Ferghettina Franciacorta Brut Milledi 2021 (1,5 L)
Perioada optimă de consum: 2024–2034
Producător: Ferghettina
Soi: 100% Chardonnay
Regiune: Franciacorta DOCG, Lombardia, Italia (pantele Adro şi Erbusco)
Culoare: Galben pai luminos, cu reflexe verzi-aurii
Miros: Nas elegant, fin şi complex, dominat de note de flori albe, citrice (lămâie confiată, grepfruit) și măr galben, completate de arome subtile de brioșă, migdale și mineralitate de piatră – o expresie clară a terroirului Montagne de Reims sudic
Franciacorta este șampania italienilor. Situată în provincia Brescia din Lombardia, este o apelațiune mică, care se întinde pe doar 2000 de hectare. A primit statut de DOCG în 1995. Soiurile admise sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. La fel ca șampania și spre deosebire de Prosecco, Franciacorta se produce prin metoda tradițională - a doua fermentație are loc în sticlă.
Gust: Perlaj fin şi persistent, textură cremoasă cu aciditate vibrantă. În palat regăsim citrice proaspete, mere coapte, accente de brioche și piersică galbenă, alături de o mineralitate sărată şi o senzație de alune coapte. Final elegant, persistent și reconfortant
Recomandări gastronomice: Perfect ca aperitiv și alături de preparate rafinate – pește gras, crustacee, sushi & sashimi, risotto cremos, carne albă și brânzeturi fine
Alcool: 12,5%
Temperatura de servire: 6–8 °C
Vinificație: Cuvée millesimato realizat exclusiv din Chardonnay, presărie blândă pneumatizată, fermentare în inox la 16–18 °C pentru fiecare parcelă, asamblare urmând recoltarea manuală, cu stocare pe drojdii timp de minimum 36 luni. Îmbuteliat în cutie elegantă, disponibil și în format magnum, sticla păstrează maturarea mai lungă pe drojdii
Franciacorta Nonvintage (NV) - adică, produsă din struguri din mai mulți ani - poate fi pusă în vânzare după cel puțin 25 de luni de la recoltare, dintre care 18 luni petrecute pe drojdii (spre deosebire de 15 luni, în cazul șampaniei).
Franciacorta Satèn se face numai din struguri albi (predominant Chardonnay și Pinot Blanc - max 50%). Este renumită pentru gustul ei catifelat și perlajul mai fin, caracteristici datorate presiunii mai mici de 5 atmosfere din sticlă, față de cele 6 atmosfere folosite la celelalte sortimente.
Franciacorta Rosé trebuie să conțină minimum 35% Pinot Noir și maximum 50% Chardonnay sau Pinot Blanc.
Franciacorta Millesimato sau Vintage - adică, produsă din recolta unui singur an - poate fi pusă pe piață la cel puțin 37 de luni de la recoltare, 30 dintre ele fiind petrecute pe drojdii (la fel ca șampania).
Franciacorta Riserva se face numai din vinuri provenite din ani excelenți și trebuie să stea mulți ani în contact cu drojdiile. Vinul poate fi pus în vânzare după minimum 67 de luni (cinci ani și jumătate) de la recoltare.
Producător
Roberto Gatti, unul dintre pionierii Franciacortei, a fondat Fergettina în 1990, după 20 de ani petrecuți ca enolog-șef la Bellavista, podgorie care îi datorează mare parte din faima sa. Atenția fantastică la detalii, arta cupajării și maturarea îndelungată, căreia vinurile îi datoreaza finețea și individualitatea inconfundabile, l-au ajutat să se impună rapid, devenind producătorul preferat al multor critici și cunoscători. Astăzi, el este ajutat de fiica sa Laura și de fiul Matteo, și ei la fel de talentați. Cu moștenirea în mâini atât de bune, nu e de mirare că vinurile egalează sau chiar depășesc multe șampanii renumite.