Tokaj-Oremus Mandolás 2017

Tokaj-Oremus Mandolás 2017

Miros elegant și fin, cu note de coajă de portocală, ierburi aromatice uscate și iasomie. Gust sec, aromat, bogat și echilibrat, cu o aciditate naturală incredibilă și un evantai aromatic impresionant: arome florale și picante, de mandarine, mere verzi, coajă de lămâie, ghimbir ras, piersici albe și pere. Sfârșit vivace, încântător.      

95,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Mandolás 2017

Mandolás 2017

Miros elegant și fin, cu note de coajă de portocală, ierburi aromatice uscate și iasomie. Gust sec, aromat, bogat și echilibrat, cu o aciditate naturală incredibilă și un evantai aromatic impresionant: arome florale și picante, de mandarine, mere verzi, coajă de lămâie, ghimbir ras, piersici albe și pere. Sfârșit vivace, încântător.      

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Oremus Mandolás 2017

Producător: Tempos Vega Sicilia - Oremus, Tokaj, Ungaria  

Soi: Furmint - vițe vechi de 25 ani, struguri culeși manual

Culoare: galben-pai   

Miros: elegant și fin, cu note de coajă de portocală, ierburi aromatice uscate și iasomie

Gust: sec, aromat, bogat și echilibrat, cu aciditate naturală incredibilă și un evantai aromatic impresionant: arome florale și picante, de mandarine, mere verzi, coajă de lămâie, ghimbir ras, piersici albe și pere; sfârșit vivace, încântător      

Recomandări gastronomice: fructe de mare, pește, preparate ușor picante, brânzeturi

Alcool: 13,5%

Aciditate: 7,5 g/l

Temperatura de servire: 10°C

Număr de sticle produse: 65.000 sticle obișnuite, 980 sticle Magnum

Perioada optimă de consum: 2019 - 2029

Fermentat în butoaie noi și maturat în butoaie mici, de 136 l, tipice pentru Tokaj.

Ediția 2017 nu a fost încă evaluată.

Ediția 2016 - 92 Puncte James Suckling: ”Un Furmint de o calitate extraordinară, cu o profunzime și o concentrație impresionante. Arome sprințare de citrice și pepene galben, cu note de flori de măr. Pe palatin, aciditate intensă și structură cărnoasă. Sfârșit lung și vibrant. Proaspăt și crocant. Beți-l acum sau păstrați-l 10 ani.”

***

Oremus aparține, din 1993, grupului Vega Sicilia, cel mai renumit producător spaniol. După căderea Cortinei de fier, David Alvarez, proprietarul Vega Siciliei, a fost atras de ideea de a reînvia legenda renumitului vin de Tokaj, despre care Ludovic al XIV-lea spunea că este ”vinul regilor și regele vinurilor”.

Cu o istorie îndelungată, domeniul din Sátoraljaújhely datează cel puțin din secolul al XIII-lea, când călugării romano-catolici din Ordinul Paulin au ridicat aici o mănăstire și și-au numit viile ”Oremus” (”Să ne rugăm”, în lat.).

Mai târziu, în secolul al XV-lea, pământul le-a fost confiscat de nobilimea locului. Potrivit legendei, primul vin aszú, din struguri botritizați, a fost produs din via Oremus, în anii 1620, de către preotul calvinist László Maté Szepsi, considerat inventatorul acestui tip de vin în accepțiunea lui modernă. Din cauza războiului otoman, strugurii au rămas neculeși și s-au stafidit, iar Szepsi i-a folosit pentru a produce primul vin dulce - un fel de ”late harvest” de azi...

În timp, faima vinului de Tokaj a ajuns atât de mare încât, în secolul al XVIII-lea era considerat ”aur lichid”, fiind vinul cel mai prețuit de prinți, regi și țari.

Căzut în uitare sub comuniști, vinul de Tokaj își regăsește acum splendoarea pierdută, iar Oremus este dovada cea mai bună. Ghidați de pariul lor cu excelența, cei de la Vega Sicilia nu s-au zgârcit și nu au precupețit niciun efort pentru a-și împlini visul de crea cel mai bun Tokaj posibil - au cumpărat cele mai bune vii, au consolidat și au extins vechile pivnițe ale căror galerii subterane se întind pe kilometri întregi și au construit la Tolcsva o cramă modernă, cu tehnologie de ultimă oră. Dintre toate, pivnițele vechi sunt cele mai importante, datorită condițiilor ideale pe care le asigură maturării la butoi: o temperatură constantă de 10°C, umiditate de 95% și coloniile de mucegai și bacterii care nu lasă vinul să se strice.

Astăzi, domeniul de 33 ha se întinde pe trei dealuri, iar viile sunt plantate cu Furmint și Hárslevelű, iar Oremus produce unele dintre cele mai rafinate și mai elegante Tokaj-uri, atât dulci cât și seci, cu mineralitatea unică a locului.