Livio Sassetti Brunello di Montalcino Pertimali 2017
Perioada optimă de consum: 2023 - 2040
Producător: Azienda Sassetti Livio Pertimali - Brunello di Montalcino DOCG
Soi: 100% Sangiovese Grosso (Brunello) - viticultură biodinamică, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: încântător, de cireșe negre, mure, prune și condimente dulci
Gust: profund și concentrat, structură formidabilă, aciditate proaspătă și tanini eleganți, catifelați și rotunzi, cu arome de fructe roșii de pădure coapte și note saline și florale spre sfârșit
Recomandări gastronomice: fripturi preparate cu vin, vânat, brânzeturi mediu maturate
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Fermentat în cuve de inox la tremperatură controlată de 28-29°C. Maturat 36 luni în butoaie de stejar sloven de 33 hl și 6 luni la sticlă.
94 Puncte James Suckling: ”Cireșe negre și ciuperci cu subtonuri de flori uscate. Corpolent, cu tanini fini, catifelați și sfârșit suculent. Taninii sunt foarte rafinați pentru un 2017. Încercați-l începând din 2023.”
Ediția 2016 - 100 Puncte James Suckling: ”Mure, nuci negre și cireșe negre, cu o tonă de tanini puternici, dar moi și fini. Un pic de lemn afumat, tanini din lemn și trufe negre. Corpolent, puternic și plin de surprize. Pe palatin, o evoluție care nu se mai termină. Arome de pământ umed, măsline negre și ciuperci porcini. Are nevoie de timp pentru a catifela. Sfârșit înnebunitor. Încercați-l după 2025.”
Producător
”...Dacă, dintre toate Brunello-urile ar trebui să aleg unul singur, acela ar fi Pertimali. Acest producător face vinuri spectaculoase încă din 1982...” - Robert Parker Jr.
De mai bine de un secol, familia Sassetti lucrează unele dintre cele mai bune vii din Montalcino - Podere Pertimali, cu cele 16 ha de vie de pe dealul Montosoli, la nord de Montalcino, reprezintă unul dintre cele mai bune terroir-uri pentru Sangiovese.
Astăzi, domeniul care îi datorează lui Livio Sassetti mult mai mult decât un nume, este administrat de fiul lui, Lorenzo, un enolog extrem de talentat și de soția acestuia, Sabina. La fel ca Livio, care, din respect pentru tradiția familiei, a ascultat de sfaturile înaintașilor și a păstrat moștenirea genetică plantând numai clone ale vițelor originale în viile nou cumpărate, Lorenzo continuă pasiunea generațiilor anterioare pentru calitate combinând tehnicile moderne de vinificare cu cele tradiționale. Potrivit tradiției, toate activitățile din vie și din cramă se fac în armonie cu fazele lunii. Vinurile lui Lorenzo, create într-un stil unic, distinctiv, sunt pline de caracter, echilibrate și elegante, fiind căutate în lumea întreagă pentru raportul calitate-preț incredibil.
Numele domeniului vine de la o căsuță numită Pertimali, din apropierea unei case cumpărate de Livio în 1960, situată pe panta abruptă a dealului Montosoli și unde se produc toate vinurile ce fac mândria familiei. Tot lui Livio, membru fondator al Consorzio del Brunello di Montalcino, i se datorează și o frumoasă tradiție: în 1968, el a construit în cramă un perete de teracotă care adăpostește sticle din toate edițiile produse vreodată la Pertimali. Astăzi, colecția are peste 1000 de sticle, dintre care cea mai veche, numită ”stră-străbunica”, vine din 1915.
În 1999, familia Sassetti și-a extins proprietățile în Maremma cumpărând La Querciolina, un domeniu din DOC Montecucco, unde viile abandonate de mulți ani au fost transformate în vii capabile să producă struguri Sangiovese și Ciliegiolo de o calitate uluitoare.