Ferghettina Franciacorta Satèn Brut 2019 - Magnum (1,5L)
Producător: Ferghettina - Franciacorta, Brescia (Lombardia)
Soi: 100% Chardonnay
Vinificare: Blanc de Blancs
Culoare: galben-pai strălucitor
Miros: încântător, cu note de grapefruit și insinuări de mere și flori albe
Gust: delicat și catifelat, cu perlaj fin, persistent, aciditate proaspătă și arome foarte elegante de fruct, împletite cu note de produse de patiserie și cofetărie care conduc spre finalul elegant și foarte persistent
Recomandări gastronomice: excelent ca aperitiv, merge bine și cu preparate din pește, fructe de mare sau cu preparate asiatice precum sushi sau sashimi
Alcool: 12,5%
Dozaj: Brut (6%)
Temperatura de servire: 6-8°C
Maturare pe drojdii: 36 luni
Număr de sticle produse: 45.000
Guida Bibenda - 4 Grappoli
Franciacorta este șampania italienilor. Situată în provincia Brescia din Lombardia, este o apelațiune mică, care se întinde pe doar 2000 de hectare. A primit statut de DOCG în 1995. Soiurile admise sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. La fel ca șampania și spre deosebire de Prosecco, Franciacorta se produce prin metoda tradițională - a doua fermentație are loc în sticlă.
Franciacorta Nonvintage (NV) - adică, produsă din struguri din mai mulți ani - poate fi pusă în vânzare după cel puțin 25 de luni de la recoltare, dintre care 18 luni petrecute pe drojdii (spre deosebire de 15 luni, în cazul șampaniei).
Franciacorta Satèn se face numai din struguri albi (predominant Chardonnay și Pinot Blanc - max 50%). Este renumită pentru gustul ei catifelat și perlajul mai fin, caracteristici datorate presiunii mai mici de 5 atmosfere din sticlă, față de cele 6 atmosfere folosite la celelalte sortimente.
Franciacorta Rosé trebuie să conțină minimum 35% Pinot Noir și maximum 50% Chardonnay sau Pinot Blanc.
Franciacorta Millesimato sau Vintage - adică, produsă din recolta unui singur an - poate fi pusă pe piață la cel puțin 37 de luni de la recoltare, 30 dintre ele fiind petrecute pe drojdii (la fel ca șampania).
Franciacorta Riserva se face numai din vinuri provenite din ani excelenți și trebuie să stea mulți ani în contact cu drojdiile. Vinul poate fi pus în vânzare după minimum 67 de luni (cinci ani și jumătate) de la recoltare.
Roberto Gatti, unul dintre pionierii Franciacortei, a fondat Fergettina în 1990, după 20 de ani petrecuți ca enolog-șef la Bellavista, podgorie care îi datorează mare parte din faima sa. Atenția fantastică la detalii, arta cupajării și maturarea îndelungată, căreia vinurile îi datoreaza finețea și individualitatea inconfundabile, l-au ajutat să se impună rapid, devenind producătorul preferat al multor critici și cunoscători. Astăzi, el este ajutat de fiica sa Laura și de fiul Matteo, și ei la fel de talentați. Cu moștenirea în mâini atât de bune, nu e de mirare că vinurile egalează sau chiar depășesc multe șampanii renumite.
Producător
Roberto Gatti, unul dintre pionierii Franciacortei, a fondat Fergettina în 1990, după 20 de ani petrecuți ca enolog-șef la Bellavista, podgorie care îi datorează mare parte din faima sa. Atenția fantastică la detalii, arta cupajării și maturarea îndelungată, căreia vinurile îi datoreaza finețea și individualitatea inconfundabile, l-au ajutat să se impună rapid, devenind producătorul preferat al multor critici și cunoscători. Astăzi, el este ajutat de fiica sa Laura și de fiul Matteo, și ei la fel de talentați. Cu moștenirea în mâini atât de bune, nu e de mirare că vinurile egalează sau chiar depășesc multe șampanii renumite.