Pere Mata Cava "Cupada" Rosé Brut Nature
Producător: Mata i Coloma - D.O. Cava Comtats de Barcelona, Penedès
Soi: 30% Macabeo, 25% Parellada, 25% Monastrell, 20% Xarello - struguri organici culeși manual și nedesciorchinați
Culoare: galben-pai deschis cu bule fine și persistente
Miros: foarte elegant și fin de căpșuni, coajă de portocală, lămâie și petale de trandafir
Gust: foarte sec, dar cremos și lipsit de aromele intense de pâine sau drojdie atât de pregnante în alte cave; în schimb, arome proaspete de căpșuni, zmeură, piersică, lămâie, portocale roșii, piatră udă și frișcă; sfârșit pe note de citrice, cu aciditate foarte plăcută
Recomandări gastronomice: Jamón Ibérico, fructe de mare, tartar de somon, sashimi de ton, legume la grătar, Kebab
Alcool: 12%
Temperatura de servire: 6-8°C
Vinul este fermentat și maturat în inox. Îmbuteliat pentru a doua fermentație în primăvara ulterioară culesului și maturat cel puțin 24-30 luni pe drojdii. Degorjat cu dozaj zero.
Producător
”Pere Mata este ca un om de știință un pic nebun care își finisează vinurile prin micro-reglaje urmându-și visul de a face o cava la fel de bună ca șampania.” Așa îl descrie Thomas Calder, proprietarul Thomas Calder Selections pe autorul celor mai spectaculoase cave artizanale. Nouă, demersul lui ni se pare mai apropiat de artă, dar meticulozitatea rămâne. A pornit pe acest drum în 2000, când a înființat Mata i Coloma, o mică afacere de familie în care își fructifică studiile și experiența dobândită după ce a lucrat mulți ani ca oenolog și consultant pentru mari producători. Respectul pentru tradiție l-a moștenit de la cei doi bunici producători de cava și vin.
Producție limitată e mult spus, ținând cont de faptul că Pere își face vinurile de pe doar 5 hectare situate în Sant Sadurní d’Anoia, în inima regiunii Penedès, locul de naștere al cavei catalane. Viile au în jur de 30 de ani și sunt cultivate 100% organic, doar cu soiurile tradiționale Xarello, Macabeo, Parellada și Monastrell, căci, în accepțiunea lui, ele ”exprimă cel mai bine terroir-ul cavei”. Toată munca se face manual.
Deseori comparat cu micii producători din Champagne denumiți generic Recoltanți-Manipulanți (Récoltant-Manipulant fiind un producător care își face vinurile doar din struguri proprii, nu din struguri cumpărați, așa cum fac casele mari), Pere Mata este, ca și ei, obsedat de calitate. În ceea ce privește dozajul, el este un partizan al Brut Nature – aproape toate vinurile sale au dozaj zero, ceea ce le conferă o puritate uluitoare. Perioada minimă de maturare este de 24 luni, iar la vinurile de top, maturarea poate depăși 48 de luni. Toate acestea l-au făcut pe Cédric Bouchard, un perfecționist al șampaniei, să remarce că vinurile lui Pere Mata ”ar face față cu brio într-o degustare cu șampanii”. Pe scurt, nu doar ”o cava”, ci ”o cava Pere Mata”!