Comenzi telefonice: 0726 375 473 (L-V 09:00-16:00)
 

Contul meu

Creează cont

Château de Saint Cosme
”Le Poste” Blanc 2022 Côtes du Rhône

Le Poste Blanc 2022 este un expresiv alb din Clairette pură, produs în cantitate limitată pe o parcelă cu sol calcaros. Aromele de piersică albă, pere și flori delicate sunt susținute de mineralitate și note ușor salinate. Gustul echilibrează textura rotundă, aciditatea energică și un final persistent cu finețe migdalată. Ideal pentru aperitive sofisticate, preparate marine și brunch rafinat.

În stoc

201.33 lei

Cantitate:

Garanția de returnare ambalaj de 0,5 lei este inclusă în preț
Trimite unui prieten
  

Château de Saint Cosme «Le Poste» Blanc 2022 Côtes du Rhône

Perioadă optimă de consum: 2023–2033
Producător: Château de Saint Cosme
Apelațiune: Côtes du Rhône „Le Poste” Blanc 2022
Soi: 100% Clairette
Regiune: Vallée du Rhône, Franța (parcelă „Le Poste”, lângă capela Saint Cosme)
Culoare: Galben pai strălucitor, cu reflexii verzi pale
Miros: Nas delicat și elegant, dominat de piersică albă, pară, flori albe aromate, pipă alb și un iz subtil de piatră zdrobită („crushed stone”)
Gust: Corp mediu spre plin, textură rotundă și echilibru clar. Aciditate vie, fructe crocante (piersică, pară, citrice albe) și o mineralitate fină, salină. Finalul este lung și liniștitor, cu note moi de migdale și energic agrumat
Recomandări gastronomice: Excelent alături de pește gras, scoici, fructe de mare, pui cu sosuri cremoase, salate sofisticate sau brânzeturi moi – stil smart‑casual alimentat gastronomic
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 8–10 °C
Vinificație: 100% Clairette, fermentată în demimuiduri second-hand, fără fermentație malolactică, maturată pe drojdii fine timp de 10 luni. Vin neclarificat și nefiltrat; doar 6 butoaie produse anual

Descrierea lui Louis Barruol: ”Tradiția facerii vinurilor albe la Saint Cosme se pierde în negura timpului. O fișă de degustare din 1718 menționează mai multe vinuri albe decât roșii. Când tatăl meu a ajuns la Saint Cosme, în 1957, în stoc existau mai multe vinuri albe.
Minuscula vie de Clairette Le Poste (0,1 ha) este mica noastră nestemată. Vițele cresc aici din 1920. Vinul a fost fermentat în cuve vechi și maturat 10 luni pe drojdii. Potențialul de învechire este uriaș și i se datorează, în mare măsură, cantității mari de calcar din sol. În mod interesant, Clairette, un soi care nu se bucură de cea mai bună presă, performează bine în regiunea noastră. Culegem strugurii în jurul datei de 15 septembrie, când raportul dintre maturitate și prospețime este bine reglat în mod natural. Atunci când este fermentat singur, Clairette se comportă foarte bine, răsplătind decizia strămoșilor mei de a-l cultiva.”

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

Specificații

Țara Franţa
Culoare Alb
An 2022
Vinificare Sec
Alcool 13%

Reviewuri

Produsul nu are niciun review. Pentru a scrie un review, te rog sa te autentifici.

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat:

PROMO
Lugana Riserva ”Del Lupo” 2019
Tre Bicchieri Gambero RossoUn vin alb cu potențial mare de învechire! ...
147.44lei
88.46lei
La comandă
”Le Poste” Blanc 2022 Côtes du Rhône
”Le Poste” Blanc 2022 Côtes du Rhône
201.33 lei Sunati pentru a afla pretul
Malbec Argentino 2022 - Magnum 1.5L
Bodega Catena Zapata Malbec Argentino 2022 - Magnum 1.5L
98 Puncte James Suckling:“Nas elegant și parfumat, cu ...

Citește mai mult
Malbec Argentino 2022 - Double Magnum 3L
Bodega Catena Zapata Malbec Argentino 2022 - Double Magnum 3L
98 Puncte James Suckling:“Nas elegant și parfumat, cu ...

Citește mai mult
Malbec Argentino 2022
Bodega Catena Zapata Malbec Argentino 2022
98 Puncte James Suckling:“Nas elegant și parfumat, cu ...

Citește mai mult
Cru Truquilemu Cariñena Field-blend 2018
Cru Truquilemu Cariñena Field-blend 2018
”După 20 de recolte, a apărut și 1er Cru-...
299.96 lei
194.97 lei

Citește mai mult
toate promoțiile

© 2025 Copyright WinePoint