Muga Cava Conde de Haro 2019 - Metoda tradițională
Perioada optimă de consum: 2023-2027
Producător: Muga - Rioja
Soi: 70% Viura (Macabeo), 30% Chardonnay
Culoare: galben-lămâie pal și strălucitor cu perlaj fin, persistent
Miros: subtil și complex, cu arome date de struguri (lămâie, grapefruit), de cele 18 luni petrecute pe drojdii (biscuiți, patiserie) și aluzii de fructe uscate de la maturarea la sticlă
Gust: proaspăt, cu echilibru foarte bun între fruct, aciditate și efervescență, sfârșit foarte lung, pe note cremoase
Recomandări gastronomice: un extraordinar aperitiv care merge bine și cu pui, curcan, fructe de mare, paste cu sos de smântână, mezeluri ușoare, preparate vegetariene
Alcool: 12%
Temperatura de servire: 7-10°C
Număr de sticle produse: 30.000
Prima fermentație a mustului are loc în cuve de lemn, unde rămân pe drojdii până la sfârșitul lunii aprilie. După adugarea licorii de tiraj, vinul este tras în sticle pentru a doua fermentație care durează 3-4 luni, la temperatură controlată de 10-11ºC. Vinul stă pe drojdii (cu sticlele culcate) timp de 18 luni.
92 Puncte James Suckling: ”Arome de biscuiți, mere merzi feliate, sâmbure de lămâie și cretă. Prospețime excelentă, corp mediu și perlaj foarte fin. Bine făcut și rafinat. 70% Macabeo și 30% Chardonnay.”
Ediția 2018 - 93 Puncte James Suckling: ”O Cava proaspătă cu textură rotundă, făcută majoritar din Viura. Textură cremoasă, bule fine și sfârșit delicios, aromat. Brioșă și aluat de pâine ușor. Calitate excelentă. A stat 24 luni pe drojdii. Beți-o sau păstrați-o.”
Cava este șampania spaniolilor - la fel de bună ca ruda ei mai celebră, dar cu un preț mult mai rezonabil. Pe scurt, un excelent raport calitate/preț.
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.