Poli Lichior ”Miele” - 500 ml
Producător: Poli Distillerie - Bassano del Grappa, Veneto
Materia primă: miere de salcâm și uleiuri esențiale de ienupăr, pin, mentă, verbenă și grappa pură
Metoda de producție: infuzie naturală de miere de salcâm și uleiuri esențiale de ienupăr, pin, mentă și verbenă în grappa distilată în alambic de cupru cu cazan cu aburi (distilare artizanală)
Culoare: galben deschis
Gust: dulce și catifelat, cu arome de ierburi balsamice și citrice
Alcool: 35%
Servire: ca aperitiv sau digestiv, răcită la 10-15°C, în pahare speciale în formă de lalea
Lichiorul ”Miele” miroase a conuri de pin și cedru și este dulce și mătăsos ca mierea - un produs atât de armonios încât a cucerit și pe degustătorii de peste ocean. De altfel, în 2008, revista americană Wine Enthusiast a plasat Poli ”Miele” în topul celor mai bune 50 de băuturi spirtoase din lume, o recunoaștere extraordinară a pasiunii și măiestriei familiei Poli.
Gustul minunat al acestui lichior se datorează ingredientelor care-l compun: grappa din boștină foarte proaspătă, uleiuri esențiale de ienupăr, mentă, pin și verbenă care îi conferă o aromă proaspătă și balsamică și, evident, miere de salcâm pură, în proporție de 30%, adică, aproape 1/3 din sticlă, ceea ce-l face să fie o adevărată băutură energizantă.
Poli ”Miele” este excelent servit rece, sau ca twist într-un Mojito.
Producător
Mulți spun că Distilleria Poli produce cea mai bună grappa. Dacă renunțăm la superlative, putem spune cu inima ușoară că se înscrie în top 3 producători ai celebrei băuturi. Oricum ar fi, avem de-a face cu un producător artizanal cu o lungă istorie și, totodată, cea mai inovatoare distilerie de grappa. Situată în Schiavon, aproape de Bassano del Grappa, în inima regiunii Veneto, Poli a fost înființată în 1898 și continuă să fie o afacere de familie. Ajunsă la a patra generație, ea este condusă de frații Jacopo și Andrea Poli, împreună cu sora lor Barbara. Astăzi, Poli produce, pe lângă grappa, alte distilate (inclusiv, gin și un whisky care cucerește tot mai multe piețe) și lichioruri. În distileria istorică se folosește atât alambicul cu cazane de abur specific zonei cât și alambicul ”bain-marie” preferat de producătorii din Piemonte și Trentino. Poli folosește numai borhot proaspăt de la cele mai bune crame din zonă.
Distileria este celebră și pentru Muzeul Grappei (Poli Museo della Grappa) înființat în Bassano del Grappa chiar în fața celebrului pod de lemn ”Ponte Vecchio” unde poți învăța totul despre istoria distilării și a grappei. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de grappe vechi din Italia. El reflectă și istoria familiei Poli care, în Evul Mediu, s-a așezat, la fel ca multe alte familii din Veneto, pe platoul Asiago, la Gomarolo, cu gândul de a cultiva pământul pentru a avea cu ce trăi. Tot în căutarea unui trai mai bun, familia s-a mutat de trei ori pe parcursul a 500 de ani, stabilindu-se în cele din urmă la Schiavon, la doar 18 kilometri distanță.
De-a lungul timpului, membrii familiei Poli au fost, pe rând, ciobani, pălărieri, hangii, ajungând, în cele din urmă, să se impună ca producători de grappa.