Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán 2014
Perioada optimă de consum: 2019 - 2024
Producător: Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia - Rioja
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: Tempranillo - vițe vechi de 40 ani, struguri atent selecționați din cele mai bune loturi
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: intens, de prune negre și ciocolată
Gust: fin, delicat și elegant, cu atac de ciocolată și prune, cărnos, cu tanini bogați, fini și bine integrați; sfârșit mineral, structurat, lung și persistent
Recomandări gastronomice: preparate cu sos din vită, vițel sau miel, brânzeturi maturate, deserturi cu ciocolată
Temperatura de servire: 18°C
Alcool: 14,5%
Număr de sticle produse: 66.085 sticle obișnuite, 2.042 Magnum, 86 Double Magnum, 25 Imperial
Macán este vinul-fanion al domeniului. Fermentat în butoaie de stejar franțuzesc. Maturat 16 -18 luni în butoaie de stejar cu granulație extra fină și, apoi, minimum trei ani la sticlă.
94 Puncte Parker: ”Vinul a fermentat în cuve de lemn, cu drojdii inoculate și a fost maturat 16-18 luni în baricuri noi. Producătorul vrea să țină vinul la maturat în sticlă nici mai mult nici mai puțin de trei ani. Vinul a fost îmbuteliat în mai 2016 și mi-am putut face o idee foarte bună despre cum va fi după lansarea pe piață. Evoluează într-un ritm foarte încet; este un vin compact, cu o mulțime de tanini, iar timpul petrecut în sticlă pare să-i prindă bine. Este concentrat și puternic, cu tipicitatea soiului și a zonei, plus austeritatea din această parte a regiunii. Un Tempranillo serios, modern și bine făcut, cu o tușă de condimente dulci și fum. Va continua să evolueze frumos în sticlă.”
94 Puncte James Suckling: ”Nas de fructe negre, cu accente mai profunde, de pământ și frunze. Pe palatin, este suplu, cu profunzime, putere și tanini moi. Profunzimea este impresionantă. Lungime remarcabilă. Sfârșit puternic, pe note de prune negre. Mai bun din 2020 încolo.”
Producător
Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.
După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.