Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2019
Perioada optimă de consum: 2024 - 2040
Producător: Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia - Rioja
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: Tempranillo - vițe vechi de 32 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: elegant, cu note mature bine echilibrate, parfum de fructe roșii și condimente dulci: scoțișoară, vanilie
Gust: proaspăt, suculent, cu textură catifelată și taninuri fine, final rotund și elegant
Recomandări gastronomice: tapas, mezeluri artizanale, pui, vânat mare, biftec tartar, fripturi
Temperatura de servire: 18°C
Alcool: 14%
Macán Clásico oferă cea mai pură expresie a Tempranillo-ului de Rioja - un vin proaspăt, dar serios, cu substanță și intensitate. Prospețimea, fructuozitatea și delicatețea sunt semnele lui distinctive. Fermentat în inox, maturarat 22% în inox și restul în butoaie de stejar noi și folosite, majoritatea franceze, dar aproximativ 5% americane, timp de 12 luni. Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 10-15 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.
93+ Puncte Parker: “Al doilea vin, în sensul bordelez, este Macán Clásico 2019, un vin mai concentrat și mai puternic, obținut într-un an mai cald și mai uscat, dar salvat de cei 80 de litri de ploaie din prima jumătate a lunii septembrie. A fermentat în inox, cu 10% dintre drojdiile proprii, iar maturarea a avut loc 22% în inox și restul în butoaie de stejar noi și folosite, majoritatea franceze, dar aproximativ 5% americane, timp de 12 luni. Are un conținut moderat de alcool, 14%, aciditate domoală, dar o prospețime și un echilibru foarte bune. 2019 a fost un an cald și secetos, astfel că vinificarea a fost delicată pentru a evita taninurile aspre. Buchetul este copt, dar fără excese, iar stejarul este perfect integrat. Pe palat, vinul este suculent și rotund, cu taninuri fine și o textură catifelată.”
Ediția 2018 - 94 Puncte Parker: ”Macán Clásico este cel de-al doilea vin al cramei. Făcut în stil bordelez, Macán Clásico 2018 vine dintr-un an mai rece, a fermentat în inox și a fost maturat 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc 50% noi, 10% butoaie de stejar american și 40% butoaie folosite. Vinul este subtil, elegant, proaspăt și echilibrat. Tânăr și cremos, este un bebeluș care va dedveni mai frumos pe măsură ce devine mai suplu. Va fi una dintre cele mai bune ediții ale acestui vin. Rotund, cu textură frumoasă. S-ar putea să fie o variantă îmbunătățită a ediției 2016. A fost îmbuteliat în august 2020.”
- 94 Puncte James Suckling: ”Arome de mure și piatră zdrobită, cu puțin lemn dulce și violete introduc un vin cu corp mediu cu un nucleu consistent de fruct și sfârșit cu o fructuozitate atrăgătoare și tanini fini.”
Ediția 2017 - 93 Puncte Parker: ”Din 2016, Macán Clásico este vinificat în noua cramă care face posibilă o extracție mai precisă pentru fiecare lot fermentat în inox. În 2017, folosirea stejarului a scăzut la 50%, iar 10% din vin a fost maturat în butoaie de stejar american făcute de Vega Sicilia. Maturarea a durat 12 luni, după care vinul a stat în sticlă 18 luni. Au pierdut două treimi din recoltă din cauza unui ger teribil, iar, la sfârșit, vremea a fost caldă și secetoasă, recoltarea făcându-se devreme. Vinul are o calitate cremoasă și blândă, este opulent fără excese, un pic în stilul celui din 2015, cu tanini mai fini, aciditate și textură frumoase și sfârșit lung, sec și suplu. Este, în mod sigur, un an mai cald pentru Macán Clásico, dar și un triumf asupra condițiilor climatice adverse. Au fost produse 37.211 sticle obișnuite, 1.057 magnum-uri și câteva formate mai mari - o ediție mult mai mică. Vinul a fost îmbuteliat în august 2019.”
- 93 Puncte James Suckling: ”Un Rioja mai greu, cu arome de mure, scoică de stridii și ciocolată neagră. Corpolent și taninos, dar conferă o senzație liniară, cu aciditaten proaspătă. Dați-i timp să se deschidă.”
Ediția 2016 - 93+ Puncte Parker: ”În accepțiunea bordeleză, Macán Clásico 2016 este cel de-al doilea vin. În 2016, vinul a fost fermentat în inox, iar numărul de butoaie noi a fost redus la 50%, în timp ce 5% din butoaie au fost produse de Vega Sicilia din stejar american. Noua podgorie a fost complet terminată și dispun de condiții mult mai bune. Maturat 12 luni. 2016 a avut prospețime și echilibru, astfel încât s-au putut face vinuri mai ușoare și mai expresive, ca acesta. Una dintre cele mai bune ediții ale acestui cuvée.”
- 93 Puncte James Suckling: ”Un vin foarte parfumat, cu tanini ultra fini și crocanți care îmbracă palatinul. Fructe violet, pietre și fructe albastre. Corp mediu spre plin.”
Producător
Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.
După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.