Muga Prado Enea Gran Reserva 2016*
Perioada optimă de consum: 2022-2040
Producător: Muga - Rioja, Spania
Soi: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo și Graciano
Culoare: roșu închis, de cireșe negre
Miros: parfum elegant de fructe de pădure (mure) și condimente (cuișoare și scorțișoară)
Gust: atac catifelat, corp mediu și o senzație gustativă foarte plăcută; tanini catifelați, în echilibru perfect cu aciditatea proaspătă, bine-integrată; note de frișcă, vanilie și fructe proaspete
Recomandări gastronomice: preparate la cuptor, preparate din carne, pește sau brânzeturi; de asemenea, poate fi savurat ca atare, fără a fi însoțit de mâncare
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
*Prado Enea se produce numai în anii foarte buni!
Fermentat în butoaie mari de stejar. Maturat minimum 36 luni în butoaie din stejar franțuzesc și american, pentru o mai mare complexitate. După maturare, vinul este limpezit ușor cu albuș de ou. Apoi, este îmbuteliat și învechit la sticlă cel puțin 36 luni, pentru a dobândi mai multă eleganță.
97 Puncte James Suckling: ”Arome complexe de fructe negre, violete, nuci și ciocolată. Elegant. Corpolent, cu tanini fini, catifelați și sfârșit precis și puternic aromat. Suculent și savuros. Sfârșit concentrat. Foarte lung. Vinul este frumos acum, dar va fi și mai bun peste trei sau patru ani. Deopotrivă liniar și vertical. Încercați-l după 2026.”
97 Puncte Jeb Dunnuck
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.