Nicolás Catena Zapata 2018
Perioada optimă de consum: 2021 - 2028
Producător: Catena Zapata - Gualtallary, Regiunea Tupungato, Uco Valley, Mendoza
Oenolog: Alejandro Vigil, Fernando Buscema
Soi: 65% Cabernet Sauvignon, 35% Malbec - selecție masală de vițe prefiloxerice nealtoite, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: buchet frumos și elegant de mure, carne la grătar, coacăze negre și pământ ud
Gust: echilibrat și aromonios, vinul este corpolent, concentrat și compact, cu arome intense de fructe negre de pădure și coacăze negre, tanini foarte fini și sfârșit lung
Recomandări gastronomice: salată cu brânză de capră și nuci, fripturi și preparate sățioase din carne: vită, porc, miel, rață afumată
Alcool: 13,9%
Aciditate totală: 5,9 g/l
pH: 3.72
Temperatura de servire: 17-18°C
Număr de sticle produse: 62.400
Strugurii de pe unele parcele au fermentat nedesciorchinați pentru a spori structura tanică și prospețimea vinului. Fermentat 10-15 zile în butoaie franțuzești de 500 l, tancuri de ciment și tancuri de inox. Maturat 18 luni în stejar franțuzesc. Nelimpezit și nefiltrat.
Ediția 2018 - 96 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2018 a fost produs din 65% Cabernet Sauvignon din Gualtallary (via Adrianna) și 35% Malbec din Altamira (via Nicasia) și are un conținut mult mai mare decât alte ediții recente. Prin urmare, are un profil foarte diferit, o schimbare care a început în 2017, fiind mai puțin opulent și mai proaspăt. Vinul este intens, păstrând ceva din caracterul Cabernetului (tutun, mure) și notele florale ale Malbecului, este echilibrat și aromonios, cu tanini foarte fini și sfârșit lung. Aceasta este o încercare de a reînvia stilul bordelez prefiloxeric, folosind selecția masală a unor vițe nealtoite... Au fost produse 62.400 sticle. Îmbuteliat în decembrie 2019.”
- 96 Puncte James Suckling: ”Arome de mure, carne la grătar, coacăze negre și pământ ud. Corpolent, concentrat și compact, cu arome intense de fructe negre de pădure și coacăze negre. Liniar și lung, este concentrat și focusat pe palatin. Beți-l după 2022.”
- 96 Puncte Vinous
Ediția 2017 - 97 Puncte James Suckling: ”Buchet de tutun dulce, nuci, mure și flori uscate. Corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung. Finețe și polisare superbe. Beți-l după 2023, dar deja e fabulos.”
- 95 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2017 are puțin mai mult Cabernet Franc. În 2017, Cabernet-ul Sauvignon a venit din Altamira și Gualtallary și a fermentat împreunul cu mustul de Cabernet Franc. Maturitatea fenolică se simte puțin în nas, dar nu în exces; vinul are caracter balsamic, paleta aromatică fiind dominată de Cabernet. Pe palatin, el este foarte echilibrat și, poate, un pic mai ușor. Tanini foarte fini și sfârșit curat, focusat. Au fost produse 78.000 sticle. Vinul a fost îmbuteliat în noiembrie 2018.
Catena este unul dintre liderii vinului de calitate din Argentina, fiind, totodată, un producător mare, combinând astfel calitatea cu cantitatea. Mai mult chiar, este și unul dintre pionieri, fiind primul producător care a plantat viță în Gualtallary (lucru considerat de-a dreptul o nebunie), zonă care este considerată azi ca având cel mai mare potențial din țară. Vinurile sunt fenomenale, fidele locului și anului de recoltă. Dacă e să comparăm 2016 cu 2017, se pare că 2017 a fost mai bun în Altamira, iar 2016 a avut mare succes în Gualtallary. Catena a început, de asemenea, să producă o gamă nouă de vinuri fără sulfiți, numită La Marchigiana.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.