Alión 2020
Perioada optimă de consum: 2022-2029
Producător: Tempos Vega Sicilia, Bodegas Alión - Ribera del Duoro
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: Tinto Fino (Tempranillo) - vițe vechi de 40 ani, struguri culeși manual
Culoare: intensă roșu cireașă
Miros: complex, cu arome de fructe roșii coapte, lemn dulce și un ușor mentolat.
Gust: corpolent, minunat echilibrat, elegant și consistent pe palat, cu note concentrate de cireșe negre, textură mătăsoasă și netedă, accente de condimente și delicate note minerale, persistență excepțională
Recomandări gastronomice: vânat cu pene, friptură de rață, vită și miel la grătar, ragout, fripturi
Temperatura de servire: 18°C
Alcool: 14,5%
Număr de sticle produse: 285.485 sticle obișnuite, 7.115 Magnum, plus alte dimensiuni
Fermentarea a avut loc în vase de lemn cu temperatură controlată. Este maturat timp de 12 până la 14 luni în butoaie de stejar franțuzesc noi, de tip Bordeaux, dar și în vase de ciment. Ulterior, vinul a stat încă 15 luni în sticlă. Imbuteliat în mai 2022. Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 15-20 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.
95 Puncte Parker:"2020 a fost un an mai uscat decât media, până la recoltă, când ploile au diluat strugurii, forțând echipa să aștepte pentru a recâștiga concentrația. Rezultatul este un Alión 2020 cu un echilibru și o prospețime mai bune. Pielițele strugurilor au fost foarte coapte, permițând o extracție mai intensă și utilizarea unui procent mai mare de stejar american (4%) în procesul de maturare. Începând cu 2019, vinul de presă a fost păstrat separat până în luna iunie, iar anumite cantități au fost maturate în recipiente diferite în funcție de calitatea vinului. S-au utilizat rezervoare din beton și cuve de stejar pentru maturare, ceea ce conferă vinului mai multă verticalitate și prospețime. Alión 2020 este subtil și elegant, mai puțin dens decât alte recolte, dar cu un echilibru plăcut și taninuri foarte fine. În 2020, au fost produse 285.485 de sticle, 7.115 magnumuri și câteva formate mai mari. Vinul a fost îmbuteliat în mai 2022."
Ediția 2019 - 95 Puncte James Suckling:” Prune și cireșe negre coapte, cu violete, roci, cafea și grafit. De asemenea, note rafinate de fructe balsamice și pudră de cacao. Corpolent și suculent cu tanini fermi, dar, în același timp, foarte catifelați și rafinați. Sfârșit foarte lung, focusat, foarte fin și stratificat. Se poate bea acum, dar va fi mai bun după 2025.”
- 94 Puncte Parker:” Alión 2019 provine dintr-un an mai uscat decât media, iar vinurile din acea recoltă tind să fie puternice, concentrate și cu structură. Timpul de macerare a fost redus cu 11 zile, iar o parte din maturare s-a desfășurat în rezervoare de beton pentru a diminua influența stejarului asupra vinului. Anul 2019 este descris ca fiind unul puternic, concentrat și suculent, cu caracter senzual și onctuos. Vinul are un conținut de alcool de 15%, aciditate moderată (4,4 g/l) și un pH de 3,88, reflectând condițiile calde și uscate ale anului, similare cu cele din 2015. Este predominant fructat, copt și suculent, cu taninuri abundente, ușor prăfoase, în ciuda faptului că au limitat procedurile de pompare pentru a evita extracția excesivă, iar macerarea a fost scurtată. Au fost produse 256.526 de sticle, 7.005 magnumuri și câteva formate mai mari. Vinul a fost îmbuteliat în iunie 2021.”
Ediția 2018 - 96 Puncte James Suckling: ”Proaspăt și foarte floral, cu violete și fructe de pădure. De asemenea, mure și coajă de portocală. Corp mediu spre plin și tanini fermi, liniari. Lungime și structură excelente. Structură considerabilă. Va fi mai bun după 2024, dar este deja foarte frumos.”
- 95+ Puncte Parker: ”Alión 2018 calcă pe urmele celui din 2016: este proaspăt și elegant și provine dintr-un an de recoltă mai rece, cu mai multe ploi decât media, fiind cules relativ târziu, între 28 septembrie - 12 octombrie. S-au folosit butoaie 80% noi, dintre care, până la 10%, făcute din stejar american care, după spusele producătorului, face ca vinul să fie mai dulce. O expresie mai verticală, mai nervoasă și mai elegantă a Alión-ului. O parte din vin a fost maturat în beton (practică începută în 2016), iar în 2018 enologul experimentează cu un butoi Rousseau de 4.000 l, pentru că vrea să mai lucreze textura și prospețimea. Vinul este matur la 15% alcool și are un pH de 3,8 și 4,6 grame de aciditate, fiind rotund și moale. A fost maturat până când a fost îmbuteliat, în iunie 2020. Adevărul este că vinul este subtil, elegant și echilibrat, cu stejarul integrat și textură frumoasă. Una dintre cele mai frumoase ediții de Alión. Au fost produse 257.257 sticle, 7.005 magnum-uri și câteva formate mai mari.”