Muga Reserva 2021
Perioada optimă de consum: 2024–2034
Producător: Bodegas Muga
Soiuri: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Graciano și Mazuelo
Culoare: Roșu rubiniu strălucitor, cu reflexii cărămizii
Miros: Arome intense și complexe de fructe de pădure (mure și afine), îmbogățite cu nuanțe de condimente
Gust: Echilibrat și elegant, cu o aciditate bine integrată și taninuri fine. Notele de fructe suculente și condimente se împletesc armonios, oferind un final lung și plăcut
Recomandări gastronomice: Se potrivește excelent cu preparate din carne roșie, mezeluri și diverse tocănițe
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16–18°C
Vinificație: Strugurii sunt recoltați manual și fermentați în butoaie de lemn cu temperatură controlată. Maturarea are loc timp de 24 de luni în butoaie confecționate în propria dogărie a cramei, utilizând 80% stejar francez și 20% stejar american. Înainte de îmbuteliere, vinul este limpezit cu albușuri proaspete de ou, apoi învechit cel puțin 12 luni în sticlă pentru a dobândi complexitate și finețe
Ediția 2020 - 93 Puncte Parker: ”Reserva 2020 este reprezentativ pentru vinurile din regiunea Haro și este un asamblaj de Tempranillo, Garnacha, Mazuelo și Graciano fermentat în cuve de stejar cu o macerație de șapte zile. Maturat 24 luni în butoaie de stejar 80% franțuzesc, iar restul, din Europa Centrală și America. Îmbuteliat la 14,5% alcool și un pH de 3,55. Un vin serios, în care poți avea încredere și care-și păstrează profilul abordabil în fiecare an: opulent, suculent cu stejarul bine integrat, picant și gustos, cu tanini frumoși. Provine dintr-un an mai blând care va avea succes la marele public. Echilibrat și delicat. Au fost produse 936.000 de sticle. Îmbuteliat în iunie 2023.”
Ediția 2019 - 94 Puncte Parker: ”Reserva 2019, vândut cu numele de ”Criaza” în Spania, provine dintr-un an secetos și cald, cu randament mic și vinuri concentrate. Strugurii Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo și Graciano au fermentat desciorchinați și zdrobiți ușor în cuve de stejar, cu drojdii indigene, iar 80% din vin a fost maturat 22 luni în stejar franțuzesc și restul, în stejar din Europa Centrală și America. 20% butoaie noi. Un vin serios și tânăr, dar echilibrat, nuanțat și complex. Muga scurtează timpul petrecut în butoi, pentru că au butoaie mai bune și mai tinere și au ajuns la concluzia că vinurile au nevoie de mai puțin timp în stejar și mai mult timp la sticlă. Un vin foarte Muga, foarte Rioja și foarte bun. Au produs un număr impresionant de sticle: 960.000, plus 18.000 magnum-uri. Un singur asamblaj îmbuteliat la date diferite.”
- 94 Puncte James Suckling: ”Un Muga Reserva structurat și liniar, cu tanini fini, cremoși și caracter de grafit, cireșe, prune și trufe negre. Corp mediu, rasat și frumos. 70% Tempranillo, 20% Garnacha Tinta, 10% Mazuelo și Graciano. Delicios acum, dar va îmbătrâni frumos în pivniță.”
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.