Cheval des Andes 2017 - 1,5 L
Perioada optimă de consum: 2020 - 2034
Producător: Cheval des Andes - Mendoza, Argentina
Proprietar: LVMH
Director: Pierre Lurton
Oenolog: Gerald Gabillet
Soi: 62% Malbec, 38% Cabernet Sauvignon - struguri foarte atent selecționați din cele mai bune vii din Las Compuertas și La Consulta
Culoare: roșu intens, strălucitor, cu tente purpurii
Miros: foarte intens, proaspăt și aromatic, de o puritate și finețe incredibile, cu buchet de fructe roșii (cireșe, căpșuni sălbatice) și condimente
Gust: complex și echilibrat, cu atac suplu și proaspăt, tanini moi, structură atrăgătoare, arome pregnante de piper, ciocolată, prune și sfârșit elegant
Recomandări gastronomice: preparate din carne sățioase și aromate - în special, fripturi înăbușite de vițel sau miel, dar și rață afumată
Alcool: 14,2%
Temperatura de servire: 16-18°C
Format sticlă: Magnum - 1,5 l
Fermentat în tancuri mici de inox (80 hl). Maturat 15 luni în butoaie jumătate noi și jumătate vechi, 90% din stejar franțuzesc, iar restul, din lemn din Europa de Est. S-au folosit 45% butoaie de Bordeaux, 45% butoaie de 400 l și, pentru prima oară, un butoi de 2.500 l. Butoaiele franțuzești sunt făcute din stejar din centrul Franței, de maeștri de clasă mondială.
100 Puncte James Suckling: ”Cel mai bun Cheval des Andes făcut vreodată. Integrarea fructului, taninii și aciditatea sunt fantastice. Corpolent, concentrat și solid, cu o frumoasă profunzime și integritate. Extrem de lung și seducător. Complex și convingător. Disponibil din septembrie 2020. Va fi mai bun după 2024.”
97+ Puncte Parker: ”În ultimii ani, câteva vinuri din Chile și Argentina - cele mai multe, cu proprietari francezi - au fost lansate în septembrie prin intermediul Place de Bordeaux, rețeaua de negocianți care vinde majoritatea vinurilor din Bordeaux și câteva vinuri celebre din alte regiuni. Cheval des Andes 2017 este unul dintre ele. Ediția aceasta este 62% Malbec și 38% Cabernet Sauvignon, iar vinul este puțin mai opulent și are alcoolul puțin mai sus decât cel din 2016 (14,2%nîn 2017). Vinul din fiecare plai a fermentat separat, cu drojdii selecționate, iar maturarea a durat 15 luni și s-a făcut în butoaie jumătate noi și jumătate vechi, 90% din stejar franțuzesc, iar restul, din lemn din Europa de Est. Au folosit 45% butoaie de Bordeaux, 45% butoaie de 400 l și, pentru prima oară, un butoi de 2.500 l. Este cel mai închis la culoare dintre cele trei ediții pe care le-am degustat la cramă - 2015, 2016 și 2017 -, dar toate trei au profilul elegant și puternic și caracterul luxuriant și cremos al celor mai bune vinuri de Bordeaux din ultimii ani, vinuri puternice, de mare precizie, concentrare, energie și finețe. Vinul de față pare să combine forța celui din 2015 cu prospețimea celui din 2016, situându-se undeva la mijloc între cele două. Provocarea anului 2017 a fost preocuparea din vie pentru maturitatea taninilor, având grijă ca strugurii să nu se coacă nici prea repede nici prea devreme. 2017 are mai puțină maturitate fenolică decât 2015, dar densitate mai mare decât în 2016. Textura este catifelată, precisă și armonioasă. În acest an, s-a folosit un butoi mai mare pentru 10% din vin, cu scopul de a ajunge la 20%. Cred că vinul din 2017 are mai multă precizie și că, într-un an plin de provocări, producătorii au reușit să obțină o calitate egală cu cea din 2016. Ei au schimbat și eticheta în acest an, înlocuind-o cu o etichetă mai elegantă care reflectă direcția în care se îndreptă vinul. Au fost produse 81.500 sticle. Vinul a fost îmbuteliat în ianuarie 2019.”
Ediția 2016 - 99 Puncte James Suckling: ”Super rafinat și frumos, cu parfum de flori, condiment, fructe uscate și adieri de piatră. Corp mediu spre plin, cu tanini foarte fini și sfârșit splendid. De mare finețe și profunzime. Caracter de ierburi de Provence, ca de obicei, bine controlat.”
- 97+ Puncte Parker: ”Cheval des Andes 2016 vine dintr-un an total neobișnuit – mai rece decât media, cu ploi considerabile (aproximativ 600 l) și, totuși, vinul are o prospețime extraordinară. Nas abundent de fructe roșii, subtil și elegant, un pic închis la început, timid și subtil. O ediție de mare precizie, cu un mare potețial de învechire. Cred că este cel mai elegant Cheval des Andes produs vreodată. Bravo!”
Producător
Cheval de Los Andes a luat ființă în 1999, la poalele Anzilor, într-un loc de o frumusețe rară. Cunoscut drept Grand Cru-ul Anzilor, domeniul aparține grupului LVMH și a rezultat din unirea a două proprietăți iconice: Château Cheval Blanc, celebrul Grand Cru Classé A din Saint Emilion și Terrazas de Los Andes, pionierul argentinian al vinurilor de climă rece și mare altitudine. Filosofia care a stat la baza acestei întreprinderi unice a fost aceea de a combina măiestria oenologică de la Château Cheval Blanc, axată pe eleganță și potențial de învechire, cu extraordinarul terroir argentinian. Ideea îi aparține fondatorului Pierre Lurton care conduce, de asemenea, Cheval Blanc, al cărui vis a fost de a regăsi vechiul Malbec al Bordeaux-ului.
După cum se știe, soiul a fost foarte răspândit în Bordeaux și a fost adus în Argentina la mijlocul secolului al XIX-lea. După ce, în Franța, a fost distrus de filoxeră, el a fost înlocuit cu vițe cu rădăcini altoite, mai rezistente, dar și de o calitate mai slabă. Vițele care au ajuns în Lumea Nouă cu mai bine de un secol în urmă sunt singurele nealtoite. Așa se face că, atunci când Pierre Lurton a descoperit extraordinara vie Las Compuertas, plantată în Mendoza în 1929, a fost dragoste la prima vedere. A declarat imediat că ”Aceasta va fi o călătorie către rădăcinile Bordeaux-ului” și a început să dea o viață nouă vechilor vițe din Bordeaux, reconectând, astfel, Cheval Blanc la istoria Saint-Emilion-ului.