Torre Muga 2019
Perioada optimă de consum: 2029-2060
Producător: Bodegas Muga - Rioja, Spania
Soi: 780% Tempranillo, iar restul, Mazuelo, 10% Graciano
Culoare: roșu-rubiniu/purpuriu profund
Miros: buchet glorios de coacăze, grafit, frunze de tutun, ciocolată și pietre zdrobite
Gust: puternic, cu aceleași arome predominante, corp mediu spre plin, textură profundă, pură și multidimensională, tanini în evoluție și aciditate bună
Recomandări gastronomice: preparate aromate și sățioase din carne roșie sau vânat, chorizo, paella, tocană cu pui și chorizo, cârnați, brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 20.000
Fermentat și maturat șase luni în butoaie mari de stejar franțuzesc, după care e mutat în baricuri de stejar franțuzesc pentru alte 18 luni, înainte de a fi îmbuteliat.
Descrierea oenologului: ”Fermentația începe întotdeauna natural. Strugurii fermentează în cuve de lemn, cu drojdii indigene și fără temperatură controlată. Timpul de macerare variază între două și trei săptămâni. Vinul a petrecut 18 de luni în butoaie franțuzești no,i din zona Allier. După maturare, este limpezit ușor cu albușuri proaspete.
Torre Muga 2019 este un vin cu aspect elegant, de culoare profundă, cu tente purpurii care-i trădează tinerețea și potențialul de a evolua. Nasul etalează arome intense de mure și căpșuni. Nuanțele afumate date de maturarea în butoaie de stejar franțuzesc creează o armonie perfectă. Pe palatin, este puternic, cu aceleași arome predominante, echilibru frumos între alcool și aciditate și tanini catifelați, eleganți. Sfârșitul este foarte lung, cu o senzație de plenitudine.”
98+ Puncte Jeb Dunnuck: ”Torre Muga 2019 este, ca și edițiile anterioare, o expresie puternică, complexă a DOC Rioja, care nu-și pierde niciodată tipicitatea locului. Roșu-rubiniu/purpuriu profund, cu un buchet glorios de coacăze, grafit, frunze de tutun, ciocolată și pietre zdrobite, atinge palatul cu un corp mediu spre plin, textură profundă, pură și multidimensională, tanini în evoluție și aciditate bună. Vinul este tânăr, neevoluat, dar foarte, foarte promițător. Ascundeți sticlele 7-8 ani, dacă puteți, și va rezista încă 20-30 de ani. Asamblaj de 80% Tempranillo, iar restul, Mazuelo și Graciano. Maturat 18 luni în stejar franțuzesc.”
97 Puncte James Suckling
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.