Vega Sicilia Único 2013
Perioada optimă de consum: 2025-2036
Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: 97% Tinto Fino (Tempranillo), 3% Cabernet-Sauvignon - vechimea medie a vițelor: 33 ani, unele vițe având o vechime de peste 100 de ani; struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu închis, cu tente de culoarea cernelii
Miros: rafinat și complex de prune fierte, cireșe negre, frunze de ceai, grafit, ciocolată cu lapte și o tușă de caramel
Gust: subtil, elegant, proaspăt, vertical, complex, mătăsos și bine-definit, catifelat, seducător și opulent, dar plin de prospețime
Recomandări gastronomice: vânat (mistreț, căprioară), friptură de miel sau carne roșie
Alcool: 14%
Aciditate: 5,2 g/l
pH: 3,78
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 76.476 sticle obișnuite, 3.658 magnum-uri, 362 magnum-uri duble, 59 sticle Imperial și 6 Salmanazar
Único este unul dintre vinurile iconice ale lumii, fiind, totodată, vinul spaniol cel mai căutat și mai dorit de colecționari. Este produs din vițe cu randament foarte mic, unele vechi de peste 100 de ani și maturat 10 ani - 7 ani în budane de stejar noi și vechi și 3 ani la sticlă. Vinul se poate bea acum și are un potențial de învechire de 40-60 ani, dacă este păstrat în condiții ideale: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%. A fost îmbuteliat în iunie 2019.
Descrierea oenologului: ”Vinul de referință al domeniului Vega Sicilia. Făcut din cele mai vechi vii ale proprietății. Pe lângă Tempranillo, Cabernet-ul Sauvignon contribuie cu un surplus de forță. Vinul din 2013 este subtil, elegant, proaspăt, vertical, complex, mătăsos și bine-definit. El este, totodată, un veritabil paradox - deja bun de băut, dar atemporal dacă este lăsat să se învechească la sticlă.”
98 Puncte James Suckling: ”Nas rafinat și complex de prune fierte, cireșe negre, frunze de ceai, grafit, ciocolată cu lapte și o tușă de caramel. Corp mediu spre plin cu tanini fermi, dar cremoși. Catifelat, seducător și opulent, dar plin de prospețime. 97% Tempranillo și 3% Cabernet-Sauvignon. L-am gustat dintr-o sticlă magnum. Sticlele obișnuite vor fi puse pe piață în 2023, iar cele magnum în 2025. Încercați-l după 2023.”
97 Puncte Parker
Ediția 2012 - 97 Puncte James Suckling: ”Arome de fructe de pădure, violete și lemn de santal urmate de un vin plin și stratificat pe palatin, cu tanini polisați, catifelați și lungi. Structurat și foarte lung. Dați-i doi sau trei ani ca să se echilibreze. Beți-l după 2023.”
- 96 Puncte Parker: ”Único 1012 a fost pus pe piață la 10 ani după recoltă. A fost produs din struguri de pe 40 din cele 210 ha de vie pe care le au, cu un total de 55 parcele separate și 19 soluri diferite. Predomină Tinto Fino (Tempranillo), 95%, cu 5% Cabernet Sauvignon, iar strugurii au fost lăsați să se răcească timp de 24 h înainte de a fi puși la fermentat în butoaie de stejar cu drojdii indigene. Fermentația malolactică a avut loc în inox, iar maturarea, în baricuri și butoaie de 20.000 l. Vinul a fost îmbuteliat în iunie 2018. 2012 a fost un an concentrat, cald și sec cu puțină ploaie la sfârșitul lui septembrie care a ajutat sfârșitul perioadei de coacere a unor struguri sănătoși cu culoare intensă și tanini copți. Vinul are un nas opulent, cu note îmbătătoare de fructe negre, carne și sânge proaspete, o tușă picantă de stejar american și o tentă de pământ. O ediție voluptuoasă și decadentă, pentru cei care le preferă pe cele din 2006, oarecum atipică, sau 1999. Vinul a sfârșit prin a avea 14,5% alcool, un pH de 3,88 și 5,1 g/l aciditate (tartrică).”