Suertes del Marqués ”Los Pasitos” 2019
Perioada optimă de consum: 2021 - 2024
Producător: Suertes del Marqués - Valea Orotava, Tenerife, Insulele Canare
Soi: Baboso Negro - vițe vechi de peste 10 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-vișiniu deschis
Miros: foarte elegant, expresiv și echilibrat, cu parfum de fructe roșii coapte, flori sălbatice și o adiere de cremene
Gust: extraordinar de proaspăt și elegant, cu aciditate crocantă, caracter de cremene, arome de cireșe, prune, zmeură, căpșuni și, neobișnuit, note de portocale roșii; sfârșit lung, rafinat și persistent
Recomandări gastronomice: preparate cu carne și orez, tocănițe, fripturi
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 1000
Fermentație spontană cu drojdii indigene, în tancuri din plastic deschise, de 600 l. Maturat 10 luni în butoi de stejar franțuzesc de 500 l. Nefiltrat.
Ediția 2018 - 95+ Puncte Parker
Producător
Suertes del Marqués produce vin din 2006 și a devenit în scurt timp producătorul-etalon al Tenerifelor. Podgoria, al cărei proprietar este oenologul Jonatan García Lima, respectă cu sfințenie soiurile locale, sistemul de conducere a vițelor specific Văii Orotava și metodele tradiționale de vinificare. Situate în frumoasa Vale Orotava, viile sunt cultivate organic și urcă pe versanții vulcanului El Teide la înălțimi de 350-700 m, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 ani, căci filoxera a ocolit insula. Solul vulcanic le conferă o mineralitate unică.
Vinurile sunt făcute de pe cele 11 ha ale familiei, plus de pe 15 alte hectare ale unor producători locali coordonați de García. Ele sunt împărțite în trei categorii: Vinuri de țară (7 Fuentes, El Lance, Medianías și Trenzado), Vinuri din vii unice provenite dintr-un lot numit Finca El Esquilón (La Solana, Candio, El Esquilón, El Ciruelo, Los Pasitos și Vidonia) și Vinuri cu vinificare specială (Suertes del Marqués Blanco Dulce - vin dulce alb și Suertes del Marqués Tinto - vin dulce roșu).
Un rol important în creionarea vinurilor l-a avut oenologul Roberto Santana. În 2015, el a fost înlocuit de Luis Seabra, cel care a fost mult timp oenolog-șef al Niepoort, gigantul portughez din Valea Duoro. Colaborarea lui cu Suertes del Marqués s-a încheiat în 2018, iar acum vinurile sunt făcute exclusiv de Jonatan García Lima.
Caz extrem de rar, 60% din vinuri pleacă la export (se așteaptă ca cifra să crească în anii următori), 10% rămân pe insulă, iar restul, în peninsula iberică. În total, Suertes del Marqués produce 115.000 de sticle de vinuri exotice, foarte proaspete și aromate, cu un caracter distinct, expresie a solurilor vulcanice unice din Tenerife - vinuri speciale, care te impresionează și rămân de neuitat!