Suertes del Marques ”El Lance” 2018
Perioada optimă de consum: 2020-2025
Producător: Suertes del Marques - Valea Orotava, Tenerife, Insulele Canare
Soi: 60% Listán Negro, 25% Castellana Negra, 15% Vijariego Negro
Culoare: roșu-cireșiu cu tente granat
Miros: proaspăt și picant, cu parfum piperat și floral, cu note de piatră ponce udă
Gust: foarte mineral, elegant, proaspăt și echilibrat, aciditate precisă, tanini puternici dar moi, arome de fructe roșii, ierburi aromate, condimente și flori și sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: produse din carne afumată, preparate din carne roșie, pește gras
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 8.000
93 Puncte Parker: ”El Lance 2018 este un asamblaj care se schimbă în fiecare an. În 2018, avem 60% Listán Negro, 25% Castellana Negra și 15% Vijariego Negro. Strugurii provin din mai multe parcele din cinci vii - Habanera, Florida, Pencones, Cruz Santa și Diego. A fermentat în recipienți de plastic și de beton, cu ciorchini nedezciorchinați în proporție de 20% - 100%, în funcție de soi, drojdii indigene și fără temperatură controlată. A fost maturat 9 luni într-o combinație de butoaie vechi de stejar de 500 l și cuve de beton. Vinul are profilul lui 7 Fuentes, dar cu un caracter mai accentuat de ierburi aromate și piper. Este piperat și floral, cu note de piatră ponce udă. Pe palatin, se simte mineralitatea vulcanică austeră. Are mai multă complexitate decât 7 Fuentes. Au fost produse 8.000 sticle. A fost îmbuteliat în septembrie 2019.”
Ediția 2017 - 93 Puncte Parker: ”El Lance este vinul roșu care se schimbă cu fiecare ediție. În 2017, pentru prima dată, nu este majoritar Listán Negro. A fermentat în cuve de beton, cu strugurii parțial nedezciorchinați și cu drojdii indigene, fără ca temperatura să fie controlată. A fost maturat într-o combinație de butoaie de stejar de 500 l și cuve de beton. Are numai 12,5% alcool, mai puțin decât în 2015 și 2016. În general, producătorul încearcă să reducă conținutul de alcool al tuturor vinurilor și, de aceea, în 2017 avem mai puțin alcool decât în 2016. Acest lucru se traduce și într-o prospețime mai mare a vinurilor. Pe palatin, este auster, cu tanini fini și sfârșit mineral, sec. Avem de-a face cu un vin roșu serios; este interesant să vezi cât de bine funcționează asamblarea acestor soiuri... 8.000 de sticle au fost îmbuteliate în iulie 2018.”
Ediția 2016 - 93 Puncte Parker
Ediția 2015 - 92 Puncte Parker
Producător
Suertes del Marqués produce vin din 2006 și a devenit în scurt timp producătorul-etalon al Tenerifelor. Podgoria, al cărei proprietar este oenologul Jonatan García Lima, respectă cu sfințenie soiurile locale, sistemul de conducere a vițelor specific Văii Orotava și metodele tradiționale de vinificare. Situate în frumoasa Vale Orotava, viile sunt cultivate organic și urcă pe versanții vulcanului El Teide la înălțimi de 350-700 m, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 ani, căci filoxera a ocolit insula. Solul vulcanic le conferă o mineralitate unică.
Vinurile sunt făcute de pe cele 11 ha ale familiei, plus de pe 15 alte hectare ale unor producători locali coordonați de García. Ele sunt împărțite în trei categorii: Vinuri de țară (7 Fuentes, El Lance, Medianías și Trenzado), Vinuri din vii unice provenite dintr-un lot numit Finca El Esquilón (La Solana, Candio, El Esquilón, El Ciruelo, Los Pasitos și Vidonia) și Vinuri cu vinificare specială (Suertes del Marqués Blanco Dulce - vin dulce alb și Suertes del Marqués Tinto - vin dulce roșu).
Un rol important în creionarea vinurilor l-a avut oenologul Roberto Santana. În 2015, el a fost înlocuit de Luis Seabra, cel care a fost mult timp oenolog-șef al Niepoort, gigantul portughez din Valea Duoro. Colaborarea lui cu Suertes del Marqués s-a încheiat în 2018, iar acum vinurile sunt făcute exclusiv de Jonatan García Lima.
Caz extrem de rar, 60% din vinuri pleacă la export (se așteaptă ca cifra să crească în anii următori), 10% rămân pe insulă, iar restul, în peninsula iberică. În total, Suertes del Marqués produce 115.000 de sticle de vinuri exotice, foarte proaspete și aromate, cu un caracter distinct, expresie a solurilor vulcanice unice din Tenerife - vinuri speciale, care te impresionează și rămân de neuitat!