Valdespino Sherry Manzanilla en rama Deliciosa - 0.375 L

Valdespino Sherry Manzanilla en rama Deliciosa - 0.375 L

”Vinul care urma să fie îmbuteliat în primăvara lui 2019 a fost extraordinar de tânăr, cu o tentă de coajă de lămâie pe care o găsesc, de obicei, la vinurile bio foarte tinere. El se va așeza în sticlă, iar caracterul exploziv pe care l-am simțit nu va ajunge la consumatori. În orice caz, mi-a plăcut ce am gustat.”

48 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Sherry Manzanilla en rama Deliciosa - 0.375 L

Sherry Manzanilla en rama Deliciosa - 0.375 L

”Vinul care urma să fie îmbuteliat în primăvara lui 2019 a fost extraordinar de tânăr, cu o tentă de coajă de lămâie pe care o găsesc, de obicei, la vinurile bio foarte tinere. El se va așeza în sticlă, iar caracterul exploziv pe care l-am simțit nu va ajunge la consumatori. În orice caz, mi-a plăcut ce am gustat.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Sherry Manzanilla en rama Deliciosa (vin sec) - 0.375 L

Producător: Grupo José Estévez, Bodega Valdespino - Jerez, Andalusia

Denumire de origine: Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda

Oenolog: Eduardo Ojeda

Soi: Palomino Fino - struguri din via Pago de Miraflores

Culoare: galben-pai strălucitor

Miros: note discrete de flor și aluat de pâine, însoțite de note saline mai puternice, cu aluzii minerale de calcar, ierburi mediteraneene, mere verzi, aluat sărat

Gust: proaspăt, foarte sec, cu note discrete de gutuie, migdale amare și ierburi uscate; sfârșit lung, foarte plăcut

Recomandări gastronomice: aperitiv, fructe de mare, preparate afumate

Alcool: 15%

Temperatura de servire: 10-12°C 

Perioada optimă de consum: 2019 -2022

Număr de sticle produse: 8.600

Fermentarea se face în inox, iar maturarea sub flor durează șase ani.

Produs din 2013, acest Sherry este o versiune mai puțin filtrată care se îmbuteliază în fiecare primăvară. La fel ca Deliciosa, are 6 ani și este făcut din struguri proveniți din Pago Miraflores, iar sistemul solera constă din șapte rânduri de butoaie.

92-93 Puncte Parker: ”Este foarte interesant să guști un Mazanilla care urmează să fie îmbuteliat împreună cu unul care a stat în sticlă un an. Vinul care urma să fie îmbuteliat în primăvara lui 2019 a fost extraordinar de tânăr, cu o tentă de coajă de lămâie pe care o găsesc, de obicei, la vinurile bio foarte tinere. El se va așeza în sticlă, iar caracterul exploziv pe care l-am simțit nu va ajunge la consumatori. În orice caz, mi-a plăcut ce am gustat. Au fost produse 8.600 de sticle.”

***

”Nu o dată am spus că Valdespino este ”Romanée Conti-ul Jerez-ului”. Ei, bine, am spus-o. Pentru mine, ei reprezintă calitatea și tradiția vârfului ierarhiei Sherry-ului. Podgoria, butoaiele din solera și brandurile sunt vechi, fiind înregistrate în 1875, dar există documente care atestă activitățile comerciale și viticole încă din secolul al XIII-lea. Istoria recentă a domeniului începe în 1999, când José Estévez cumpără afacerea de la familia Valdespino. Astăzi, Valdespino este perla coroanei Grupului Estévez, care mai cuprinde și Real Tesoro și La Guita, însumând 800 ha de vie, dintre care 56 în Pago Marcharnudo, una dintre cele mai bune vii din Marco de Jerez și 17 ha în inima regiunii Marcharnudo, unde fermentația are loc și azi în butoaie mari de 600 l, fiind nucleul unor branduri precum Inocente, Tio Diego, CP sau Cardenal. În total, Grupul Estévez păstrează și maturează 35.000 de butoaie de Sherry.

Toate vinurile au fost mutate încet și cu grijă la noua locație a Grupului Estévez, de la marginea Jerez-ului, unde continuă să evolueze sub supravegherea lui Eduardo Ojeda, director tehnic și oenolog, un specialist foarte conștient de rolul său în păstrarea acestor vinuri și tradiții.” Luis Gutiérrez, www.erobertparker.com

După cum spune și Luis Gutiérrez, Valdespino este o mică comoară care aparține din 1999 Grupului Estévez. Originile podgoriei datează din 1264 Î.C. Primul membru al familiei care a cultivat și a învechit vinuri Sherry a fost Don Alfonso Valdespino, unul dintre cei 24 de cavaleri creștini care au luptat alături de Regele Alonso pentru a recuceri orașul Jerez de la mauri. Drept răsplată pentru câștigarea bătăliei, regele i-a răsplătit pe cavaleri cu terenuri în Jerez.

Cu toate că activități comerciale sunt atestate încă din 1430, firma nu a fost înregistrată decât în 1875. Apoi, în 1883, Casa Valdespino devenea furnizorul de Sherry al Caselor Regale ale Spaniei și Suediei.

Astăzi, Valdespino este unic printre producătorii de Sherry datorită viilor sale, vinificării și duratei de îmbătrânire. Viile de aici sunt cu adevărat unice, iar Valdespino este singura casă de Sherry care produce o serie de vinuri dintr-o vie unică numită Macharnudo Alto. Situată la cea mai mare altitudine, pe soluri de calcar alb, ea este considerată a fi un adevărat ”grand cru” al Jerez-ului. Vinurile de aici fac parte din Grandes Pagos de España, grupul select al celor mai speciale vii din Spania, Valdespino fiind singurul producător de Sherry căruia i s-a făcut această onoare. De asemenea, într-o epocă în care marea majoritate a cramelor nu mai au vii în proprietate, Valdespino are 186 ha și controlează alte 220 ha cultivate numai cu struguri Palomino.

În ceea ce privește vinificarea, Valdespino păstrează cu sfințenie vechile metode și tradiții - toate vinurile casei sunt fermentate în butoaie vechi de stejar și evoluează natural, în timp ce majoritatea producătorilor din Jerez fermentează în inox.

Valdespino excelează și la capitolul învechire, unde depășește cu mult reglementările în vigoare pentru a ne oferi vinuri mai complexe, mai texturate și mai concentrate.

Nu în ultimul rând, oenologul  Casei Valdespino, Eduardo Ojeda face parte din Equipo Navazos, un proiect independent care caută vinuri excelente din solere vechi.

Fiind dedicat producerii celor mai fine și mai distinctive Sherry-uri artizanale, Valdespino este campionul readucerii Sherry-ului în atenția consumatorilor internaționali, după zeci de ani în care piața a fost ocupată de vinuri dulci mediocre.

Cine ar putea refuza experiența rară a savurării celor mai pure și mai intense Sherry-uri, produse din cele mai vechi solere ale Jerez-ului?  

***

Jerez-Xérès-Sherry

Vinul cunoscut sub aceste trei nume este un vin emblematic al Spaniei și unul dintre marile vinuri ale lumii. Produs în sudul țării, în Andalucía, într-o arie situată în jurul orașului Jerez de la Frontera, Sherry este un vin fortificat obținut prin adăugarea de alcool la vinul de bază. El poate fi sec, demi-dulce și dulce. Deși mulți trăiesc cu ideea că Sherry-ul este un vin dulce, majoritatea Sherry-urilor sunt seci. Potrivit reglementărilor DOC-ului, există trei tipuri de Sherry: Vin sec (Generoso Vinos), Vin dulce natural (Vinos Dulces Naturales) și Vin dulce (Generoso de licor vinos). Wine Point importă vinuri din primele două categorii.

Sherry-ul sec nu este doar un vin care se bea cu foarte mare plăcere, ci este și un ingredient culinar foarte apreciat care dă mâncării un gust dulce și de nuci. Preparatele din carne de porc, curcan, piept de pui sau crustacee beneficiază din plin de o glazură sau un sos cu Sherry.

GENEROSO

Sherry-ul sec se produce prin fermentare completă, cantitatea de zahăr rezidual fiind minimă. În funcție de tipul de maturare (biologică – 15% alcool adăugat, oxidativă – 17% alcool adăugat sau o combinație a acestora), există patru tipuri de Sherry sec: 

Fino - maturat biologic, adică, maturat în butoi, sub ”flor”(peliculă de drojdie). Culoare deschisă, galben-pai. Aromele sunt date în principal de drojdii. Nas proaspăt, cu notele de migdale caracteristice drojdiei. Gust sec, cu aciditate slabă. Alc: cca 15%. Soi: Palomino

Manzanilla – se obține printr-un proces identic cu cel de la Fino, doar că vinurile sunt maturate obligatoriu în orașul Sanlúcar de Barrameda. Apropierea oceanului face ca aromele vinului să fie mai delicate decât cele de la Fino, mai florale (mușețel) și mai sărate. 

Amontillado - maturare dublă: mai întâi, sub ”flor”, după care urmează o perioadă în care vinul este expus oxidării. Culoare de mahon și nas de alune. În gură, este mai structurat și mai alcoolic decât Fino, cu arome de fructe uscate și caramel. Postgust persistent. Alc 17-20%. Soi: Palomino

Oloroso – maturare exclusiv oxidativă. Culoare intensă de chihlimbar. Aromele sunt intese și foarte complexe, stafide, caise uscate, curmale, smochine,  nuci, alune, tutun, condimente, chiar și piele și lemn exotic. Vinuri puternice, mai alcoolice și mai texturate, onctuoase, cu postgust foarte lung. Alc 18-20%. Soi: Palomino 

Palo Cortado –După o maturare relativ scurtă sub ”flor” ,  vor fi alese vinurile cele mai delicate și elegante și vor fi refortificate la 17% .Pelicula de drojdie dispare și vinul va trece printr-o perioadă lungă de maturare oxidativă.

Vinurile vor avea o arome complexe ca și un vin Amontillado și o textură bogată ca și un vin Oloroso. Sunt vinurile Sherry cele mai rare, și dacă sunt maturate o perioadă suficient de lungă oferă un curcubeu de arome și guturi de neegalat. Au un postgust extrem de lung. Alc 18-20% 

VINOS DULCES NATURALES

Sherry-uri făcute din struguri stafidiți la soare, prin oprirea fermentației, ceea ce face ca majoritatea zahărului din struguri să nu fie transformat în alcool. Se folosesc soiurile cele mai dulci: Moscatel și Pedro Ximénez. De regulă, vinurile se fac dintr-un singur soi. 

Pedro Ximénez – struguri stafidiți. Prin maturarea exclusiv oxidativă, concentrația aromelor se face progresiv, iar vinul este mai complex, păstrând, totuși, prospețimea caracteristică a soiului. Culoare foarte închisă, de abanos. Buchet foarte complex, cu note dulci de fructe uscate (stafide, smochine, curmale), miere, sirop de struguri, cacao, lemn dulce. Gust catifelat și siropos, dar cu suficientă aciditate pentru a compensa dulceața extremă. Sfârșit foarte plăcut și persistent. Alc 17%?

Sticlele de Sherry se păstrează în poziție verticală. Dacă nu aveți pahare speciale, folosiți-le pe cele de vin alb. Sherry Fino și Manzanilla se servesc reci. Sherry nu este doar un aperitiv, ci poate acompania o mare gamă de preparate culinare.

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: