La Rioja Alta Finca San Martín Crianza 2020
Perioada optimă de consum: 2023-2027
Producător: La Rioja Alta,Torre de Oña - Rioja
Soi: 100% Tempranillo - struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu clar și strălucitor
Miros: proaspăt cu arome vibrante de fruct și aluzii de căpșuni, zmeură și merișoare sălbatice urmate de note picante de vanilie, caramel, cedru și lemn dulce
Gust: echilibrat, cu atac vivace; catifelat și echilibrat la mijlocul evoluției pe palatin; sfârșit lung și fructat, cu note balsamice
Recomandări gastronomice: un vin versatil și catifelat care merge bine cu aperitive din carne de porc, mezeluri, brânzeturi maturate și preparate sățioase din carne
Alcool: 14%
Aciditate totală: 5,2 g/l
Aciditate volatilă: 0,70 g/l
Zahăr rezidual: 1,6 g/l
Temperatura de servire: 16-18°C
Fermentație alcoolică și malolactică în tancuri de inox. Maturat 16 luni în butoaie de stejar american noi (60%) și de stejar franțuzesc la a doua folosire (40%).
91 Puncte James Suckling: ”Un Rioja simplu și frumos cu note subtile de condimente, fructe de pădure, prune roșii și un pic de portocală. Pe palatin are corp mediu, aciditate medie, este rotund cu tanini moi și sfârșit cremos cu lungime medie. Foarte abordabil. Beți-l acum.”
Ediția 2019 - 91+ Puncte Parker: ”Finca San Martin 2019 este Tempranillo pur din viile mai tinere de pe soluri mai bogate - struguri care nu au fost folosiți la Martelo și care dau vinuri mai rotunde și mai fructate. Vinul a fermentat în inox timp de 14 zile cu 74 zile de fermentație malolactică și a fost maturat 16 luni în butoaie de stejar american noi (60%) și de stejar franțuzesc la a doua folosire (40%). Este rotund și fructat, cu fruct suculent, tanini rotunzi și o senzație gustativă catifelată. Au fost produse 180.000 de sticle. A fost îmbuteliat în septembrie 2021.”
Termenul de ”Crianza” se referă la reglementările privind maturarea stabilite de Consejo Regulador DOCa Rioja. Ele stipulează că un crianza trebuie să fie maturat minimum un an în butoi și un an la sticlă înainte de a fi pus pe piață.
Producător
Sociedad Vinícola de La Rioja Alta a luat ființă în Haro, în 1890, din inițiativa a cinci familii din Rioja și Țara Bascilor. Primul Președinte a fost o femeie: Doña Saturnina García Cid y Gárate. Monsieur Vigier, venit din Franța, a fost primul enolog al casei, iar Reserva 1890, predecesorul Gran Reserva 890 de azi, a fost primul lui vin.
De atunci, La Rioja Alta a parcurs un drum care a situat-o constant în fruntea producătorilor spanioli. Renumită pentru arta maturării vinului, proprietatea de 660 ha de vie nu este nevoită să cumpere struguri, lucru rar în Rioja. Din 2002, își produce propriile butoaie făcute din stejar american. În total, în cramele La Rioja Alta există peste 43.000 butoaie pentru maturare.
Astăzi, reprezentanți ai celor cinci familii fondatoare continuă să fie acționari ai companiei, asigurându-se că visul strămoșilor lor de a produce vinuri care să stea alături de cele mai bune vinuri ale Franței continuă să prindă viață. Mai mult chiar, locul patru ocupat de Gran Reserva 890 în Wine Spectator Top 100 din 2019 le-a confirmat clasa internațională. O recunoaștere la fel de importantă a venit în 2021, când renumita publicație Drinks International a inclus La Rioja Alta între cele 50 ”Cele mai admirate branduri de vin din lume” în urma consultării a sute de experți din întreaga lume, inclusiv deținători ai titlului de Master of Wine, scriitori, somelieri, proprietari de magazine și restaurante, educatori, critici de vin. Fiecare dintre ei a trebuit să numească cinci branduri pe care le admiră pe baza unior criterii precum calitate, consistență, valoarea și forța brandului și marketing. La prima sa apariție în listă, Viña Ardanza a fost descrisă drept ”unul dintre cei mai prestigioși producători spanioli”.
Pe scurt, istoria La Rioja Alta arată așa:
1890 - anul nașterii;
1904 - Don Alfredo Ardanza, fondator al La Rioja Alta și proprietar al Viña Ardanza, a propus fuziunea celor două companii;
1941 - compania primește numele de La Rioja Alta;
1942 - în 28 septembrie a fost înregistrat brandul cel mai renumit al casei: Viña Ardanza;
1974 - brandul Viña Arana este introdus pe piață, înlocuind clasicul 6º Año;
1976 - prima ediție a ”La Rioja Alta SA Club de Cosecheros”, cel mai vechi club de vin din Spania care le dă membrilor dreptul de beneficia de un vin creat special pentru ei de pe parcele anume alese din viile din Rioja, Rioja Alavesa și Ribera del Duero; fiecare membru poate cumpăra un butoi întreg (240 sticle) sau o jumătate de butoi (120 sticle);
1978 - a fost înregistrat brandul Viña Alberdi care a înlocuit Tercer Año;
1988 - compania se extinde în Galicia, în O Rosal, Pontevedra, prin cumpărarea unei crame tradiționale, Fernández Cervera Hermanos S.L., al cărei nume a fost schimbat în Lagar de Fornelos S.A, în semn de respect față de fondatori;
1990 - 100 de ani de existență și un nou început în Ribera del Duero, unde au fost plantate primele vițe ale Viña Áster, construită în 2000;
1995 - a fost cumpărată Torre de Oña din Páganos, Rioja Alavesa, o proprietate constând dintr-o cramă, un conac palațial, o capelă și 45 ha de vie; primul vin produs aici a fost Barón de Oña Reserva 1989;
1996 - construirea, în Labastida, a unei crame noi, echipată cu tehnologie de top;
2004 - Wine Spectator include Lagar de Cervera Albariño în Top 100 pe 2004;
2015 - Top Merchant declară vinul Finca El Otero de la Bodegas Áster drept cel mai bun vin din lume;
2019 - Gran Reserva 890 se situează pe locul 4 al Wine Spectator Top 100;
2021 - renumita publicație Drinks International a inclus La Rioja Alta între cele 50 ”Cele mai admirate branduri de vin din lume”