Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2018
Perioada optimă de consum: 2022 - 2028
Producător: Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia - Rioja
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: Tempranillo - vițe vechi de 31 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: elegant, cu parfum de fructe roșii și condimente dulci: scoțișoară, vanilie
Gust: proaspăt, intens și elegant, foarte plăcut și picant, serios și consistent, cu tanini dulci și sfârșit lung, savuros și vioi
Recomandări gastronomice: tapas, mezeluri artizanale, pui, vânat mare, biftec tartar, fripturi
Temperatura de servire: 18°C
Alcool: 14%
Macán Clásico oferă cea mai pură expresie a Tempranillo-ului de Rioja - un vin proaspăt, dar serios, cu substanță și intensitate. Prospețimea, fructuozitatea și delicatețea sunt semnele lui distinctive. Fermentat în inox, cu o parte din fermentația malolactică făcută în stejar. Maturat 12 -14 luni în butoaie de stejar franțuzesc la prima și a doua folosire, în funcție de caracteristicile anului de recoltă, și peste 18 luni la sticlă.
Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 10-15 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.
94 Puncte Parker: ”Macán Clásico este cel de-al doilea vin al cramei. Făcut în stil bordelez, Macán Clásico 2018 vine dintr-un an mai rece, a fermentat în inox și a fost maturat 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc 50% noi, 10% butoaie de stejar american și 40% butoaie folosite. Vinul este subtil, elegant, proaspăt și echilibrat. Tânăr și cremos, este un bebeluș care va dedveni mai frumos pe măsură ce devine mai suplu. Va fi una dintre cele mai bune ediții ale acestui vin. Rotund, cu textură frumoasă. S-ar putea să fie o variantă îmbunătățită a ediției 2016. A fost îmbuteliat în august 2020.”
94 Puncte James Suckling: ”Arome de mure și piatră zdrobită, cu puțin lemn dulce și violete introduc un vin cu corp mediu cu un nucleu consistent de fruct și sfârșit cu o fructuozitate atrăgătoare și tanini fini.”
Ediția 2017 - 93 Puncte Parker: ”Din 2016, Macán Clásico este vinificat în noua cramă care face posibilă o extracție mai precisă pentru fiecare lot fermentat în inox. În 2017, folosirea stejarului a scăzut la 50%, iar 10% din vin a fost maturat în butoaie de stejar american făcute de Vega Sicilia. Maturarea a durat 12 luni, după care vinul a stat în sticlă 18 luni. Au pierdut două treimi din recoltă din cauza unui ger teribil, iar, la sfârșit, vremea a fost caldă și secetoasă, recoltarea făcându-se devreme. Vinul are o calitate cremoasă și blândă, este opulent fără excese, un pic în stilul celui din 2015, cu tanini mai fini, aciditate și textură frumoase și sfârșit lung, sec și suplu. Este, în mod sigur, un an mai cald pentru Macán Clásico, dar și un triumf asupra condițiilor climatice adverse. Au fost produse 37.211 sticle obișnuite, 1.057 magnum-uri și câteva formate mai mari - o ediție mult mai mică. Vinul a fost îmbuteliat în august 2019.”
- 93 Puncte James Suckling: ”Un Rioja mai greu, cu arome de mure, scoică de stridii și ciocolată neagră. Corpolent și taninos, dar conferă o senzație liniară, cu aciditaten proaspătă. Dați-i timp să se deschidă.”
Ediția 2016 - 93+ Puncte Parker: ”În accepțiunea bordeleză, Macán Clásico 2016 este cel de-al doilea vin. În 2016, vinul a fost fermentat în inox, iar numărul de butoaie noi a fost redus la 50%, în timp ce 5% din butoaie au fost produse de Vega Sicilia din stejar american. Noua podgorie a fost complet terminată și dispun de condiții mult mai bune. Maturat 12 luni. 2016 a avut prospețime și echilibru, astfel încât s-au putut face vinuri mai ușoare și mai expresive, ca acesta. Una dintre cele mai bune ediții ale acestui cuvée.”
- 93 Puncte James Suckling: ”Un vin foarte parfumat, cu tanini ultra fini și crocanți care îmbracă palatinul. Fructe violet, pietre și fructe albastre. Corp mediu spre plin.”