Muga Reserva 2019
Perioada optimă de consum: 2022-2027
Producător: Muga - Rioja
Soi: 70% Tempranillo, 20% Garnacha Tinta, 10% Mazuelo și Graciano - struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu, cu tente cărămizii
Miros: debutează cu note de mure și aluzii de fenicul și tufăriș de pădure, frumos echilibrate de aromele de fum date de timpul petrecut în lemnul mediu-afumat; în fundal, adieri de vanilie și cafea prăjită
Gust: corpolent, cu nuanțe mentolate și de ciocolată albă; reapar aromele de vanilie și persistă cele de fructe roșii pe care le-am simțit în miros, cu o aciditate elegantă care face ca postgustul să fie lung
Recomandări gastronomice: mezeluri din porc iberic, vițel, tocănițe, carne și legume la grătar, ardei umpluți cu sos picant, supă de fasole cu afumătură sau fasole cu cârnați
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 18°C
Număr de sticle produse: 960.000 și 18.000 magnum-uri
Fermentat în cuve mari de stejar, cu drojdii indigene. Maturat 24 luni în baricuri produse de Muga. Limpezit cu albuș de ou proaspăt. Înainte de fi îmbuteliat, vinul a fost limpezit cu albuș de ou. Învechit la sticlă minimum 12 luni.
94 Puncte Parker: ”Reserva 2019, vândut cu numele de ”Criaza” în Spania, provine dintr-un an secetos și cald, cu randament mic și vinuri concentrate. Strugurii Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo și Graciano au fermentat desciorchinați și zdrobiți ușor în cuve de stejar, cu drojdii indigene, iar 80% din vin a fost maturat 22 luni în stejar franțuzesc și restul, în stejar din Europa Centrală și America. 20% butoaie noi. Un vin serios și tânăr, dar echilibrat, nuanțat și complex. Muga scurtează timpul petrecut în butoi, pentru că au butoaie mai bune și mai tinere și au ajuns la concluzia că vinurile au nevoie de mai puțin timp în stejar și mai mult timp la sticlă. Un vin foarte Muga, foarte Rioja și foarte bun. Au produs un număr impresionant de sticle: 960.000, plus 18.000 magnum-uri. Un singur asamblaj îmbuteliat la date diferite.”
94 Puncte James Suckling: ”Un Muga Reserva structurat și liniar, cu tanini fini, cremoși și caracter de grafit, cireșe, prune și trufe negre. Corp mediu, rasat și frumos. 70% Tempranillo, 20% Garnacha Tinta, 10% Mazuelo și Graciano. Delicios acum, dar va îmbătrâni frumos în pivniță.”
Ediția 2018 - 94 Puncte James Suckling: ”Acesta este singurul vin roșu produs de Muga în 2018 și în el au intrat vinurile din cele mai bune vii. Cu alte cuvinte, viile de top au fost declasificate. Corp mediu, tanini foarte fini, catifelați și rafinați. Arome abundente și subtile de fructe de pădure, ciocolată și alune. Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo și Graciano. Pus pe piață în ianuarie 2021. Beți-l sau păstrați-l.”
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.