Vega Sicilia Valbuena 5º 2019
Perioada optimă de consum: 2024-2032
Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: 97% Tinto Fino (Tempranillo), 3% Merlot - vițe vechi de peste 35 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: profund și complex, cu fructe negre și albastre proaspete și o notă florală și piperată foarte atrăgătoare, urmate de aluzii de cedru, condimente dulci și vanilie
Gust: vertical, savuros, cristalin și plin de nuanțe, cu textură seducătoare și onctuoasă
Recomandări gastronomice: aperitive, Jamon Iberico, șuncă, carne roșie la grătar, cotlet de miel cu cartofi dulci, cârnați, foie gras, vânat (căprioară)
Temperatura de servire: 18°C
Alcool: 14,5%
Aciditate: 4,6 g/l
pH: 3,88
Număr de sticle produse: 190.490 sticle obișnuite, 5.581 magnum-uri, 390 sticle Double Magnum, 37 Imperial și 6 Salmanazar.
Maturat în total 5 ani (de aici și numele) în baric și la sticlă. Îmbuteliat în iunie 2022.
Descrierea oenologului: ”Valbuena este cea mai pură expresie a vinului roșu de la Vega Sicilia. El nu este al doilea vin, ci un vin diferit (de Unico). Secretul stă în locul unde se află viile, oenologul nu este atât de important. Solul și locația produc vinuri care pot fi păstrate timp îndelungat. Pentru mine, solul este mai important decât vârsta vițelor. Valbuena 5° este predominant Tempranillo, cu puțin Merlot folosit pentru asezonare, ca sarea și piperul. Vinul este maturat în stejar american și franțuzesc, acesta din urmă conferindu-i o trăsătură unică.
Valbuena 5º 2019 este atât suculent cât și musculos, vivace și delicat. Expresiv, elegant, vioi și profund, este un vin fascinant. El poate fi băut acum, dar poate fi și păstrat 25 de ani în condiții optime: 12-14 ºC și 60% umiditate relativă.”
97 Puncte James Suckling: ”Extrem de parfumat cu note de violete și buchet de flori. De asemenea, afine și zmeură. Corp mediu cu tanini frumos lucrați care-i conferă o senzație gustativă superbă și finețe. Rafinament cu profunzime și focus. Este minunat și acum, dar va fi și mai bun peste patru sau cinci ani. Încercați-l în 2027.”
Ediția 2018 - 96 Puncte Parker: ”Valbuena 2018 vine dintr-un an mai rece și a beneficiat în primul an de mai mult stejar, în special american (5%). Un vin opulent, cu o aciditate plăcută care-l face să fi catifelat în gură. O ediție foarte picantă pentru Valbuena, mai aproape de stilul lui Único. Corp mediu spre plin, cu tanini foarte fini care-i conferă o textură frumoasă și multă eleganță.”
- 96 Puncte James Suckling: ”Profund și complex, cu fructe negre și albastre proaspete și o notă florală și piperată foarte atrăgătoare, urmate de aluzii de cedru, condimente dulci și vanilie. Foarte prăfos și suculent pe palatin, cu tanini dulci, prăfoși care se împletesc cu fructul. Un Valbuena 5 de care vă puteți bucura mai devreme. Beți-l sau păstrați-l.”
Producător
Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.
După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.