Weingut Edgar Brutler Why? Not! 2020
Producător: Weingut Edgar Brutler - Beltiug, Satu Mare
Soi: asamblaj din vie (Field blend) - struguri organici roșii și albi
Culoare: roșu deschis
Miros: frumos și proaspăt, de fructe roșii coapte
Gust: incitant și suculent, cu aciditate puternică, tanini destul de slabi, arome de căpșuni, merișoare și condimente în postgust
Recomandări gastronomice: diverse preparate din carne și legume, brânzeturi
Alcool: 12%
Sulf adăugat: 10 ppm
Temperatura de servire: 16-18°C
Fermentat două zile pe drojdii. Maturat în butoaie de stejar. Nefiltrat.
Descrierea producătorului: ”Bunicul Schmied obișnuia să planteze în aceeași vie mai multe soiuri amestecate. În vremurile acelea, era un lucru obișnuit. Soiurile roșii creșteau lângă cele albe, soi lângă soi. Prin urmare de ce să nu (WHY NOT) păstrez vițele vechi ale bunicului și să le recoltez împreună? De ce să nu le fermentez deodată și să le las să devină un vin roșu ușor care se bea la fel de ușor?”
Producător
”Cu siguranță, numele lui Johann (Bubi) Brutler vă este cunoscut, căci el a reînviat tradiția veche de câteva generații a facerii vinului la Beltiug. Acum câțiva ani, ștafeta a fost preluată de Edgar Brutler, fiul lui Bubi, care avea deja o reputație în creștere, vinificând la Hillinger, o cramă renumită din Austria. În 2018, familia Brutler și partenerul lor de afaceri aleg să meargă pe drumuri diferite. Familia Brutler rămâne cu 4 ha de vie, iar vinurile ei apar pe piață sub numele de Weingut Edgar Brutler.
Chiar dacă vinurile industriale își au locul lor, iar Edgar nu este chiar străin de această lume: ”Știu foarte bine cum să manipulez gustul unui vin în direcția dorită de mine sau de consumatori”, el a ales să urmeze o altă cale - cea a vinurilor cu intervenție minimă (denumirea de ”vinuri naturale” mi se pare nepotrivită și forțată). Adică, cultivare organică, fermentare cu drojdii sălbatice, fără temperatură controlată, fără limpezire, fără filtrare, fără adăugare de sulfiți sau cu cantități minime de sulfiți adăugați.
După câte știu eu, Edgar Brutler este singurul producător din România care face astfel de vinuri, iar ce face el nu e deloc lucru ușor - vinurile, nefiind protejațe de sulfiți, sunt mai fragile, temperaturile de păstrare și de transport sunt critice. La rândul lor, consumatorii familiarizați cu vinurile tehnologice și mai puțin expuși la stiluri de nișă sunt mai puțin receptivi la diversitate, la arome și gusturi ieșite din tipare. Deci, să ne bucurăm că, după ce, o vreme, vinurile lui Edgar Brutler au putut fi vândute doar în străinătate (Austria, Germania, Olanda, Danemarca, Rusia, etc ), acum avem și noi acces la ele.” Kormos Zoltan, TraWIS - Transylvania Wine School