Pintia 2019
Perioada optimă de consum: 2025-2031
Producător: Tempos Vega Sicilia, Bodegas Pintia - DO Toro, Castilla y León
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: Tinta de Toro - vițe vechi de 33 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu închis, cu tente purpurii
Miros: expresiv și elegant cu parfum de mure, fructe albastre proaspete, fier, pietre ude, violete și o aluzie de mentă
Gust: elegant, nuanțat și echilibrat, corpolent, mineral și amplu
Recomandări gastronomice: vită, friptură de miel, vânat cu pene, tocănițe
Temperatura de servire: 16°C
Alcool: 15%
Fermentație malolactică 60% în baricuri din stejar franțuzesc (80%) și american (20%). Maturat 12 luni în stejar franțuzesc (70%) și american (30%).
Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 10 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.
95 Puncte James Suckling: ”Mure coapte, gudron, cireșe negre și condimente negre. De asemenea, pudră de cacao fină. Bogat și corpolent pe palatin, cu o tentă salină la mijlocul evoluției. Foarte lung și puternic, dar expresiv și rafinat. Un pic mai bogat și mai puternic decât cel din 2018, dar, în același timp, elegant și echilibrat. Tanini fin granulați. Beți-l începând din 2026.”
Ediția 2018 - 96 Puncte James Suckling: ”Nas proaspăt, cu arome de mure și fructe albastre proaspete. De asemenea, fier, pietre ude, violete și o aluzie de mentă. Corpolent, mineral și amplu pe palatin, cu o senzație de piatră, fără a fi greu deloc. Un Pintia foarte elegant, nuanțat și echilibrat de care vă puteți bucura acum sau în următorii 10 ani. Un Pintia cu adevărat eclectic și deosebit de elegant. Beți-l sau păstrați-l.”
- 95+ Puncte Parker
Producător
Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.
După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.