Comenzi telefonice: 0726 375 473 (L-V 09:00-16:00)
 

Contul meu

Creează cont

Château de Saint Cosme
«Le Poste» Gigondas 2023

„Le Poste” Gigondas 2023 este o expresie rafinată a Grenache-ului mascul, nerestricționat, obținut dintr-o parcelă recunoscută pentru microclimatul rece și solurile calcaroase. Arome profunde de fructe negre, condimente și minerale se împletesc cu taninuri fine și o aciditate echilibrată, conferind un vin robust, elegant și cu potențial matur. Perfect alături de miel, vânat sau brânzeturi solide.

În stoc

485.00 lei

Cantitate:

Garanția de returnare ambalaj de 0,5 lei este inclusă în preț
Trimite unui prieten
  

Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2023

Perioadă optimă de consum: 2025–2038
Producător: Château de Saint Cosme (Louis Barruol, pivot biodinamic)
Apelațiune: Gigondas AOC, Vallée du Rhône de Sud, Franța
Soi: 100% Grenache – viță de peste 60 de ani, conducere gobelet
Regiune: Parcelă „Le Poste”, terase calcaroase la 280 m altitudine, unul dintre cele mai reci microclimate din Gigondas

Culoare: Rubiniu intens, cu reflexii purpurii
Miros: Nas amplu, exprimat prin mure sălbatice, coacăze negre, smochine uscate, acompaniate de iodină, violete, piper alb și țipete minerale de piatră zdrobită

Gust: Corpolent și dens, totuși elegant, cu taninuri granulare bine integrate. Gustul reunește fructe negre intense, condimente provențale, licoriță, grafit și note ușor fumurii. Aciditatea vie și mineralitatea calcaroasă îi dau prospețime și tensiune. Final persistent, sofisticat și echilibrat

Recomandări gastronomice: Ideal cu miel la cuptor sau grătar, friptură de vită, tocană de vânat, rață sau brânzeturi maturate

Alcool: 15%
Temperatură de servire: 16–18 °C

Vinificație: Recoltare manuală, fermentare integrală pe ciorchine cu drojdii native, maturare 12 luni în baricuri franceze (20% noi, restul republicate/containere de beton), fără filtrare sau clarificare, producție limitată (~6 baricuri/an)
 

Le Poste

Le Poste este via care înconjoară capela domeniului şi are trei terase, dintre care una este cultivată cu soiul Clairette, iar celelalte două, cu Grenache. Via a fost replantată de Henri Barruol în 1963. Fascinanta ei istorie începe cu Jean IV de Chalon-Arlay (1443-1502), prinţ de Orange, senior de Arlay, Nozeroy şi Montfort, unul dintre strămoşii familiei Orange-Nassau, din care face parte Regina Beatrix a Olandei. I se spunea “Jean de Chalon, Prinţ de Orange”. În 1467, s-a căsătorit cu Jeanne de Bourbon, strănepoata ducelui de Burgundia. A murit în 1502, la 49 de ani. Pe atunci, Gigondas făcea parte din regatul Orange, care avea să devină parte a Franţei de abia în 1703.

În 1480, Jean de Chalon, prinţ de Orange,  vindea un ”pământ pentru vii pe dealul Saint Cosme.”

Acum 518 ani, când prinţul de Orange de atunci vindea via, Le Poste este menţionat ca fiind un terroir extraordinar. Esprit Vaton, strămoşul lui Louis Barruol, o cumpără zece ani mai târziu, în 1490, împreună cu tot domeniul.

Între 1930-1940, bunicul lui Louis, Henri Rolland, a produs aici un vin celebru - ”vinul alb de Le Poste”.

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

Specificații

Țara Franţa
Culoare Roşu
An 2023
Vinificare Sec
Alcool 15%

Reviewuri

Produsul nu are niciun review. Pentru a scrie un review, te rog sa te autentifici.

«Le Poste» Gigondas 2023
«Le Poste» Gigondas 2023
485.00 lei

Cantitate:

© 2025 Copyright WinePoint