Weingut Edgar Brutler SISU Spumant alb 2020
Producător: Weingut Edgar Brutler - Beltiug, Satu Mare
Tip: Pet Nat (Pétillant naturel) - spumant natural
Soi: Grünspitz - struguri albi organici
Culoare: galben-auriu
Miros: proaspăt, cu note de citrice, piersici, flori albe și ierburi aromatice
Gust: incitant, proaspăt și mineral, cu aciditate puternică, arome dominante de citrice și postgust răcoritor
Recomandări gastronomice: un aperitiv foarte bun care merge bine și preparate ușoare de vară
Alcool: 10%
Temperatura de servire: 8-10°C
Maturat în inox și la sticlă. Nefiltrat.
Descrierea producătorului: ”SISU este un cuvânt finlandez aproape imposibil de tradus, dar ”o voință puternică de a răzbate prin vremuri grele chiar dacă pare imposibil” este cea mai bună intrepretare. Au existat, într-adevăr, și vremuri în care am avut nevoie de mult SISU, iar acum puteți să-l beți sub forma acestui spumant natural!”
Producător
”Cu siguranță, numele lui Johann (Bubi) Brutler vă este cunoscut, căci el a reînviat tradiția veche de câteva generații a facerii vinului la Beltiug. Acum câțiva ani, ștafeta a fost preluată de Edgar Brutler, fiul lui Bubi, care avea deja o reputație în creștere, vinificând la Hillinger, o cramă renumită din Austria. În 2018, familia Brutler și partenerul lor de afaceri aleg să meargă pe drumuri diferite. Familia Brutler rămâne cu 4 ha de vie, iar vinurile ei apar pe piață sub numele de Weingut Edgar Brutler.
Chiar dacă vinurile industriale își au locul lor, iar Edgar nu este chiar străin de această lume: ”Știu foarte bine cum să manipulez gustul unui vin în direcția dorită de mine sau de consumatori”, el a ales să urmeze o altă cale - cea a vinurilor cu intervenție minimă (denumirea de ”vinuri naturale” mi se pare nepotrivită și forțată). Adică, cultivare organică, fermentare cu drojdii sălbatice, fără temperatură controlată, fără limpezire, fără filtrare, fără adăugare de sulfiți sau cu cantități minime de sulfiți adăugați.
După câte știu eu, Edgar Brutler este singurul producător din România care face astfel de vinuri, iar ce face el nu e deloc lucru ușor - vinurile, nefiind protejațe de sulfiți, sunt mai fragile, temperaturile de păstrare și de transport sunt critice. La rândul lor, consumatorii familiarizați cu vinurile tehnologice și mai puțin expuși la stiluri de nișă sunt mai puțin receptivi la diversitate, la arome și gusturi ieșite din tipare. Deci, să ne bucurăm că, după ce, o vreme, vinurile lui Edgar Brutler au putut fi vândute doar în străinătate (Austria, Germania, Olanda, Danemarca, Rusia, etc ), acum avem și noi acces la ele.” Kormos Zoltan, TraWIS - Transylvania Wine School