscripționată cu GB, inițialele unchiului său. Apoi, în 1983, a început să experimenteze cu un stil mai modern care a devenit o provocare pentru toți producătorii din Veneto. A început o muncă de alchimist bazată pe calitatea strugurilor, a căror sortare a supravegheat-o personal. Nu s-a culcat pe laurii primelor succese, așa că în 1992-1993 a construit o nouă cramă și a început să fermenteze vinurile în baricuri. Vinurile produse în acest stil modern, inovativ, poartă pe etichetă inițialele sale, TM. De atunci, încearcă să facă în fiecare an cele mai bune vinuri GB sau normales, cum le spune el. În mulți ani reușește să producă și cantități limitate din gama de elită TB, pentru care folosește cei mai buni struguri din anii respectivi. Totodată, continuă să experimenteze: folosește butoaie de diferite dimensiuni și esențe (stejar, cireș, castan, salcâm), iar perioada de maturare diferă de la un vin la altul. Datorită perfecționismului său - trierea incredibil de meticuloasă a strugurilor din cele mai bune loturi și dorința încrâncenată de a obține o concentrație greu de imaginat - vinurile lui Tommaso Bussola variază dramatic de la un an la altul. Ce-și pot dori mai mult pasionații de vin?