Vega Sicilia Unico Reserva Especial 2023
Perioada optimă de consum: 2024-2041
Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: 95% Tinto Fino (Tempranillo), 5% Cabernet Sauvignon - vițe vechi, în medie, de 36 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu închis, cu tente de culoarea cernelii
Miros: extrem de nuanțat și complex, cu note intense de cutie de trabucuri și trabucuri, mure proaspete, coajă de portocală alături de ciocolată cu chili, nuci, fier și aluzii de pudră de cacao
Gust: intens, elegant și savory, de o finețe, savoare și complexitate veritabile; tanini suculenți, prăfoși și imaculați și sfârșit extrem de lung, savory care durează mai mult de un minut
Recomandări gastronomice: vânat (mistreț, căprioară), friptură de miel sau carne roșie
Alcool: 14,5%
Aciditate: 5,2 g/l
pH: 3,85
Temperatura de servire: 18°C
Număr de sticle produse: 18.318 sticle obișnuite/Bordeaux și 233 sticle Magnum
Descrierea oenologului: ”Un Vega Sicilia non-vintage care exprimă respectul pentru tradiție. Unico Reserva Especial reprezintă expresia și tributul aduse istoriei vinului spaniol, căci în el se combină perfect caracteristicile mai multor ediții de Unico. Pentru a produce acest vin legendar, de o complexitate remarcabilă se folosesc numai cele mai bune ediții de Unico. Un cupaj din mai mulți ani, calități, experiențe și emoții care exprimă esența cea mai profundă a stilului unic și inimitabil al Vega Sicilia.
Unico Reserva Especial 2023 este făcut din vinuri din anii 2009, 2011 și 2012. A fost îmbuteliat în iunie 2019.
Vinul poate fi băut acum, dar poate fi păstrat 40-60 de ani în condiții ideale: 12-14 ºC și 60 % umiditate relativă.”
99 Puncte James Suckling: ”Nas extrem de nuanțat și complex, cu note intense de cutie de trabucuri și trabucuri, mure proaspete, coajă de portocală alături de ciocolată cu chili, nuci, fier și aluzii de pudră de cacao. Un vin intens, elegant și savory, de o finețe, savoare și complexitate veritabile. Tanini suculenți, prăfoși și imaculați și sfârșit extrem de lung, savory care durează mai mult de un minut. Făcut din vinuri din anii 2009, 2011 și 2012. În mod surprinzător, este deja abordabil, dar fi mai bun după 2024.”
Ediția 2022 - 99 Puncte James Suckling: ”Arome de fructe de pădure dulci, nucă, lemn dulce și violete introduc un vin corpolent cu tanini rotunzi, cărnoși care sunt polisați și frumoși. De asemenea, note de fier. Taninii au amploare și îi conferă o textură senzațională. Dați-i un an sau doi și veți avea parte de o opulență și arome și mai frumoase. Cupaj din anii 2008, 2010 and 2011. Va fi mai bun din 2023 încolo.”
- 98 Puncte Parker
Ediția 2021 - 98 Puncte James Suckling: ”Arome abundente de mure, ciocolată, stejar afumat, cedru și alune care introduc un vin corpolent, cu tanini fermi, catifelați. Postgust de fructe negre și o tonă de subtonuri de alune, nuci și migdale. Superb. Un cupaj din anii de recoltă 2009, 2010 și 2011.”