Livio Sassetti Brunello di Montalcino Pertimali 2017
Perioada optimă de consum: 2023 - 2040
Producător: Azienda Sassetti Livio Pertimali - Brunello di Montalcino DOCG
Soi: 100% Sangiovese Grosso (Brunello) - viticultură biodinamică, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: încântător, de cireÈ™e negre, mure, prune È™i condimente dulci
Gust: profund È™i concentrat, structură formidabilă, aciditate proaspătă È™i tanini eleganÈ›i, catifelaÈ›i È™i rotunzi, cu arome de fructe roÈ™ii de pădure coapte È™i note saline È™i florale spre sfârÈ™it
Recomandări gastronomice: fripturi preparate cu vin, vânat, brânzeturi mediu maturate
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Fermentat în cuve de inox la tremperatură controlată de 28-29°C. Maturat 36 luni în butoaie de stejar sloven de 33 hl È™i 6 luni la sticlă.
94 Puncte James Suckling: ”CireÈ™e negre È™i ciuperci cu subtonuri de flori uscate. Corpolent, cu tanini fini, catifelaÈ›i È™i sfârÈ™it suculent. Taninii sunt foarte rafinaÈ›i pentru un 2017. ÎncercaÈ›i-l începând din 2023.”
EdiÈ›ia 2016 - 100 Puncte James Suckling: ”Mure, nuci negre È™i cireÈ™e negre, cu o tonă de tanini puternici, dar moi È™i fini. Un pic de lemn afumat, tanini din lemn È™i trufe negre. Corpolent, puternic È™i plin de surprize. Pe palatin, o evoluÈ›ie care nu se mai termină. Arome de pământ umed, măsline negre È™i ciuperci porcini. Are nevoie de timp pentru a catifela. SfârÈ™it înnebunitor. ÎncercaÈ›i-l după 2025.”
Producător
”...Dacă, dintre toate Brunello-urile ar trebui să aleg unul singur, acela ar fi Pertimali. Acest producător face vinuri spectaculoase încă din 1982...” - Robert Parker Jr.
De mai bine de un secol, familia Sassetti lucrează unele dintre cele mai bune vii din Montalcino - Podere Pertimali, cu cele 16 ha de vie de pe dealul Montosoli, la nord de Montalcino, reprezintă unul dintre cele mai bune terroir-uri pentru Sangiovese.
Astăzi, domeniul care îi datorează lui Livio Sassetti mult mai mult decât un nume, este administrat de fiul lui, Lorenzo, un enolog extrem de talentat È™i de soÈ›ia acestuia, Sabina. La fel ca Livio, care, din respect pentru tradiÈ›ia familiei, a ascultat de sfaturile înaintaÈ™ilor È™i a păstrat moÈ™tenirea genetică plantând numai clone ale viÈ›elor originale în viile nou cumpărate, Lorenzo continuă pasiunea generaÈ›iilor anterioare pentru calitate combinând tehnicile moderne de vinificare cu cele tradiÈ›ionale. Potrivit tradiÈ›iei, toate activitățile din vie È™i din cramă se fac în armonie cu fazele lunii. Vinurile lui Lorenzo, create într-un stil unic, distinctiv, sunt pline de caracter, echilibrate È™i elegante, fiind căutate în lumea întreagă pentru raportul calitate-preÈ› incredibil.
Numele domeniului vine de la o căsuță numită Pertimali, din apropierea unei case cumpărate de Livio în 1960, situată pe panta abruptă a dealului Montosoli È™i unde se produc toate vinurile ce fac mândria familiei. Tot lui Livio, membru fondator al Consorzio del Brunello di Montalcino, i se datorează È™i o frumoasă tradiÈ›ie: în 1968, el a construit în cramă un perete de teracotă care adăposteÈ™te sticle din toate ediÈ›iile produse vreodată la Pertimali. Astăzi, colecÈ›ia are peste 1000 de sticle, dintre care cea mai veche, numită ”stră-străbunica”, vine din 1915.
În 1999, familia Sassetti È™i-a extins proprietățile în Maremma cumpărând La Querciolina, un domeniu din DOC Montecucco, unde viile abandonate de mulÈ›i ani au fost transformate în vii capabile să producă struguri Sangiovese È™i Ciliegiolo de o calitate uluitoare.