Domaine Roger Sabon Châteauneuf-du-Pape ”Prestige” 2022
Perioada optimă de consum: 2025-2040
Producător: Domaine Roger Sabon - Châteauneuf-du-Pape
Proprietar: familia Sabon
Oenolog: Didier Negron
Soi: 70% Grenache, 20% Syrah, 5% Mourvèdre, 5% alte soiuri (Counoise, Vaccarèse) - struguri recoltați manual
Culoare: roșu-rubiniu profund, cu tente granat
Miros: buchet fascinant de tufăriș și zmeură neagră
Gust: corpolent, echilibrat, mătăsos și somptuos, cu sfârșit lung, persistent; delicios și seducător
Recomandări gastronomice: miel, vită, căprioară, coq au vin, porumbel, blue cheese
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 18 luni în butoaie mari de stejar (40 și 25 hl).
94-96 Puncte Parker: ”Corpolentul Châteauneuf-du-Pape ”Prestige” 2022 etalează arome fascinante de tufăriș și zmeură neagră. În ciuda greutății considerabile, vinul este echilibrat, mătăsos și somptuos, cu sfârșit lung, persistent. Sexy.”
Producător
Chiar dacă domeniul a fost înființat de abia în 1952 de Roger Sabon, familia Sabon are rădăcini vechi în Châteauneuf-du-Pape, fiind menționată încă din 1540. După mai multe generații, domeniul constă azi dintr-o vie de 18 ha, compusă din 14 parcele diferite, pe malul stâng al Ronului, în apelațiunea Châteauneuf-du-Pape.
Pe malul drept, via se întinde pe 12 ha în Lirac, 6 ha în Côtes-du-Rhône și 14 ha de Vin de France. Această diversitate face posibilă o gamă de vinuri cu profiluri foarte variate.
Adevărată afacere de familie, domeniul devenit o referință a apelațiunii este administrat de fiii lui Roger, Denis și Gilbert Sabon, iar responsabil cu vinificarea este Didier Négron, ginerele fiului decedat al lui Roger, Jean Jacques. Didier face vinurile domeniului începând din 2001. În anii din urmă, el a renunțat la baricuri în favoarea cuvelor de beton și a butoaielor mari din stejar franțuzesc.
Dacă terroir-ul de la Roger Sabon, cu o cantitate mare de nisip și calcar, produce vinuri mai delicate și mai eterice decât se obișnuiește în Châteauneuf, schimbările făcute de Didier Négron în cramă nu fac decât să potențeze aceste calități, iar vinurile domeniului sunt tot mai bune și mai atrăgătoare.